Til hovedinnhold

Derfor bør du bytte skrifttype på e-postene dine

Nye skjermer gir deg flere muligheter.

Niklas Plikk, Teknofil.no

Seriff, eller ikke seriff? Det er avgjørelsen du må ta hvis du skal plukke ut en ny font til e-postene dine.

Seriffer i en skrifttype betyr altså at bokstavene har fått tverrstreker oppe og nede. Slike fonter, som Times New Roman, blir ofte i fysiske bøker, og poenget er at de angivelig skaper en tydeligere sammenheng mellom bokstavene som øker lesbarheten.

På PC-skjermer har det derimot vært mer populært å bruke «Sans Serif»-fonter, fordi slike fonter skal være lettere å lese når teksten er liten.

Foto: Wikipedia

I en ny artikkel fra Mashable hevdes det at kan det kan være på tide å bytte ut standardskrifttypene i e-postprogrammet ditt. Forslaget kommer fra typografer og font-designere som de har snakket med, og som alle har gode argumenter for å gjøre byttet.

Høyere oppløsning på skjermene

Font-ekspertene påpeker blant annet at bokstavene henger for tett sammen i skrifttyper som Arial og Helvetica:

Hverken Helvetica eller Arial har seriffer, og har vært populære skrifttyper i mange år. Nå er det imidlertid på tide å tenke nytt, mener font-ekspertene.
Bokstavene b, d, p og q blir speilbilder av hverandre med Arial.

Det er henholdsvis standard-fontene til Gmail og Apple Mail. Et annet argument er at disse skrifttypene gjør bokstavene b, d, p og d altfor like hverandre. Disse blir til speilbilder for hverandre, særlig med Arial, noe ekspertene mener reduserer lesbarheten.

Ikke minst har PC-skjermene fått stadig høyere oppløsning de siste 4-5 årene, og det har mye å si. På dårligere skjermer var det nemlig en fordel med skrifttyper uten seriff, fordi seriffene kunne se ut som grå skygger på skjermen.

– De siste fire-fem årene har vi fått betydelig høyere oppløsning på skjermene, og det gir plass til mellomrom og rene skiller, så du får ikke lenger gråskjær på bokstavene, sier typograf Gerry Leonidas til Mashable.

– Argumentet om at fonter med seriffer er for utydelige holder ikke lenger. Du vil ha en font der bokstavformene ikke er tvetydige, istemmer font designer Bruno Maag.

Lurer du på hvorfor ingen leser mailene dine? Dette er 5 e-post-uvaner du bør kvitte deg med »

Ut med Helvetica, inn med Verdana

Hvis du lar deg overbevise av ekspertene over, har du mange forskjellige fonter å velge imellom. De vanligste alternativene til Arial (Gmail) og Helvetica (Apple Mail) vil være fontene Verdana eller Georgia. Begge har litt mer «åpne» former, og jevne mellomrom mellom bokstavene for å gjøre det lettere å lese lange tekster. Georgia har også noen snertne seriffer, for de som foretrekker det.

Verdana og Georgia er tilgjengelig på de aller fleste maskiner, og har litt flere detaljer å by på enn Helvetica og Arial.

Typograf Leonidas sier for øvrig han har brukt Verdana i lang tid, men at han nå har gått over til en font som heter Input.

Du kan selv bytte standard-skrifttypen i Outlook, Gmail, Apple Mail eller andre e-postprogrammer i innstillingene. Populære fonter med seriffer er blant annet Garamond, Lucida, Century, Bookman Old Style og Goudy, men ekspertene anbefaler altså Georgia.

Nå kan du angre e-poster du har sendt via Gmail
Slik aktiverer du den nye funksjonen »

(Kilde: Mashable)

annonse