Til hovedinnhold

Bråstopp for amerikansk Netflix-strømming til Norge

Nå er også VPN-tjenestene Private Internet Access og Mullvad blokkerte..

Ikke før hadde vi i Tek publisert vår store VPN-test, som blant annet satte ut for å kåre den beste VPN-tjenesten for å se amerikansk Netflix-innhold fra Norge, før strømmetjenesten stakk kjepper i hjulene for mange av deltakerne.

Som Netflix varslet i januar, og så smått satte i verk for noen uker siden, har de nå utvidet sin kamp mot strømming av innhold over landegrenser markant.

Mange nordmenn bruker ulike Proxy- eller VPN-tjenster for å lure Netflix til å tro at de bor i USA, slik at de får tilgang til regionens massive Netflix-bibliotek.

Blokkerer PIA og Mullvad

Lørdag gjennomførte imidlertid Netflix den største blokkaden så langt. TorrentFreak melder at strømmetjenesten da stanset all datakommunikasjon mot de to VPN-tjenestene Private Internet Access og Mullvad. PIA ble i vår VPN-test anbefalt for nettopp dette formålet.

Også VPN-tjenestene StrongVPN og ExpressVPN er ifølge samme kilde blokkert.

Netflix tar grep mot VPN-tjenestene for å sikre at de kun viser innholdet sitt i områder de har rettigheter til å vise det. Ironisk nok blokkerer Netflix også sine egenproduserte serier fra å strømmes via de overnevnte VPN-serverne – til tross for at Netflix her er rettighetshaveren selv.

Netflix tar heller ikke hensyn egne abonnenter fra samme region som benytter VPN-tjenester kun av personvernhensyn. Alle møter en låst dør.

Allerede en uke etter den offisielle advarselen kom, rapporterte Uflix, en såkalt Proxy-tjeneste, at deres australske brukere hadde blitt utestengt fra det amerikanske Netflix-innholdet. Det tok imidlertid ikke lang tid før de fant en vei rundt den nye sperren. Nå som VPN-tjenester er i Netflix' søkelys kan vi nok vente oss at den samme «Katt- og mus-leken» er i gang også her.

Oppdatert 14:20: PIA bekrefter at de ikke vil forsøke å omgå Netflix-sperren, og viser til gjeldende lover og regler. Les mer hos PIA her »

Underskriftskampanje tar av

OpenMedia, en organisasjon for digitale rettigheter, har startet en underskriftskampanje mot Netflix' praksis kalt «Min Netflix, mitt personvern». I skrivende stund telles det allerede over 33 000 underskrifter.

– Tatt i betraktning Netflix' store brukerbase vil det være et stort steg tilbake for personvernet om VPN-brukerne blant disse tvinges til å stoppe å bruke beskyttelsen, uttaler OpenMedias talsperson David Christoffer til TorrentFreak.

– VPN er sannsynligvis den enkleste og mest effektive måten en typisk internett-bruker kan beskytte sin nett-aktivitet sin på, legger han til.

Netflix tar på sin side oppropene med ro. I et aksjonærmøte forrige måned uttalte øverste leder i Netflix-leiren, Reed Hastings følgende:
– Jeg tror ikke vi vil se noen forskjell (i antall abonnenter, red. anm).

Se hvilke VPN-tjenester som gjorde det best i vår store test:
Vi testet flere enn PIA og Mullvad »

(Kilde: TorrentFreak)

Les også
Netflix har vunnet kampen mot unblock-tjenestene
Les også
EU vil tvinge Netflix til å tilby minst 20 prosent europeisk innhold
Les også
Netflix stupte på børsen etter ferske kvartalstall
Les også
Den beste VPN-tjenesten: Vi finner den beste VPN-tilbyderen for surfing og anonymisering
Les også
«Det virker som du bruker en unblocker...»
Les også
Nå blokkerer Netflix for brukere med VPN
Les også
Nye Netflix-regler kan være dårlig nytt for nordmenn
annonse