Til hovedinnhold

Søppel blir til sentral batteridel

Yter bedre som anode enn dagens grafitt.

Et forskerteam ved Purdue University har nå greid å gjøre om vanlige pakkechips til å bli høytytende karbonelektroder i oppladbare batterier. Det som ble brukt til å beskytte mobiltelefonen din da den ble sendt fra butikken, vel å merke om du fikk den via posten, kan med andre ord bli brukt som deler av batteriet i din kommende telefon.

Det hele startet med at forskerteamet fikk store mengder med pakkechips i forbindelse med en serie med utstyrsforsendelser. Det tok ikke lange tiden før professor Vilas Pol fant ut at det da måtte være mulig å bruke disse til noe fornuftig, og dermed var veien på mange måter lagt.

Pakkechips brukes verden over, og representerer en real utfordring med tanke på gjenvinning. De veier lite og har stort volum, slik at transport av bare pakkechips lett blir dyr i forhold til nytten.

Totalt sett blir bare ti prosent av pakkechipsene som brukes gjenvunnet, resten finner veien til diverse søppelplasser verden over, der de blir liggende særs lenge før de blir nedbrutt.

Litt batteriteknologi

Batterier har to elektroder, der den ene kalles anode og den andre en katode. Det vanlige anodematerialet i dagens lithium-ion-batterier er grafitt. Lithium-ionene befinner seg i en væske som kalles for en elektrolytt, og ionene blir lagret i anoden ved lading av batteriene. Ut fra pakkechipsene har forskerne greid å lage en ny type anoder, som visstnok skal yte svært så bra.

Opp mot tradisjonelle anoder snakker vi om at batterier med slike anoder kan lades noe kjappere samtidig som de får en bedre kapasitet. De nye anodene har bare en tiendedel av tykkelsen til en tradisjonell anode, og en mye lavere motstand.

I tillegg til at de nye anodene er tynnere er de også mer porøse enn de tradisjonelle, og det fører igjen til enda bedre kontakt med elektrolytten. I rene tall yter de nye anodene 420 mAh/g, mens den teoretiske maksimalytelsen på grafitt er på 372 mAh/g.

Fremgangsmåten skal heller ikke være så komplisert. Ifølge professor Pol holder det med å varme opp pakkechipsen til et sted mellom 500 og 900 varmegrader, samt la den reagere med en passende katalysator.

Selv om alt dette fremstår som fint og flott er det et spørsmål som gjenstår ubesvart. Skal vi kildesortere enda en ting, og blir det en bærekraftig gjenvinningsprosess? Akkurat det spørsmålet vil vi nok ikke få svar på før det er jobbet med mer problemstillingen.

Batterikampen har allerede hardnet til, ringreven BASF vil tidoble kapasiteten på NiMH-batteriene »

(Kilde: Phys.org)

Les også
Fremtiden til LCD-skjermene kan være i fare
Les også
Støvsugerprodusent investerer i ny batteriteknologi
Les også
Nå skal batteriene få ti ganger så god kapasitet
Les også
Saksøker Apple for å ha rappet arbeidskraft
Les også
Ny, norskutviklet metode for silisiumproduksjon kan gi batterier med dobbel levetid
Les også
Slik tar du best vare på batteriene dine
annonse