Til hovedinnhold

eBay har blitt angrepet – store mengder data stjålet

Både passord, navn og adresser, fødselsdatoer og telefonnumre på avveie.

eBay har blitt utsatt for et betydelig cyberangrep, og angriperne kan ha fått tak i både passord og annen informasjon. Det forteller eBays datterselskap PayPal på sin offisielle blogg, og bekreftes også av eBay på deres offisielle blogg.

– I løpet av det neste døgnet kommer eBay til å be alle sine brukere bytte passord, på grunn av et angrep som kompromitterte en av våre databaser. Denne inneholdt krypterte passord og andre ikke-finansielle opplysninger, heter det i blogginnleggene.

Alle som har benyttet eBay-passordet sitt på andre tjenester oppfordres også til å bytte det overalt hvor det har blitt brukt.

Stjal navn, adresser, telefonnumre og fødselsdatoer

Databasen inneholdt ifølge eBay både kundenes navn, fysiske adresse, e-post-adresse, telefonnummer og fødselsdato; i tillegg til de krypterte passordene. eBay har ikke opplyst hvilken kryptering som beskytter passordene, men de øvrige personopplysningene har tilsynelatende ikke vært kryptert.

Kredittkortinformasjon skal dog ikke ha vært lagret sammen med disse opplysningene, og skal derfor ikke være omfattet av sikkerhetsbristen.

BBC melder at hackerangrepet det dreier seg om skjedde enten i slutten av februar eller begynnelsen av mars. eBay forteller selv at de ikke skal ha registrert noen uautoriserte aktiviteter hos noen av sine brukere, men ber alle bytte passord for sikkerhets skyld.

PayPal skal ikke være berørt

Betalingstjenesten PayPal er et datterselskap av eBay, men deres servere ikke skal være berørt.

– Grundig etterforskning har ikke vist noen tegn på uatorisert tilgang til eller komprommitering av PayPal-kunders personlige eller finansielle opplysninger. PayPal-data er kryptert og oppbevart separat fra eBay, og PayPal deler aldri finansielle opplysninger med forhandlere, understreker selskapet.

De ulovlige inntrengerne skal ha fått adgang til eBay-nettverket ved at de først skaffet seg innloggingsdetaljene til noen få av selskapets ansatte. Selskapet sier at de oppdaget bruddet for to uker siden, nå jobber tett med politiet for å komme til bunns i hvor dataene er blitt av.

Slik lager du sikre passord:
Ekstra: De sikreste er også de letteste å huske »

Dette bør du gjøre nå

Hvis du har en eBay-konto bør du naturlig nok bytte eBay-passordet ditt med det samme. Dersom du har brukt det samme passordet på noen annen nettside eller tjeneste, bør du også få byttet disse ut med en gang.

Du bør i grunn alltid ha forskjellige passord på hver eneste tjeneste du benytter, nettopp i tilfelle denne typen datainnbrudd skjer hos en av dem – og jo viktigere en tjeneste er, som for eksempel nettbanken din, desto viktigere er det at den har et komplisert og helt unikt passord.

Et annet smart trekk vil være å slå på to-stegs-autentisering på alle tjenester som støtter dette. Dette innebærer at du for eksempel får tilsendt en unik engangskode per SMS hvis du forsøker å logge inn fra et nytt sted, men forutsetter jo at det er du som har kontroll på telefonen koden kommer til.

Det finnes tjenester som enkelt lar deg holde forskjellige passord overalt:
Ekstra: Slik slipper du å huske et eneste passord »

(Kilder: PayPal, eBay, BBC)

Les også
17-åring sniker seg utenom Paypals sikkerhetsløsning
Les også
DNB utsatt for massivt DDOS-angrep
Les også
– Ta nå og skift passord, for svingende
Les også
Nye sikkerhetshull hos eBay funnet
Les også
Derfor er eBay-hackingen så alvorlig
Les også
Oy vey, eBay! Her har du fem spørsmål…
Les også
OAuth- og OpenID-svakhet er ingen ny nettkrise
Les også
Ikke bytt passord ennå
Les også
10 enkle grep for å unngå utenlandsk nettsvindel
Les også
Nå er ikke lenger «password» det mest populære passordet
Les også
Se de gigantiske sikkerhetsfiaskoene
Les også
Asus' rutere rammet av sikkerhetsbrudd
annonse