Tek.no

Nyhet

Her ser han grønt for første gang i livet sitt

Nye briller «fikser» fargeblindhet.

EnChroma
4 Mar 2015 14:43

Rundt åtte prosent av alle menn har en eller annen form for fargeblindhet. Dette er en tilstand hvor man ikke klarer å se forskjell på ulike farger, og den vanligste typen er rødgrønn fargeblindhet.

Det finnes ingen måte å helbrede tilstanden. Takket være et selskap som heter EnChroma har vi imidlertid fått det nest beste, nemlig briller som fargeblinde kan bruke for å se farger.

Her ser du mennesker som prøver brillene, og ser farger for første gang.

– Er dette grønt?

Brillene virker ved å fjerne visse bølgelengder mellom rødt og grønt. Dette hjelper fargeblinde, som vanligvis ikke klarer å skille de to fargene fra hverandre, ved å forsterke de to fargene hver for seg. Det røde blir litt rødere, og det grønne blitt litt grønnere.

Dette fungerer ettersom vanlige fargeblinde egentlig er «fargesvaksynte».

New York Times ble imponert

Eksempel fra fargesynstest av Ishihara-typen. Kan du se tallet her?

Brillene debuterte på det amerikanske markedet for et par år siden. David Pogue testet en tidligere utgave av brillene for New York Times, og han var svært imponert:

– Høydepunktet kom den fjerde dagen av testingen, da barna mine oppdaget en regnbue. Med mine egne øyne kunne jeg bare nesten se den. Kanskje det var en myk, gul bue, men det var det.

Han fortsetter:

– Så tok jeg på brillene. Utrolig! Nå så jeg to hele fargebånd over og under den gule buen. Det var en fullstendig regnbue. Jeg må innrømme at det var et følelsesladet øyeblikk. Det var en titt inn i en verden jeg visste at eksisterte, men som jeg aldri hadde fått lov til å se.

Må bestilles fra USA

En nyhetsreporter prøver brillene.

Brillene er for øyeblikket kun tilgjengelige som solbriller, med 100% beskyttelse mot UV-stråler.

Det jobbes med vanlige brilleglass og kontaktlinser også. Man kan få brillene med styrke, om man i tillegg er svaksynt.

Akkurat nå finnes det ingen distribusjon av brillene i Norge. Man kan imidlertid kjøpe dem direkte fra EnChroma, og da blir prisen cirka 3500 kroner inkludert frakt.

Dette er uten norsk moms, som ifølge tollvesenets importkalkulator kommer på nærmere 900 kroner.

Foto: EnChroma

Tilfeldig at effekten ble oppdaget

At brillene skulle ha denne effekten var faktisk ikke tilsiktet.

Man kan få brillene i flere ulike varianter. Foto: EnChroma

Det de egentlig skulle gjøre var å beskytte øynene til leger under operasjoner, men da en fargeblind lege testet dem oppdaget han at han plutselig kunne se farger han tidligere ikke kunne se.

Det er viktig å understreke at brillene ikke fungerer på alle typer fargeblindhet, og effektiviteten varierer fra bruker til bruker. I studier EnChroma har gjort fungerer brillene i 80% av tilfellene.

I USA kan fargeblinde bruke brillene mens de kjører bil, mens brillene ser ut til å falle like utenfor det som i dag tillates i EU.

Dagens utgave av brillene er ikke ment for innendørsbruk, eller bruk foran dataskjermen. Ifølge BoingBoing virker de hovedsaklig når det er solskinn.

Om du ikke er fargeblind vil brillene likevel forsterke fargeinntrykket.

Fargeblindhet er én ting, men nå kan også blinde få «synet» tilbake
Her ser en blind mann kona for første gang på ti år

(Kilder: CBS og EnChroma)

annonse

Les også