Nyhet

Apple-kritiker løy om Foxconn-fabrikker

Beretninger om kummerlige forhold inneholder fri fantasi.

I løpet av det siste året har Mike Daisey vært på rundreise i USA med "The Agony and Ecstasy of Steve Jobs" – en blanding av énmannsteater og kritikk mot arbeidsforholdene på kinesiske fabrikker hvor Apple produserer sine produkter.

Daisey reiste til Kina i 2010 – hvor han besøkte de utskjelte Foxconn-fabrikkene og snakket med de ansatte om deres vilkår. Nå viser det seg at deler av hans fortelling er fri fantasi.

Trakk tilbake sending

Mike Daisey. Foto: Washington Post/Getty Images

Daisey beretter blant annet om bevæpnede vakter foran fabrikkportene, men i Kina er det kun politiet og militæret som har tillatelse til å bære våpen. Andre fortellinger innebærer at de fattige arbeiderne møtes på svindyre Starbucks for å organisere sin ulovlige fagforening.

I januar sendte radioprogrammet This American Life et sending basert på Daiseys Foxconn-fortellinger. Dette ble den mest nedlastede episoden deres noensinne, men programmet har nå sett seg nødt til å trekke tilbake sendingen.

– Lovlig å blande fakta og fiksjon

Daisey mener selv at det er legitimt å blande fakta og fiksjon i et teaterstykke. I virkeligheten besøkte han fem fabrikker, og ikke ti som han selv påstår. Hans kinesiske oversetter avviser også andre detaljer i fortellingene – deriblant at Daisey skal ha møtt barnearbeidere på fabrikkene og at han har sett rom hvor arbeiderne sover.

Andre hendelser som ikke kan dokumenteres er en historie om forgiftede fabrikkansatte og en mann som hadde fått hånden sin ødelagt.

Daisey forsvarer seg med at han bare ønsket å fortelle historien om Apples fabrikker i Kina. Han fortsetter å opptre med sitt show, og hans siste opptreden i New York City mottok stående applaus. Dette til tross for at mange i publikum allerede hadde hørt om at deler av historien var oppspinn.

(Kilde: ZDNet)

Les også
Steve Jobs ville lage iCar
Les også
Spotify er klar med iPad-versjon
Les også
Google vil lytte til telefonsamtalene dine
Les også
– World of Warcraft skaffer deg kjæreste
Les også
Frankrike vil straffe de som besøker hatsider på nett
Les også
Så mye koster iPhone egentlig
Les også
Nå skal Apple-fabrikkene sjekkes
Les også
Xbox-arbeidere truet med masseselvmord
Les også
Steve Jobs ville hevne seg på Google
Les også
Foxconn benekter selvmordsforbud
annonse