Til hovedinnhold

Slik lager du mat med iPad

Slik lager du mat med iPad

iPad kan brukes til så mye. Et av de områdene der nettbrettet virkelig utmerker seg, er på kjøkkenet. Berøringsteknologien og den store skjermen egner seg perfekt til å lese oppskrifter og se på videoveiledninger, og er til stor hjelp når du lager mat.

Men først et par triks når du skal bruke iPad-en på kjøkkenet.

Pass på klissefingre
Skitne fingre er kanskje den største utfordringen for iPad på kjøkkenet. Det er ikke til å komme fra at det blir mye kliss, selv for dem av oss som er blitt ganske gode på kjøkkenet etter hvert. Da blir også skjermen på iPaden deretter, ordentlig grisete. Ironisk nok er dette det problemet med den enkleste løsningen. Dra et stykke plastfolie over hele skjermen og fest på baksiden. Dermed er problemet løst.

Alle fingerbevegelser fungerer som før og trykksensitiviteten, om enn noe nedsatt, fungerer helt fint. Når kjøkkenskriveriet er ferdig er det bare å ta bort plasten så er iPaden like ren og pen som den var før.

Få den opp fra bordet
Et annet problem som må løses er plasseringen av maskinen. Det fungerer dårlig å ha iPaden liggende flatt på bordet mens du holder på. For det første gir det dårlig innsyn, ikke fordi iPaden ikke fungerer liggende flatt, men fordi liggende posisjon fungerer like dårlig for iPad som for en kokebok.

En av de enkleste løsningene er å benytte iPad sin egen dockingstasjon. Problemet med denne er at den kun fungerer med iPaden stående på høykant. Dette fungerer dårlig i og med at mange instruksjonsvideoer fungerer best - eller bare - i breddeformat. Da trenger du noe bedre.

Her finner du den laveste prisen på Apples egen iPad Dock

En annen rimelig løsning er å kjøpe et av de mange etuiene til iPad. Dette fungerer rimelig godt, men du må passe på at etuiet er laget slik at det kan fungere med iPaden både på høykant og i breddeformat av samme grunn som nevnt over. Da blir utvalget ganske mye mindre.

Her finner du priser på en rekke iPad etui


Stativ er best
Den absolutt beste løsningen er stativ. De fleste av disse er fleksible på hvordan iPaden skal stå. De er enkle å plassere og noen av dem har sågar ekstra høyttalere innebygd, noe som gjør at videoer og instruksjoner blir tydeligere. På samme måte som med etuiene bør du være sikker på at du kan plassere iPaden både i høyde- og breddeformat.

Her finner du priser og et utvalg stativer til iPad

Vi har også prøvd en litt dyrere løsning blant stativene. Denne løsningen fra Altec Lansing, Octiv MP450. Den koster rundt tusenlappen, men så får du en del ekstra med denne løsningen.

For det første får du førsteklasses lyd som gjør kjøkkenopplevelsen betydelig bedre. Den lader mens den står i stativet. Du kan dreie den i nøyaktig den vinkelen du selv ønsker og det følger med en praktisk fjernkontroll. Den er også ganske praktisk til en hel del annet enn å bare være på kjøkkenet. For eksempel å se video på barnerommet eller når du leser e-bøker, surfer etc.

Her finner du Altec Lansing Octiv MP450 billigst

Da er utstyret på plass, og vi skal lage mat. På neste side skal vi kikke på hvilke apps som egner seg best.

iPad-apps for matlaging

Etter et sveip rundt på App Store ser det ikke ut til å mangle på matlagingstitler. Det vi fort fant ut var at det var mye dårlig tull der ute. Det kan virke som om de meste er laget i hui og hast. Det finnes imidlertid en del unntak og disse er fra gode til veldig gode. Her har vi plukket noen av de mer gjennomførte appene.

Gourmet Live – Gratis + 6 kr per magasin

Dette er en applikasjon som egentlig er et magasin. Selve applikasjonen er gratis, men du må kjøpe nye enkeltnummer underveis. Disse koster bare 6 kroner, så det er ikke særlig dyrt. Så skal det også sies at hvert nummer ikke er veldig innholdsrikt. Det er imidlertid en del å velge mellom. En irriterende funksjon er at applikasjonen til stadighet minner deg på at det er nye nummer å få kjøpt. Hvis du vil være i fred så slå av denne funksjonen.

Vi er måtelig begeistret for Gourmet Live og mener det finnes bedre saker å kjøpe. Food & Wine er et godt eksempel.

Terningkast: 3
Her finner du Gourmet Live

In the kitchen – 11 kr

Dette er en ganske tradisjonell applikasjon. Det er ganske sørgelig at ikke flere applikasjoner benytter mulighetene til video som iPad gir. Også denne applikasjonen er laget både for iPad og iPhone.

Applikasjonen viser ikke metriske mål (gram og meter), men har en praktisk konverterer som kan hentes opp når du trenger det og ikke forstyrrer hvor du er i applikasjonen. Ikke riktig bra nok, men til god hjelp. Oppskriftene er sentrert rundt et utvalg kokker, noe vi ikke liker like godt. Det er langt enklere å gå veien om den lille oppskriftsknappen oppe til høyre, da får du direkte tilgang til oppskriftene. Oppskriftene er rimelig gode og du kan dele dem på nettet hvis du vil.

Alt i alt en ganske bra applikasjon med et forbedringspotensial. Fordelen med den er at den er billig og kun koster 11 kroner.

Terningkast: 3
Her finner du In the kitchen.

 [wip4: img=4 wiadth=512 align=middle]

Epicurious – Gratis

Dette er en langt mer tradisjonell applikasjon. Sette med norske øyne er den største problem at den ikke viser metriske måleverdier, men holder seg til de amerikanske. Det er ikke noe stort problem å konvertere disse selv, men det skulle være unødvendig. Andre applikasjoner fikser dette uten problemer.

Det finnes ingen videoer eller annet som instruerer deg underveis. Forklaringene til oppskriftene er imidlertid klare og ganske gode. Du trenger ikke være noen spesialist for å bruke oppskriftene. En annen stor fordel er at det er mange oppskrifter i samlingen. Ganske utrolig mange faktisk. Vi vet ikke det nøyaktige antallet, men du kan koke noen år før det tar slutt. Best av alt, den er gratis og finner i iPhone-versjon også.

Terningkast: 4
Her finner du Epicurious

Big Oven – Gratis, 55 kr for pro-utgaven

Her har vi også en ganske tradisjonell applikasjon. Det vil si rent utseendemessig. Denne applikasjonen har også en internettside den kommuniserer med. Her vil du finne blant annet en del videoer. Selve applikasjonen kommer i to varianter. Den ene er gratis og vil holde for de fleste, den mer proffe versjonen som blant annet har handlelister og en del andre ting koster 55 kroner. Uansett versjon har du godt over 170 000 oppskrifter tilgjengelig.

Det som gjør den spesiell er at det hele er et samarbeidsprosjekt. Den baserer seg på at folk laster opp oppskrifter som deles med andre. De som prøver oppskriftene bedømmer dem og gir dem stjerner, dermed er det lett å se hvis hvilke retter som er gode og hvilke som er dårlige..

Applikasjonen kan vise metriske mål, men du må angi dette i systeminnstillingene og ikke i applikasjonene. Dette er en god applikasjon.

Terningkast: 4
Her finner du Big Oven

Food & Wine – Gratis

Dette er i utgangspunktet et matmagasin tilpasset iPad der du både får oppskrifter og noe å lese på. Applikasjonen baserer seg på at du kjøper nye utgaver av magasinet etter behov. Du finner oppskrifter, artikler, enkelte videoer og mange tips. Hvis du liker dette formatet og er glad i å lese om mat er Food & Wine et ganske godt valg.

Oppskriftene varierer helt fra vanskelige til ganske enkle. Det kommer selvfølgelig litt an på hvor god du er på kjøkkenet, men her finner du litt for alle. Applikasjonen kan virke litt tung å manøvrere til tider, men det blir enklere når du har brukt den en stund. Foreløpig er det bare to utgaver tilgjengelig og disse er gratis, men det kommer nok flere etter hvert. Det kan virke som om Food & Wine veksler mellom vinutgaver og matutgaver, men det må komme noen til før vi vet dette nøyaktig.

Applikasjonene er gratis og de to prøvenummerne er også gratis, men det kommer nok utgaver som koster etter hvert.

Terningkast: 4
Her finner du Food & Wine.

 

Gordon Ramsay cook with me HD – 45 kr

Her er testens vinner. De fleste kjenner vel stjernekokken Gordon Ramsay, han fra Hells Kitchen som den norske kokken Hellstrøm har hermet etter.

Applikasjonen er meget pen, og den er stappet med videoer i HD. Ikke bare viser Ramsay deg hvordan du lager selve rettene, men det er også en rekke opplærings- og teknikkvideoer.

Det er beklageligvis bare 56 oppskrifter og vi skulle gjerne sett at det hadde vært noen flere, men du kan nok regne med at dette kommer etter hvert. Vi har selv laget noen av dem og de fungerer glimrende.

Fordelen med denne applikasjonen er at det ikke bare er oppskrifter som passer i gourmetkjøkkenet, men mange som er enkle og lette å lage.

Applikasjonen har et problem når du tar oppskriftene og overfører disse til den integrerte handlelisten. Hvis du først har lagt inn handlelisten for en oppskrift så klarer du ikke å seltte den. Det ser ut som den er borte, men hvis du sletter handlelisten går ut av applikasjonen og deretter går inn på samme oppskrift og lager en handleliste igjen, så akumulerer den bare ingrediensene. I praksis betyr det at hver gang du lager en handleliste av denne oppskriften, jo større blir menden av hver ingredisens. Her blir det med andre ord en del krøll og det er bare å håpe på at det kommer en oppdatering som fikser dette fort.

Applikasjonen er ikke billig, den koster 45 kroner. Men det synes vi den er verdt. Det finnes også en iPhone-variant til 29 kroner

Terningkast: 5
Her finner du Gordon Ramsay cook with med HD

Lyst på flere gode apps?
20 iPad-apps vi elsker

annonse