Til hovedinnhold

De 10 verste virusene opp gjennom historien

Her er skrekklisten.

iStock/10853130

Fem skumle virus

Virus, ormer og trojanere. Kjært barn har mange navn, og selv om barnet i dette tilfellet ikke er spesielt elsket av noen, berører skadelig programvare stadig flere mennesker og større deler av samfunnet.

Datavirus har utviklet seg fra å være hobbybaserte nerdeprosjekter til å bli et verktøy for organisert kriminalitet og statlig sabotasje og spionasje. Her følger en liste over ti av de største verstingene opp gjennom historien, basert på en tidligere liste fra Smithsonian Magazine.

10. Love Letter/I LOVE YOU (2000)

Love Letter/I LOVE YOU lurte flere millioner mennesker i år 2000 til å åpne en e-post med det tilsynelatende hyggelige budskapet. Det var slettes ingen kjærlighetserklæring i e-posten, men et skadelig program som overskrev filer på brukerens datamaskin.

Deretter spredde viruset seg til andre kontakter i e-postlisten, og ble en global «epidemi» på bare noen få timer. Alt på grunn av vårt behov for å føle oss elsket.

9. Code Red (2001)

Code Red utnyttet en svakhet i Microsofts Internet Information Server.Foto: Microsoft

Code Red tok sikkerhetseksperter på senga i 2001, da ormen utnyttet et sikkerhetshull i Microsofts Internet Information Server.

Selv om ikke ormen var av så alvorlig natur, klarte den å slå ut nettsiden til Det hvite hus, slik at andre føderale nettsider også så seg nødt til å ta ned sidene sine midlertidig. Code Red virker nesten snill i dag, men er minneverdig på grunn av sin raske spredning.

8. Slammer (2003)

Et kjernekraftverk i Ohio var et av ofrene for Slammer-ormen.Foto: Colin Mutchler / Flickr

Ormen Slammer herjet på Internett i 2003 og forstyrret både private og offentlige tjenester. Slammer sendte ut en haug med nettverkspakker, dataenheter som overføres over nettet, slik at mange servere ble brakt i kne.

Slammer var en klassisk DDoS-angriper, og klarte å slå ut minibanker til Bank of America, nødtelefonnett og et kjernekraftverk i Ohio.

7. Fizzer (2003)

Fizzer deler tilfeldigvis navn med dette sørafrikanske godteriet.Foto: Marlon Bunday / Flickr

Mange ormer har spredd seg gjennom e-poster i løpet av årenes gang, men Fizzer jekket opp ambisjonsnivået litt når det gjaldt hensikt. Mens tidligere ormer kun var for å skape litt ugagn, var Fizzer et slags økonomisk redskap.

Datamaskiner med ormen begynte å sende ut spam om farmasøytiske piller, og dermed var æraen med apoteksøppelpost i gang. En av etterfølgerne, SoBig, ble så plagsom at Microsoft tilbød en dusør på 250 000 dollar for informasjon som kunne lede til arrestasjon av bakmennene.

6. Mydoom (2004)

Ved installasjon åpnet Mydoom Notepad og viste dette.Foto: Securelist.com

Mydoom var i sin tid den dataormen med raskest spredning, da den først ble oppdaget i 2004. Mydoom spredde seg gjennom e-poster, og når uvitende og godtroende brukere åpnet en Mydoom-e-post, ble viruset raskt sendt videre til alle andre på kontaktlisten.

Ormen infiserte raskt én million maskiner, og satte i gang med DDoS-angrep – som setter et mål ut av spill ved å oversvømme trafikken totalt.

Er du redd for virus?
Du er selv den største sikkerhetstrusselen på nett »

Bli med til neste side for å se fem andre destruktive virus »

Fem skumle virus til

5. Poison Ivy (2005)

Poison Ivy lar uvedkommende ta kontroll over datamaskinen din i all hemmelighet. Trojaneren skaffer andre fjernadgang til dine filer via en bakdør – alt uten din viten.

Slik fungerer svindelsystemet i forbindelse med Zeus.Foto: FBI

Når viruset er installert, kan gjerningsfolkene aktivere programmer på den infiserte maskinen, som å ta opp lyd og bilde eller endre filer.

Poison Ivy har blitt brukt mot flere vestlige selskaper, og sikkerhetsfirmaer har sport angrepene tilbake til Kina.

4. Zeus (2007)

Zeus er en trojaner med en stor appetitt for svindel og bedrageri.

Trojaneren har visstnok blitt organiserte kriminelles foretrukne verktøy for å rappe personlig informasjon til svarte markeder på nett.

Viruset stjeler alt fra passord til personlige filer, som deretter blir solgt på svartebørsen til uvedkommende for små summer.

Det er altså snakk om å få hele sin identitet stjålet, inkludert personnummer, adresse og bankkontonummer.

3. Agent.btz (2008)

Agent.btz var en trojaner som berørte Windows.Foto: QuartierLatin1968 / Flickr

Agent.btz var en skadelig programvare som spredde seg via minnepinner. Dette fikk Pentagon til å bannlyse bruken av minnepinner i en periode, i et forsøk på å stagge viruset.

Amerikanske tjenestemenn mistenkte at utenlandske spioner sto bak Agent.btz, og viruset førte til opprettelsen av den militære kommandoen U.S. Cyber Command.

2. Conficker (2009)

Skjema som viser virkemåten til Conficker.Foto: Gppande / Wikimedia Commons

Dataormen Conficker snek seg inn i flere millioner Windows-baserte PC-er i 2009, og skapte en botnet-hær som kunne stjele finansdata og annen informasjon.

Viruset var komplekst og spredde seg raskt, noe som fikk en gjeng med eksperter til å stable en dedikert gruppe på beina for å stanse det. Det er fremdeles et mysterium hva Conficker egentlig var ment for, ettersom botnet-hæren ikke så ut til å bli brukt til noe spesielt.

1. Stuxnet (2009 – 2010)

Dette diagrammet viser utbredelsen av Stuxnet.Foto: Wikimedia Commons

Stuxnet var det første større viruset som tok steget ut av cyberspace og inn i den virkelige verden. Målet var å ramme industrielle installasjoner og infrastruktur – mer spesifikt atomprogrammet til Iran.

Eksperter regner med at det var USA og Israel som sto bak det omfattende viruset, som skal ha slått ut iranske maskiner som anriker uran. Stuxnet ble først oppdaget i 2010, men man antar at det først begynte å infisere iranske datamaskiner allerede året før.

Det rustes til krig i cyberspace:
Dataormer og virus er fremtidens krigsvåpen »

(Kilde: Smithsonian Magazine)

annonse