Nå er Windows Mobile 6.5 her
Vi har ventet alt for lenge på at Microsoft skulle bli ferdig med utviklingen av Windows mobile 6.5. Nå er den her, og samtidig presenterte Samsung og HTC hele seks nye Windows-mobiler.
Enkelhet
Apple har kapret kunder på å gjøre iPhone brukervennlig og enkel, mens Microsoft Windows Mobile har vært stempelet som avansert og for innviklet. Når selskapet nå presenterer Windows Mobile 6.5 håper Microsoft at dette skal være historie.
Fra nå av skal en mobiltelefon med Windows Mobile hete Windows Phone, forteller Microsoft. Siden vi bor i Norge regner vi med at vi får lov til å kalle det en Windows-mobil. Tidligere har Windows-mobiler hatt ulike navn som Windows Mobile Professional og Windows Mobile Phone Edition. Når vi kobler enheten til vår PC heter den imidlertid Pocket PC…
Menyer
Når vi nå endelig fikk den første Windows-mobilen i hånden skal vi ikke underslå et det kriblet litt i fingrene. Menyene er blitt langt mer fingervennlige, det er raskere å komme til meldinger, og ikke minst er programmenyene blitt langt bedre. Vi trenger ikke lenger fårst å velge programmenyen fra en lite fingervennlig liste. Når vi nå trykker på ”Start” oppe i venstre hjørne skjer det samme som når vi trykker på menytasten på iPhone. Da kommer vi direkte til en side der hvert eneste program som finnes på mobilen er representert med et eget ikon.
Mens Apple har valgt å plassere sine ikoner på sider som ligger ved siden av hverandre, har Microsoft plassert alle sine på en eneste stor side som du kan rulle nedover med fingeren til du finner programmet du ser etter. Det er plass for tre ikoner i bredden, og programmene du bruker oftest kan plasseres øverst, så du finner dem med det samme.
My Phone
Det er to vesentlige nyheter i operativsystemet. Telefonen har fått det som på fagspråket kalles Cloud Computing (kan synkronsieres mot en nett-tjeneste), og den har fått Windows Market. Sistnevnte er en innebygget nettbutikk som lar deg laste ned og installere tilleggsprogrammer til mobiltelefonen.
Cloud-tjenesten kalles i Microsofts tilfelle for Microsoft My Phone. Når denne tjenesten er satt opp kan telefonen synkronisere kontakter, kalender, oppgaver, tekstmeldinger, musikk bilder, videoer og andre dokumenter mot en nett-tjeneste du finner igjen på http://myphone.microsoft.com.
Men Microsoft er kjipe på lagringsplassen. Du får ikke lov til å ha backup på mer enn 200 MB. Pussig, når samme selskap lar deg laste opp 25 GB gratis til sin Sky Drive-tjeneste.
Første gang vi logger oss på tjenesten blir vi ønsket velkommen tilbake (vi brukte samme passord og brukernavn som på andre Live-ID-tjenester). Deretter satte vi synkronsieringsmetode til ”Automatisk”. Siden vi allerede synkroniserer mot en Exchange Server fikk vi melding om at kontakter, kalender og oppgaver ikke ville bli synkronisert mot My Phone. Greit nok, ettersom vi allerede har backup av denne informasjonen på bedriftsserveren.
Til slutt måtte vi laste ned en oppdatering til mobiltelefonen, og dermed var tjenesten ”live”. Heretter vil vi ikke miste et eneste bilde eller en eneste SMS/MMS, selv om telefonen skulle bli stjålet eller ødelagt.
Hele fem mobiltelefoner kan være koblet til My Phone-kontoen, enten vi har ulike SIM-kort eller bare ett som vi flytter rundt.
Sikkerhetsfunksjoner
Nett-tjenesten inneholder for øvrig også noen nye funksjoner som vi kan bruke om vi vil betale for dem. Dette er tjenester som lar oss finne en tapt telefon ved at vi ringer til den. Telefonen vil ringe selv om SIM-kortet er byttet ut eller lyden er skrudd av.
Det skal også være mulig å spore telefonen på et kart, men dette er en tjeneste som foreløpig ikke virker i Norge. Og skulle du ikke finne mobilen etter å ha fått den til å ringe, så kan du velge å låse eller fjernslette hele mobiltelefonen.
Tjenesten betaler du ikke for før du eventuelt trenger den. Da belastes du rundt 5 dollar, og får tre forsøk på å finne mobilen. Alle forsøkene må imidlertid brukes innen en uke. Forlegger du telefonen senere må du kjøpe tjeneste på nytt.
Marketplace
Den andre store nyheten, Microsoft Marketplace, skal med tiden by på et stort utvalg av programmer. Når tjenesten åpner i dag er det imidlertid bare norske applikasjoner som er på plass. Vi har foreløpig ikke hatt tilgang til tjenesten (åpner senere i dag), og må derfor komme tilbake til hva denne har å by på.
Det er verdt å merke seg at du ikke trenger å bruke Marketplace. Finner du applikasjoner du liker på nett, så kan du laste dem ned å kjøre dem på de nye Windows-mobilene. Vi har testet flere 6.1-programmer og ennå ikke støtt på noe som ikke virker også på Windows 6.5. Her skiller Microsoft seg fra Apple, som krever at du kjøper alt i deres butikk.
Litt smårusk
Ellers merker vi oss at selv om menyene er blitt mer fingervennlige, så er det enkelte områder der det fremdeles er rom for forbedringer. Prøv for eksempel å stille klokken på den første 6.5-mobilen, HTCs Touch 2, med bare fingrene. Det lar seg knapt gjøre.
Windows 6.5 har ellers alt vi forventer oss av et helt nytt operativsystem for mobiltelefoner. Nettleseren har fått en kraftig oppdatering, og her er integrerte tjenester for sosiale nettverk som Flickr, Myspace og Facebook.
E-postleseren kan settes opp til å følge med på mage ulike konti, også fra konkurrenten Google (Gmail). Posten sorteres i ulike foldere og du kan bytte fra tjenste til tjeneste ved å sveipe med fingren på skjermen.
Bedre touch-opplevelse
Å si noe generelt om touch-opplevelsen er ikke enkelt. Det vil nemlig variere fra mobiltelefon til mobiltelefon. Blant de nye modellene finner vi telefoner med skjermer fra 2,8 til 4,3 tommer.
Noen er ressistive (trykkfølsomme) mens andre er kapasitive (reagerer på spenning og trenger kun en lett berøring fra fingeren din). De ulike modellene har ulik skjermoppløsning, og ulike prosessorer. Den store berøringsskjermen på HTC Leo (Touch HD 2) gir samme brukeropplevelse som på iPhone, om ikke enda bedre. Men selv den enkleste nykommeren gir oss et godt inntrykk. Blant annet er det på alle modellene blitt enklere å skyve eller dytte på skjermbildet.
Zoom ved hjelp av to fingre er ikke en del av Windows 6.5, men HTC har likevel gjort det mulig på sin nye toppmodell med kapasitiv skjerm.
Hvordan de enkelte modellene ter seg i praksis skal vi selvsagt komme tilbake til etter hvert som de blir tilgjengelige for testing.