Til hovedinnhold

5G kan komme om sju år

Samsung-teknologi tillater over 1 gigabit per sekund.

Mobiltelefoner og nettbrett sluker stadig mer data. Mobilt bredbånd blir et godt alternativ for stadig flere. Ingenting tyder på at tempoet i mobilbransjen sakker av. Samsung hevder nå å ha en av nøklene til neste generasjons mobilnett.

Ved hjelp av en ny type antenne har forskerne klart å overføre data lynraskt over langt høyere frekvensbånd enn tidligere, rapporterer BBC.

Høyfrekvent

Det nye utstyret skal være i stand til å overføre mer enn 1 gigabit per sekund over en avstand på to kilometer. Sendingen foregår svært høyt oppe i frekvensbåndene – nærmere bestemt ved 28 GHz.

De frekvensbåndene som brukes av operatører og mobiler i dag ligger vanligvis på mellom 800 og 2500 MHz, altså betydelig lavere. Selv for de høyeste frekvensbåndene som er i bruk i dag, er det problematisk å nå særlig langt.

64 antenner

Grunnen til at Samsung oppnår både høye hastigheter i 28 GHz-båndet skal være antennene. Antennen tilpasser seg nemlig enheten som er i andre enden.

Teknologien omtales som "adaptive array transceiver". Array henspeiler til de 64 antennelementene senderen består av. Tilpasningen består i å beregne hvor signalet kommer fra, for så å nærmest sende en konsentrert stråle med data til enheten.

Les også: Slik får du 4G på mobilen og PC-en

Tåler hindringer bedre

Tidligere har noe så enkelt som regn kunnet påvirke ytelsen på sendinger i så høye frekvensbånd. Det skal Samsungs forskerteam ha klart å unngå med den nye senderen.

Professor Rahim Tafazolli ved Universitetet i Surrey poengterer overfor BBC at Samsungs fremskritt bare er ett av mange små som til sammen kan bli til 5G.

Ikke sikkert 5G blir raskere likevel

Det er heller ikke gitt at 5G vil bli vesentlig raskere enn 4G, ifølge Tafazolli. Det kan hende utstyrsprodusentene må prioritere den massive økningen i antall brukere og oppkoblede enheter.

– Etter min mening får 4G helt greie hastigheter. Det vi trenger å gjøre er å få bukt med kapasitetstaket vi nå ser, forklarer Tafazolli.

Vær din egen radioskygge

Ikke alle har like stor tro på teknologien.

– Ved disse frekvensbåndene er bølgene så korte at alle hindringer blir massive. Selv din egen kropp vil gi en stor radioskygge, sier professor Jens Zander ved KTH Royal Institute of Technology til Techhive.com

Samsung ønsker at teknologien skal være klar til å rulle ut om sju år, i 2020.

– Ser man på dagens status og hvor hurtig markedet utvikler seg, er 2020 absolutt et fornuftig spådom for lanseringen av 5G. Teknologien trenger imidlertid ikke bare å være rask, den må også gi en langt mer effektiv utnyttelse av radiospektrumet, forklarer Nitin Bhas, fra analysebyrået Jupiter Research.

Les også: 5G-nettet skal tåle 1000 ganger mer

(Kilder: bbc.co.uk, techhive.com, samsungtomorrow.com)

annonse