Tek.no

Nyhet

Store deler av Internett var nede i Europa i går

En feil på selve infrastrukturen førte til at flere Internett-tjenester ikke fungerte.

www.submarinecablemap.com
21 Juni 2016 08:57

Dersom du nylig opplevde at Internett gikk svært tregt og at du ikke klarte å få tilgang til noen nettjenester i det hele tatt, kan du slå deg til ro med at dette ikke bare var et lokalt problem.

Blant andre The Independent melder nemlig at Internett skal ha blitt rammet av en feil i den dypere infrastrukturen som førte til at mange ikke fikk tilgang til flere nettjenester, deriblant WhatsApp, Reddit og Trello.

Feil på Atlanterhavslinjene

Det amerikanske selskapet Cloudflare, som blant annet leverer nettverk for distribusjon av Internett-innhold, og som overvåker mye av Internett-trafikken, omtalte hendelsen på sine status-sider den 20. juni.

Feilen skal ha ligget i det transatlantiske nettverket som binder sammen USA og Europa via undervannskabler, drevet av det svensk-finske telekommunikasjonsselskapet Telia (tidligere Teliasonera).

Akkurat hva feilen består i er imidlertid uvisst, men ifølge Cloudflares statusoppdatering skal problemene uansett være løst inntil videre ved å omdirigere trafikken via andre kabler. Selskapet skriver at de holder et øye med resultatene av fiksene som er implementert.

Oppdatert:

Ifølge det britiske nettstedet The Register er det interne problemer hos Telia som førte til gårsdagens problemer, ikke problemer med en transatlantisk kabel.

The Register skriver at det var en «menneskelig feil», gjort av en ingeniør, som skapte problemene som spredde seg over hele Europa. Feilen skal nå være fikset.

Telia bekrefter feil i transatlantisk kabel

Vi kontaktet Telia, og fikk følgende uttalelse fra kommunikasjonsrådgiver Ellen Scheen:

Årsaken til feilen i går var at en port på vår transatlantiske kabel inneholdt en aktiv konfigurasjon som gikk live ved en planlagt kapasitetsutvidelse. Konfigurasjonen gjorde at all trafikk ble dirigert til denne ene porten, som medførte overbelastning. Det lot seg ordne raskt og vi har gjort tiltak for å forhindre at dette skjer igjen. Vi beklager de ulempene dette forårsaket for våre kunder.

Men hva er egentlig Internett?
Les guiden «Slik virker Internett» for å skjønne litt mer »

Les også
MacBook Pro-brukere opplever at maskinen fryser
annonse

Les også