Til hovedinnhold

Slik får du Spotify på mobilen

Slik får du Spotify på mobilen

Mange nordmenn har for lengst tatt i bruk enten Spotify eller WiMP på mobilen - men langt i fra alle.

Disse musikkstreamingstjenestene kan i stor grad erstatte behovet for å ha MP3-låter lagret på minnekortet, og du kan blant annet høre på de samme spillelistene på mobilen som du har på PC-en.

I denne kjappe guiden skal vi vise deg hvordan du kommer i gang med WiMP og Spotify på mobilen.

Millioner av låter for under hundrelappen
Svenske Spotify var den første streamingtjenesten for musikk som for alvor slo an i Norge, og fordi PC-versjonen opprinnelig var gratis ble den raskt populær. Norske WiMP har gradvis tatt igjen Spotify og i dag er de to løsningene nokså jevngode.

Dommen fra brukerne er etter sigende at den tekniske løsningen til Spotify er bedre enn på WiMP. Den norske tjenesten har derimot klart å få støtte fra musikkbransjen for sin forretningsmodell, og derfor blir musikkutvalget stadig bedre - særlig på norsk musikk -, mens Spotify ser ut til å ha mistet flere av sine avtaler.

Begge tjenestene byr likevel på millioner av låter, og dette er en mye billigere og mer fleksibel måte å nyte god musikk på, kontra å kjøpe MP3-filer.

SE OGSÅ: Nå kan du laste ned nye WiMP til mobilen

Slik får du Spotify eller WiMP på mobilen:
Både WiMP og Spotify koster 99 kroner per måned, og da får du fullversjonen på mobil og PC. Begge er også tilgjengelige på iPhone og Android. Har du Windows Mobile eller Symbian, er du nødt til å bruke Spotify.  

Slik installerer du:

 • 1. Registrer deg
  SPOTIFY: Registrer deg for Premium-medlemskap hos Spotify.
  WiMP:Registrer deg hos WiMP.
   
 • 2. Åpne nettleseren på mobilen
  SPOTIFY: Gå til http://m.spotify.com i mobilens nettleser, eller søk etter Spotify i App Store/Android Market.
  WiMP: Gå til http://wimp.no i mobilens nettleser, eller søk etter WiMP i App Store/Android Market.
   
 • 3. Last ned applikasjonen

Nå vil du ha et nytt ikon for musikkprogrammet på mobilen. Når du starter musikkprogrammene vil du se at du har de samme spillelistene du har på PC-en din. Du kan også søke opp ny musikk direkte på mobilen, dele spillelister og utforske alle funksjonene.
Merk at mobilen din kobler seg på internett hver gang du bruker Spotify eller WiMP. Megabytene fyker raskt avgårde, og dette vil bli uhorvelig dyrt om du streamer via mobilnettet og ikke har en stor datapakke. Men det finnes heldigvis et par triks. (se neste side)
(Publisert første gang 4.11.2010)

WiMP og Spotify sluker datapakken din

Hvis du har fulgt stegene for å laste ned WiMP eller Spotify til mobilen, er det noen få ting du bør være klar over før du går i gang med å bruke tjenesten. Musikken sendes enten via et trådløst nett (Wi-Fi) eller mobilnettet, og forskjellen er at du fort må betale i dyre dommer for det siste.
Vi anbefaler at du kun bruker WiMP eller Spotify via trådløst nett (Wi-Fi) - eller i frakoblet modus, som vi kommer tilbake til.

Når du er hjemme, på jobben eller på en kafé, har du ofte et trådløst nett der du kan bruke helt gratis. Du må bare huske å koble deg på det trådløse nettet med mobilen din, og da vil den automatisk bruke dette i stedet for det dyre mobilnettet.

Hvorfor er vi så redde for å bruke Spotify og WiMP over mobilnettet? Jo, for hvis du streamer musikk over mobilnettet må du i utgangspunktet betale per megabyte som overføres, og musikk sluker data i alarmerende tempo. Med standard-innstillinger i WiMP bruker du en megabyte på halvannet minutt (96 Kbit/s), og Spotify er i samme distriktet.  

Sluker datapakken
Tips: Du kan selv velge, under "innstillinger" i applikasjonen, om du vil streame via mobilnettet eller kun Wi-Fi.
Hvis du streamer musikk fra WiMP eller Spotify i mobilnettet må du i utgangspunktet betale per megabyte som genereres. Etter bare noen få låter kan imidlertid dette bety flere titalls megabyte. WiMP oppgir at de streamer musikken i 96 kilobit per sekund.

Hvis du har en stor datapakke som tilleggstjeneste til mobilabonnementet ditt vil det nok gå greit å streame via 3G en gang i blant, men bruker du WiMP eller Spotify et par timer om dagen via 3G vil det sluke opp selv de største datapakkene på markedet i løpet av en måned.

Se heller på streaming via 3G som en nødløsning, og for all del: Ikke bruk Spotify på mobilen i utlandet.

Frakoblet modus - "Offline playlist"
Når du ikke er tilkoblet WiFi er den beste løsningen å lagre spillelister i frakoblet modus. Dette går på både WiMP og Spotify og du kan ha over 3 000 låter lagret på denne måten. Det krever imidlertid mye lagringsplass på mobilen din dersom du vil ha såpass mange låter tilgjengelig i frakoblet modus.

I spillelistene på mobilen din kan du velge om du vil gjøre dem tilgjengelige i frakoblet modus. Merk at det kan ta litt tid før hele spillelisten er klargjort for offline-bruk.

Når det er gjort kan du høre disse låtene for eksempel på bussen eller toget uten å bruke datatrafikk overhodet.

SE OGSÅ: Så mye datatrafikk du bruker i måneden (tabell)

Mer om
annonse