Til hovedinnhold

Vil drepe fasttelefoni

Fasttelefoni er utrydningstruet fordi folk flest klarer seg med mobiltelefonen sin. Likevel har spesielt leverandører av IP-telefoni fortsatt et godt levebrød på grunn av rimelige samtaler til utlandet. Mobiloperatørene har tradisjonelt vært svært mye dyrere enn IP-telefonileverandørene på slike samtaler, men nå lanserer Talkmore et tilbud de selv hevder kan bety kroken på døra for både fasttelefoni og IP-telefoni; Med tilleggstjenesten Talkmore Fastpris Utland kan du ringe inntil 500 minutter – uten oppstartsavgift – til 50 utvalgte land for 149 kroner per måned – men kun til fasttelefoner. Forutsetningen er at du har et mobilabonnement fra Talkmore.

Lavprisoperatøren hevder dermed at behovet for å ha to typer telefonabonnement forsvinner, og advarer IP-telefonileverandøren Telio om at de nå har fått en reell utfordrer fra mobilbransjen. Akkurat det er imidlertid Telio sterkt uenig i.

Går i strupen på Telio
I pressemeldingen som Talkmore har sendt ut hevder operatøren at det er samtaler til utlandet som er årsaken til at fasttelefoni/IP-telefoni fortsatt overlever. Talkmore erkjenner også at bredbåndstelefoni er i ferd med å erstatte tradisjonell fastnettstelefoni, men hevder at deres nye tilleggstjeneste igjen kan kapre kunder fra blant andre Telio.

- Med bredbåndstelefoni må du hjem før du kan foreta samtalen. Nå tilbyr vi samtaler til utlandet til ”Norgestakst”, sier daglig leder Pål Barth Nilsen i Talkmore.

- Det er klart at vi med dette går rett inn i Telio sitt kjernemarked, sier Barth Nilsen, med hentydning til at Talkmores tjeneste minsker behovet for å ha både mobil- og IP-telefonabonnement.

Med Talkmore Fastpris Utland kan du altså ringe til fasttelefoner i 50 land (deriblant Danmark, Sverige, Australia, Brasil, India, Tyrkia, Spania og USA) i 500 minutter per måned for 149 kroner. Men du må ha et av Talkmores tre mobilabonnementer (ikke forhåndsbetalt) for å kunne ta i bruk tjenesten.

Telio: - Langt dyrere enn oss
Administrerende direktør Eirik Lunde i Telio virker derimot litt overrasket over Talkmores uttalelser om at Fastpris Utland skulle utfordre hans virksomhet. Lunde nevner at Lebara – som spesialiserer seg på utenlandssamtaler fra mobil – hadde vært en mer naturlig opponent. Han poengterer at det er store forskjeller mellom det produktet Talkmore nå tilbyr og det Telio leverer til sine kunder.

- Telio sitt produkt er langt bedre: 30 land med ubegrenset antall ringeminutter, og våre kunder ringer langt mer enn 500 minutter i måneden. I tillegg ser vi gjennom ringemønsteret at de som benytter mye utlandstrafikk også ringer betydelig lokalt i Norge, som også er inkludert i vårt abonnement. Det er det ikke i Talkmore Link, eller om du velger Fast med 500 minutter eller 3 000 minutter fra Talkmore, og må da betale henholdsvis 199- eller 349 kroner i tillegg til 149. Totalt langt dyrere enn Telio, sier Lunde.

Talkmore Fastpris og Fastpris Mini inkluderer riktignok henholdsvis 3 000- og 500 ringeminutter til mobil- og fasttelefon i månedsprisen, mens Talkmore Link-kunder i alle fall ringer gratis til andre Talkmorekunder.

Et helt annet produkt?
Likevel skal det sies at operatørens tilleggstjeneste neppe er spesielt sammenlignbar med Telios IP-telefonitilbud på noe annet enn ringepriser til fasttelefoner utlandet isolert sett. På samtaler til mobiltelefoner i utlandet gjelder andre priser hos Talkmore, og med et kjapt overblikk virker Telio rimeligere enn Talkmore her. Men Telio-sjefen lister opp flere grunner til hvorfor han ikke tror at Talkmore Fastpris Utland vil konkurrere i stor grad om deres kunder.

- Våre kunder er gjerne familier, og de ønsker å ha en fast telefoninstallasjon hjemme der familiene samles for å ringe til sine kjære i utlandet. Mobil blir da ikke noe god erstatning, også når nå våre kunder kan benytte seg av videotelefoni til eksakt samme pris som vanlig tale. I tillegg ser vi nå at kunder etterspør bedre lyd, og Telios nye terminaler som for eksempel videoterminalen blir levert med HD-lyd, der samtalen oppfattes med 3-4 ganger bedre lydkvalitet sammenlignet med GSM. I tillegg leverer Telio andre tilleggstjenester som softphone, og Telio-tjenesten kan benyttes fra PC med eksakt samme prisplan hvor i verden du befinner deg. Kunden får 20 GB med online storage og back-up for å ta vare på alle sine ferieminner – dette er også inkludert i prisen, sier han.

- Jeg tror heller tilbudet fra Talkmore på utlandstelefoni kan bli et komplementært produkt til noen eksisterende Telio-kunder, avslutter Lunde.

Fokus på utenlandspriser
Å ringe i utlandet med mobiltelefonen er dyrt, men det er det er det som regel også hvis du ringer med ditt norske mobilabonnement til utlandet. Dette har nærmest vært en skjult gullgruve for enkelte aktører i lang tid. Talkmore var imidlertid blant de billigste mobiloperatørene når det gjaldt utenlandspriser da vi tok en stikkprøve i oktober i fjor, og tilbyr blant annet sine kunder å sende SMS til samme takst til utlandet som til norske abonnenter. At Talkmore har fokus på sine utenlandspriser er veldig positivt, og Fastpris Utland vil sannsynligvis dekke behovet til en del av kundene når det gjelder å ringe utenlands. Den nye tilleggstjenesten gjør at Talkmore øker avstanden til flere av sine operatørkonkurrenter på ringe til utlandet, og dette kan vise seg å være en viktig satsning for en lavprisaktør med ambisjoner. Fastpris Utland byr altså på 500 ringeminutter til fasttelefoner i 50 land for 149 kroner per måned, og det er absolutt godkjent.

Men noen ”Telio-killer” er det vel ikke?

 

Disse landene er inkludert i Fastpris utland:
Andorra, Argentina, Australia, Bahamas, Belgia, Brasil, Canada, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Hong Kong, India, Irland, Island, Italia, Japan, Jordan, Kina, Kroatia, Kypros, Latvia, Luxembourg, Makedonia, Martinique, Monaco, Nederland, New Zealand, Polen, Portugal, Puerto Rico, Romania, Singapore, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Sør Korea, Taiwan, Trinidad & Tobago, Tsjekkia, Tyrkia, Tyskland, Ungarn, USA, Venezuela og Østerrike

Mer om
annonse