Til hovedinnhold

Windows 10 S stenger døra for Chrome og co

Veien til internett går gjennom Edge og Bing. Punktum.

I går lanserte Microsoft en ny lettvekter-Windows-versjon kalt «Windows 10 S». Windows 10 S regnes som selskapets svar på Chrome OS, og vil kun kjøre apper fra Windows Store.

Mens dette garantert gjør at proffbrukere rynker på nesen, kan det være et greit kompromiss for skoler. Det som derimot neppe er greit, uansett hvem du er, er at Microsoft løfter frem sin egen nettleser som det eneste alternativet som standard-nettleseren i Windows 10 S.

Sparsomt med nettlesere i Windows Store

For, mens Windows-sjef Terry Myerson under lanseringen stolt proklamerte at «Windows 10 S vil kjøre alle nettlesere som er tilgjengelig gjennom Windows Store» er det på det tørre at ingen av de store og viktige nettleserne i dag tilbys gjennom Microsofts app-butikk.

Dermed kan Windows 10 S-brukere se langt etter favoritter som Chrome, Firefox, Opera og Vivaldi.

Edge som standardnettleser

Edge, Microsofts egen nettleser har på sin side inntatt tronen som enehersker, der den er både forhåndsinstallert og forhåndsvalgt for deg. Edge er det dessuten ikke under noen omstendigheter mulig å få til å vike som standardnettleser, heller ikke dersom eksempelvis Google i fremtiden skulle finne det for godt å ta med seg Chrome over til Windows Store.

I en egen FAQ bekrefter Microsoft også at nye HTML-filer alltid vil åpnes med standardnettleseren, selv om du har en annen nettleser enn Edge oppe.

Låst til Bing-søk

I Edge er det også den Microsoft-eide søkemotoren, Bing, som regjerer. Mens du selvsagt står fritt til å besøke Google eller andre søkemotorer vil søk fra adressefeltet være låst til Bing.

Vi lukter mange Bing-søk etter «Google» fremover, og regner med at EU ønsker å kikke nærmere på saken ettersom de tidligere har stilt seg svært kritiske til måten Microsoft baker inn og fremhever egen nettleser og tjenester i Windows.

Microsoft lanserte også nye Surface Laptop i går:
Denne får Windows 10 S forhåndsinstallert »

(Kilde: The Verge)

Les også
Her er Microsofts første skikkelige bærbare
Les også
Windows 10 har nådd gedigen milepæl
Les også
Opera lever fortsatt i beste velgående, og kommer nå med Messenger innebygget
Les også
Her er Microsoft Surface Laptop – norske priser avslørt
Les også
Slik funker Windows 10 S
Les også
Ytelsestest av nettlesere
Les også
Edge knuser Chrome i Microsofts egne batteritest
annonse