Til hovedinnhold

Gjør varme om til elektrisitet

Ny type legering kan være en alternativ energikilde.

En ny type legering med unike egenskaper kan konvertere varme til elektrisitet, ifølge forskere ved University of Minnesota. Legeringen er en sammensetning av nikkel, kobolt, mangan og tinn, og kan være enten ikke-magnetisk eller veldig magnetisk – noe som kommer an på temperaturen.

De aktuelle materialene er det som kalles multiferroiske – og dette betyr at de innehar både magnetisme og ferroelektrisitet, eller en permanent elektrisk polarisering. Materialer med begge disse egenskapene er meget sjeldne.

Liten temperaturøkning nok

I dette tilfellet gjennomgår den nye legeringen – som har det slående navnet Ni45Co5Mn40Sn10 – en reversibel omdanning.

En type masse blir om til en annen type masse når temperaturen endres, eller legeringen går fra å være ikke-magnetisk til å bli svært magnetisk. Temperaturen behøver bare å bli økt med en liten mengde for å sette igang prosessen.

Når den oppvarmede legeringen blir plassert i nærheten av en permanent magnet, som for eksempel en magnet av et sjeldent jordmetall, øker legeringens magnetfelt plutselig og voldsomt. Dette produserer deretter strøm i en spole som omgir legeringen.

På den korte videoen under kan man se en del av legeringen hoppe over til en permanent magnet:

Flere potensielle bruksområder

En prosess som kalles hysterese forårsaker vanligvis at noe av varmeenergien går tapt, men den nye legeringen har liten forekomst av dette. Dermed kan legeringen bli brukt til å gjøre overflødig varmeenergi om til store mengder med elektrisitet.

Et potensielt bruksområde for materialet vil være i eksosrør på kjøretøy. Flere bilprodusenter jobber allerede med enheter som kan overføre varme til brukbar elektrisitet. En av disse er General Motors, som benytter seg av legeringen kalt skutteruditt – tinnhvit, krystallinsk arsenkobolt som finnes ved Skutterud nær Modum.

Magneter av sjeldne jordmetaller finnes i en rekke batterier på hybridbilder, og varmekonverterende enheter lagd av den nye legeringen kan for eksempel bli plassert i nærheten av disse magnetene.

Ellers kan materialet muligens bli brukt i kraftverk eller til og med generatorer for termisk energi i havet, sier forskerne bak funnet.

(Kilde: Popular Science)

annonse