Nyhet

Nå kan NSA måtte endre praksisen sin drastisk

Presidentens «innsatsgruppe» har lagt frem sine forslag.

Den endeløse rekken av kreative overvåkningskrumspring fra NSA, som i de siste avsløringene omfattet infiltrering av online-spill og utnytting av informasjonskapsler, har blant annet gjort at EU har stilt klare krav om hva USA må gjøre for å gjenopprette tilliten.

Som vårt søsternettsted Teknofil tidligere rapporterte har den amerikanske presidenten Barack Obama forsvart overvåkningen, men i august nedsatte presidenten likevel en «innsatsgruppe» som skulle gå gjennom overvåkningspraksisen til NSA og komme med forslag til forbedringer.

Kan bety et nytt NSA

Avisen Wall Street Journal melder nå at forslagene til denne innsatsgruppen, kalt «Review Group on Intelligence and Communications Technology» omsider er klare. Ifølge informerte kilder som avisen har vært i kontakt med kan innholdet i disse endringsforslagene medføre en dramatisk omveltning av måten NSA opererer på, men de er vel å merke ikke bindende.

Detaljene er ennå ikke offisielle, men ett av forslagene går visstnok ut på at de omfattende registrene av telefonsamtaler som NSA nå samler inn og sitter på, istedet skal overlates til enten telefonselskapene selv eller til andre tredjepartsselskaper.

I tillegg foreslås det også å innføre langt strengere kriterier når det gjelder å tillate NSA innsyn i dataene, ifølge Wall Street Journals kilder. Dermed vil det i så fall bli slutt på den massive masseinnsamlingen av informasjon, som har vært et av de mest kontroversielle aspektene ved NSAs virksomhet.

Bør bli mer sivilt

Gruppen foreslår dessuten at NSA bør ledes av en sivil person, i stedet for militære offiserer slik som i dag, og at byrået dessuten bør skilles fra det amerikanske forsvarets Internett-enhet «Cyber Command».

Til sammen er rapporten til innsatsgruppen på flere hundre sider, noe som altså indikerer at NSA har et temmelig stort forbedringspotensiale. Til tross for dette konkluderte gruppen likevel med at byrået følger eksisterende lovgivning.

Nye lover kan imidlertid være underveis, og akkurat nå krangles det visstnok i den amerikanske kongressen om et nytt lovforslag om NSAs tilgang til telefondata, som ligner mye på det presidentens innsatsgruppe har foreslått.

I mellomtiden får vi nok høre mye mer om NSA spillopper:
Snowden lekket trolig 200 000 dokumenter til pressen »

(Kilde: Wall Street Journal)

Les også
Etter over 20 år har verdens mektigste fly fått nye telefoner
Les også
Har gitt brukerinformasjon til NSA minst 60 000 ganger
Les også
NSA åpnet PC-pakker for å installere bakdører
Les også
– NSA stanset angrep som kunne ødelagt USAs økonomi
Les også
NSA bruker cookies til å finne hacke-mål
Les også
Nå vil EU slå tilbake mot NSA
Les også
NSA tapper flere hundre millioner kontaktlister
Les også
Slik fikk Snowden tak i de topphemmelige dokumentene
Les også
Ny avsløring: NSA spionerte på FN
Les også
Kan overvåke 75 prosent av all nettrafikk i USA
Les også
NSA bryter spionreglene flere tusen ganger årlig
Les også
Hemmelig rett har godkjent videre NSA-overvåkning
annonse