Til hovedinnhold

Norsk Siri-skaper lager ny Siri-konkurrent

Skal være langt smartere enn Apples digitale assistent.

Shutterstock/Olga Nikonova

Norske Dag Kittlaus var en av de som i sin tid utviklet og solgte den kunstige intelligensen Siri til Apple. Nå jobber han og flere tidligere samarbeidspartnere i det stille med en kunstig intelligens som fullstendig skal stille Siri i skyggen, om man skal tro forhåndsomtalen fra Kittlaus.

– Siri er bare første kapittel i en lengre og større historie, sier Kittlaus til teknologinettstedet Wired.

Den nye Siri-assistenten blir kalt Viv. Navnet har hun etter det latinske ordet for «liv», og håpet er at hun skal bli både allestedsnærværende og selvlært.

Begrensningen med nettopp Siri er nett det at hun bare utfører de oppgavene som Apple har programmert henne til, som å bestille bord på restaurant eller skru på vekkerklokka di. Hun multitasker imidlertid ikke.

Skriver sin egen kode

Kittlaus mener den samme begrensningen gjelder Google Now og Microsofts Cortana. Viv skal på sin side kunne generere sin egen kode underveis, slik at hun ikke bare bestiller restaurant og stiller klokka, men automatisk stiller klokka så du rekker fram til restauranten.

Målet med Viv er at det skal være et åpent system som gir et utall apper og selskaper tilgang til løsningens «hjerne». Viv skal kunne lære seg noe nytt hver dag, basert på avanserte algoritmer som finner mønstre i brukernes atferd. Jo mer Viv blir brukt, jo smartere vil hun derfor bli, i likhet med andre kunstige intelligenser.

Digitale assistenter og kunstig intelligens blir stadig mer populært. I tillegg til Apples Siri har både Google og Microsoft sine egne løsninger, Google Now og Cortana. I tillegg har det gått rykter om at Samsung vurderer å kjøpe Nuance, selskapet som i sin tid utviklet Apples Siri.

Les mer: Apple tapte viktig patent-rettssak

Kilde: Wired via Digi.no

annonse