Til hovedinnhold

Stadig flere kjøper frilansere på nett

Representerer millioner verden over og har kontor i Oslo.

Istockphoto.com

Har du eller bedriften din et drømmeprosjekt dere sliter med realisere? Sliter dere med å få tak i rett kompetanse til få nettsidene mobilvennlige, eller trenger dere rett og slett bedre innhold?

Stadig flere bedrifter løser dette problemet gjennom å leie frilansere via nettet. Flere tjenester lar deg legge ut dine oppdrag for så å bli kontaktet av fagfolk som forhåpentligvis sitter på den kompetansen du trenger.

Norske Kjetil Olsen representerer millioner av frilansere på verdensbasis fra et lite kontor han deler med tre andre på Fornebu. Selskapet Elance har hovedkontor i Silicon Valley, men hovedkontoret for internasjonale aktiviteter ligger i Oslo.

Kjetil Olsen leder Elance utenfor USA.Foto: Elance

Elance fungerer ved at oppdragsgivere legger ut sine oppdrag på nettsiden, så frilansere kan by på oppdraget. Et rankingsystem rangerer frilanserne etter antall fullførte oppdrag via tjenesten, og etter tilbakemeldinger de har fått på fullført arbeid.

Et av de største problemene for en frilanser er ofte å få betalt for jobben man har gjort. For fastpris-jobber krever Elance at oppdragsgiver setter pengene inn på en sperret konto som utbetales når begge parter er enige om at oppdraget er ferdig. For oppdrag med timesbetaling kan frilanserne installere en app som tar skjermdumper for å dokumentere tidsbruken.

Ferskinger må konkurrere på pris

For arbeidsgivere handler problemet ofte om å finne riktig frilanser. Det kan de løse ved å lese hver frilansers individuelle tilbakemeldinger. Elance tilbyr i tillegg en rekke sertifiseringer og prøver der frilanserne kan dokumentere kunnskapene sine, og en felles arbeidsplattform for oppdragsgiver og arbeidstaker.

Olsen vil ikke være med på at han undergraver lønnsnivået når han lar frilansere underby hverandre for oppdrag:

– Når du er helt fersk, er du nødt til å konkurrere på pris. Etter hvert som du tar flere oppdrag, får du også bedre betalt. Vår erfaring er at profesjonelle kunder er mer opptatt av resultat enn pris. De fleste vet at en pris på femten dollar ofte gir et femten dollars produkt, sier Olsen til Mobilen.no.

Stor etterspørsel etter mobilprogrammering

Samtidig legger han ikke skjul på at norske selskaper kan spare betydelige summer på å velge utviklere til 25 dollar timer fra for eksempel India, kontra norske utviklere som fort kan koste 1500 kroner per time.

– Skal norske designere kunne ta den prisen, kan de enten velge å fokusere utelukkende på det norske markedet, eller ha en erfaring og et konsept som er så unikt at kundene er villig til å betale for det, sier Olsen til Mobilen.no.

Hos Elance er etterspørselen særlig stor etter IT-tjenester, mobilutvikling og responsivt design, innholdsutvikling og oversettingstjenester. I tillegg ser Elance en sterk etterspørsel etter ingeniørtjenester innen 3D og elektronikk. Selskapet rekrutterer aktivt etter den kompetansen som er mest etterspurt på nettstedet.

Elance har 3,5 millioner registrerte frilansere, og delte ut 1,3 millioner oppdrag i 2013. Det betyr at det er mange som ikke får jobb, selv om de registrerer seg.

– Skal du lykkes i dette markedet, må du være villig til å bruke litt tid på å bygge opp profilen din, som i de fleste andre yrker, sier Olsen til Mobilen.no.

Fusjonerer med konkurrenten

Inntektene for Elance ligger hovedsakelig i at selskapet tar en andel på 8,75 prosent fra alle betalte oppdrag som formidles via tjenesten. I tillegg må bedrifter som ønsker å tilby sine tjenester, betale en viss sum. Enkeltpersoner registrerer seg gratis. Dersom amerikanske konkurransemyndigheter godkjenner fusjonen med konkurrenten Odesk, håper Olsen at selskapet vil omsette for én milliard dollar i 2014.

Olsen forteller at de jevnlig oppdager at oppdragsgivere og frilansere prøver å gå utenom systemet for å slippe å betale de 8,75 prosentene.

– Dette vil være veldig kortsiktig. For frilanserne får de ikke bygget profilen sin hos oss, og de mister betalingsgarantien. Vi har våre metoder for å oppdage dette, og går ofte til det skritt at vi sletter kontoer, sier Olsen til Mobilen.no.

Les mer: Utviklere ble presset til å gjøre avlytting enklere »

annonse