Til hovedinnhold

Nyt disse herlige bildene

Her er Akam-brukernes egne blinkskudd fra august.

Foto: k-h-s

Augustbilder

Selv om sommeren kanskje har lignet mest på høst i år, så sier kalenderen at det nå går mot høst. Derfor beynner månedens gjennomgang av bilder med det mest sommerlige vi plukket ut denne gangen, nemlig dette bildet, begått av k-h-s:

Bildet fungerer utmerket som en illustrasjon på overgangen mellom sommer og høst. Blomstene sier sommer, mens kornet og lyset sier høst, samtidig som stemningen i bildet gir følelsen av en rolig og fin kveldsatmosfære. Her er det bare å lene seg tilbake i gresset og nyte de siste solstrålene for dagen og årstiden!

Og hvem vet, kanskje man bare litt senere på kvelden kan få med seg dette flotte skuet?

Foto: Inc

Det er alltid mange landskapsbilder i månedstrådene, noe som naturlig nok hever lista for nettopp slike bilder, men de er likevel sjelden så dramatisk som dette. Brenner det der borte i horisonten? Det er noe malerisk over dette bildet, nesten som om Gude skulle ha brukt kamera i stedet for maling og lerret da han samarbeidet med Tidemand.

Høsten er helt tydelig tid for dramatisk lys over dramatisk landskap, men husk på at slik du ser inntrykket ikke trenger å være slik du formidler det! Et landskap i svart-hvitt kan fungere bedre enn samme landskap i farger, noe dette bildet av Egil godt kan stå som eksempel på:

Foto: Egil

Vi har plukket opp flere landskapsbilder denne gangen, og blant andre falt vi litt for dette bildet:

Foto: FredrikV

Uten den lille skikkelsen til venstre ville bildet ikke være visuelt verdt en brøkdel av det det er med skikkelsen, og det er personen som gjør hele bildet. Assosiasjoner flyr i mange retninger, og bildet stiller flere spørsmål enn det besvarer, noe som gjør interessen og nysgjerrigheten vedvarende og ikke raskt oppbrukt. Bra!

Som eksilbergenser må imidlertid undertegnede også ta med de to neste bildene, men det er ikke bare av ren bypatriotisme heller, for de er begge stemningsfulle og gode bilder:

Foto: Fredderen
Foto: Fredderen

Vi avslutter rekken av landskapsbilder med dette bildet, som undertegnede falt fullstendig for og som jeg anser som månedens beste bilde:

Foto: Oracle

Dette bildet har i all sin enkelhet like mange fasetter som en slepen diamant. Det er på samme tid absurd, vakkert, lekende, fargerikt, enkelt, komplisert, spørrende, estetisk, rolig, desperat, dramatisk og ikke minst stemingsfullt, bare for å nevne de første momentene som datt ned i hodet. Dette er et bilde som undertegnede ville være stolt av å ha tatt, om det hadde vært mitt, og som viser hva man kan få til med litt tankevirksomhet og nøye komposisjon (ikke fortell meg at dete ikke er nøye komponert!). Bravo, gratulerer, og så videre!

Flere augustbilder? Neste side!

Flere augustbilder

Det er langt mellom de virkelig gode sportsbildene i månedsartiklene, ganske enkelt fordi det er en sjanger som er langt vanskeligere enn de fleste skulle tro. Tenker man seg litt om, er det imidlertid ganske tydelig at det er slik. Man har ingen kontroll over motivet foruten hvor man plasserer seg, og ståsted må som oftest velges på forhånd på basis av veldig lite informasjon. Velger man feil sted er ofte løpet bokstavelig talt kjørt og man får ikke valgt utgangspunkt på nytt.

Foto: azetlitz

I tillegg blir det ofte slik at det er de dramatiske øyeblikkene som blir avgjørende, og man ender opp med de samme bildene som alle andre fikk. Slik trenger det imidlertid ikke å være, og azetlitz har i bildet nedenfor gjort et godt stykke arbeid. Her har han funnet et godt utgangspunkt og ikke latt ser forføre av dramatikken, og har likevel fått et godt sportsbilde med en viss grad av en slags stille dramatikk i seg, representert ved "trusselen" av feltet bak de to fremste syklistene.

Foto: Ratleto

Andre arrangementer gir ofte fotografer de samme problemene som sportsarrangementer gjør, blant annet konserter, men på dette bildet er det tydelig at Ratleto har utnyttet begrensningene og dermed fått et bilde utenom det vanlige. Lysene nede til venstre og at gitarhlsen er kuttet til høyre vil kanskje plage enkelte, men vi synes ikke uten videre det er grunn til det. Noe slike "småfeil" vil ofte hjelpe til med å levendegjøre et fotografi, og sette det i en kontekst, så lenge de ikke blir for drøye, forstyrrende eller mange. Her synes vi de er akkurat passe.

Snikpellik er et ikke helt ukjent nick i disse artiklene, og også han har denne måneden vært på konsert. Det interessante med konsertfoto er ofte intensiteten i artistene, og her har fotografen valgt å konsentrere seg om en sangers ulike ansiktsuttrykk på scenen. Det fungerer nydelig i svart-hvitt, og sammensetningen av fire ulike - men intense - ansiktsuttrykk som kanskje ikke hadde fungert like bra hver for seg, utgjør samlet et bilde med trøkk i!

Foto: Snikpellik

Neste bilde er i stikk motsatt ende av skalaen når det gjelder spontanitet. Det er ikke spontant i det hele tatt, og DeViSoR har gjentatte ganger bevist at han er en fotograf som har full kontroll på de fleste detaljer. Her er det ikke akkurat tilfeldighetene som råder, og både lys, modell og kamera er nok nøye plassert, samtidig som bakgrunnen er like nøye utvalgt. Fotografen viser at han har full kontroll, men kanskje litt for mye kontroll? Mange av bildene hans virker etter undertegnedes mening en tanke for stramme og kontrollerte. Når mennesker er motivet kan man av og til få det lille ekstra ved å slippe både modellen og seg selv littegranne løs.

Foto: DeViSoR

Noe av det beste med en side som Akam er at man kan holde øye med brukere etter hvert som de lærer mer og mer og blir flinkere og flinkere. En vi har merket oss som innehaver av et godt fotografisk øye er AnnetteM, og selv om vi tidligere har trukket frem hennes gode bilder kan vi ikke kalle henne en gammel traver. Ikke ennå, men det er på vei, for denne gangen har hun to gode bilder vi ønsker å vise frem:

Foto: AnnetteM

Det første er noe vi tror er et feriebilde, som formelig oser av forventning kombinert med usikkerhet omkring hvordan situasjonen skal angripes. Det er sjelden private feriebilder av denne typen er gode nok og egner seg til publisering i disse arftiklene, men vi gjør et unntak for akkurat dette bildet. Det er så godt, og formidler sin historie så bra, at vi ikke hadde hjerte til å la være. Skulle vi pirket litt på det, ville det vært på at horisonten akkurat tangerer toppen av jentas hode, noe som forstyrrer bittelitt.

AnnetteMs andre bilde er interessant fordi hun også her har klart å utnytte et relativt dagligdags motiv. Bygget i seg selv er ganske spesielt og interessant, men nettopp derfor er det mange kamerasvingere som ville ha tatt et streit bilde av bygget og vært fornøyd med det. AnnetteM har derimot tenkt estetikk og kontekst, og har rammet inn motivet sitt i trær og blader, slik at blikket "fanges" og ikke finner veien ut av bildet. Takket være innrammingen blir blikket hvilende i bildet mer enn det ellers ville, og seeren "tvinges" til å investere mer tid og tanker på motivet. Et enkelt grep som flere burde bruke! Det eneste vi ville pirket på her, er at det presenningsdekte bygget nede til venstre distraherer litt. Hvis en litt forskjellig komposisjon ikke var mulig, så kanskje litt demping av det i Photoshop i etterkant er en mulighet?

Foto: AnnetteM

Produktfoto er det mange som forsøker seg på, med varierende hell, og da spesielt når det kommer til bilder. En av dem som har klart dette bedre enn de fleste er Inc, som har vist frem bildet nedenfor.

Foto: Inc

Balanse, skygger, lys og visuell vekt i bildet sitter som et skudd, og det som i utgangspunktet er et ganske stillestående og "tungt" motiv ser dynamisk og spennende ut. Svært godt jobbet av fotografen her! Spesielt synes vi dekkmerkene på asfalten er prikken over i-en. De er alt som skal til for å antyde at doningen som er avbildet langt i fra alltid står stille, og visuelt er effekten omtrent som en okse som står og sparker i sanden, med et stygt blikk mot fyren som vifter med den røde kappen.

Denne omgangens siste bilde er dette, fra en situasjon som vi dessverre kjenner oss så alt for godt igjen i.

Foto: k.n.b.

Hva skal man si? Det er ikke mye å forbedre ved dette bildet. Balansen mellom person og varde/skilt er fin og dynamisk, med den største tyngden på høyresiden, noe som vanligvis signaliserer utreise, i motsetning til hjemreise. Det er tydelig hva de ulike hovedelementene er for noe og hvilken aktivitet personen holder på med, men begge er fri for distraherende detaljer som kunne gjort at bildet ikke fungerte like bra rent grafisk. Samtidig er det fin dybde i bildet, takket være fjellene som gråner i bakgrunnen. Et vakkert og fortellende bilde som vi ville likt å ha i vår egen portfolio!

Vil du se alle bildene fra august, finner du dem i denne forumtråden. Der finner du også lenker til de andre månedstrådene i 2011.

De utvalgte julibildene finner du i denne artikkelen

annonse