Nyhet

De 10 verste virusene opp gjennom historien

Her er skrekklisten.

Fem skumle virus

Virus, ormer og trojanere. Kjært barn har mange navn, og selv om barnet i dette tilfellet ikke er spesielt elsket av noen, berører skadelig programvare stadig flere mennesker og større deler av samfunnet.

Datavirus har utviklet seg fra å være hobbybaserte nerdeprosjekter til å bli et verktøy for organisert kriminalitet og statlig sabotasje og spionasje. Her følger en liste over ti av de største verstingene opp gjennom historien, basert på en tidligere liste fra Smithsonian Magazine.

10. Love Letter/I LOVE YOU (2000)

Love Letter/I LOVE YOU lurte flere millioner mennesker i år 2000 til å åpne en e-post med det tilsynelatende hyggelige budskapet. Det var slettes ingen kjærlighetserklæring i e-posten, men et skadelig program som overskrev filer på brukerens datamaskin.

Deretter spredde viruset seg til andre kontakter i e-postlisten, og ble en global «epidemi» på bare noen få timer. Alt på grunn av vårt behov for å føle oss elsket.

9. Code Red (2001)

Code Red utnyttet en svakhet i Microsofts Internet Information Server.Foto: Microsoft

Code Red tok sikkerhetseksperter på senga i 2001, da ormen utnyttet et sikkerhetshull i Microsofts Internet Information Server.

Selv om ikke ormen var av så alvorlig natur, klarte den å slå ut nettsiden til Det hvite hus, slik at andre føderale nettsider også så seg nødt til å ta ned sidene sine midlertidig. Code Red virker nesten snill i dag, men er minneverdig på grunn av sin raske spredning.

8. Slammer (2003)

Et kjernekraftverk i Ohio var et av ofrene for Slammer-ormen.Foto: Colin Mutchler / Flickr

Ormen Slammer herjet på Internett i 2003 og forstyrret både private og offentlige tjenester. Slammer sendte ut en haug med nettverkspakker, dataenheter som overføres over nettet, slik at mange servere ble brakt i kne.

Slammer var en klassisk DDoS-angriper, og klarte å slå ut minibanker til Bank of America, nødtelefonnett og et kjernekraftverk i Ohio.

7. Fizzer (2003)

Fizzer deler tilfeldigvis navn med dette sørafrikanske godteriet.Foto: Marlon Bunday / Flickr

Mange ormer har spredd seg gjennom e-poster i løpet av årenes gang, men Fizzer jekket opp ambisjonsnivået litt når det gjaldt hensikt. Mens tidligere ormer kun var for å skape litt ugagn, var Fizzer et slags økonomisk redskap.

Datamaskiner med ormen begynte å sende ut spam om farmasøytiske piller, og dermed var æraen med apoteksøppelpost i gang. En av etterfølgerne, SoBig, ble så plagsom at Microsoft tilbød en dusør på 250 000 dollar for informasjon som kunne lede til arrestasjon av bakmennene.

6. Mydoom (2004)

Ved installasjon åpnet Mydoom Notepad og viste dette.Foto: Securelist.com

Mydoom var i sin tid den dataormen med raskest spredning, da den først ble oppdaget i 2004. Mydoom spredde seg gjennom e-poster, og når uvitende og godtroende brukere åpnet en Mydoom-e-post, ble viruset raskt sendt videre til alle andre på kontaktlisten.

Ormen infiserte raskt én million maskiner, og satte i gang med DDoS-angrep – som setter et mål ut av spill ved å oversvømme trafikken totalt.

Er du redd for virus?
Du er selv den største sikkerhetstrusselen på nett »

Bli med til neste side for å se fem andre destruktive virus »