Til hovedinnhold

«Mobilnakke» kan gi deg kronisk hodepine

Trenger du flere grunner til å ikke glane ned på skjermen?

Du har blitt advart før, men kanskje er det først nå vi for alvor ser at økt smartmobilbruk kan ha negative konsekvenser for helsen. Mer spesifikt tenker vi på «mobilnakke» – et resultat av at nakken overbelastes når du henger med huet ned i mobilskjermen dagen lang.

For Gizmodo-journalist Adam Clark Estes førte overdreven mobilbruk, samt jobbing på laptop og PC, til at han utviklet en nevrologisk lidelse kalt oksipital nevralgi (en form for nakkehodepine). Legen hans Dr. Myrna Cardiel hevder i alle fall det er tilfellet:

– Jeg har jobbet som nevrolog i 10 år, og har har sett at slike nakkehodepiner har skutt til værs etter at smarttelefonene ble populære. Jeg burde egentlig skrive en studie om det, sier Dr. Cardiel til Gizmodo.

I Norge får stadig flere barn behandling for lignende plager hos naprapater.

Lite forskning om mobilnakke

Dårlig holdning fører til ekstrabelastning på nakkesøylen. Foto: Surgical Technology International

Uttrykket «text neck» dukket opp i USA allerede i 2008, før smartmobilen gjorde sitt store inntog. Det beskriver samme type nakkesmerter, som følge av å sende hyppige tekstmeldinger. Problemet har imidlertid etter all sannsynlighet blitt langt mer utbredt etter at vi fikk smartmobiler og nettbrett.

sitat"– Ha ørene parallellt med skuldrene, og skulderbladene trukket tilbake.Dr. Kenneth K. Hansraj"

Dessverre finnes det relativt få studier på området. Den mest aktuelle er tilsynelatende en fra i fjor høst, fra Surgical Technology International. De kom frem til at vinkelen på hodet ditt når du ser ned i mobilskjermen legger betydelig ekstravekt på nakkesøylen.

– Denne byrden kan føre til tidlig slitasje, og muligens operasjoner, sier forskningsleder Dr. Kenneth K. Hansraj til Medical Daily.

Ifølge Dr. Hansraj bør du ha ørene parallellt med skuldrene, og skulderbladene trukket tilbake, for å unngå belastning på nakkesøylen.

Fryktet hjernekreft

Journalisten Estes beskriver hodepinene han fikk som sviende og intense. Smertene var så store at han fryktet at det kunne være noe veldig alvorlig da han oppsøkte legen. Symptomene minnet nemlig om det et søskenbarn av ham som fikk hjernekreft opplevde.

Behandlingen han fikk var om lag 20 injeksjoner med bedøvende midler og steroider, som fikk nervene i nakken til å slappe av igjen. Det var imidlertid bare en midlertidig løsning på problemet.

– For å få hodepinene til å stoppe, fikk jeg derimot beskjed om å holde hodet hevet. Hun ga meg også noe lesestoff som anbefalte yoga-øvelser og massasje for å myke opp i nakken. Det hørtes mye bedre ut enn injeksjonen, skriver Estes.

Siden legebesøket sier han at han har endret måten han bruker mobiltelefonen på. Han sier også at han har sluttet å le av mobilavhengighet. Nå synes han ikke det er så morsomt lenger.

Nakkeproblemer kan bli et økende problem i Norge også:
150 000 nordmenn kan være hekta på Internett »

(Kilder: Gizmodo, Surgical Technology International, Medical Daily)

annonse