Nyhet

Apple har lansert iOS 6

Får 3D-kart, smartere Siri og integrert Facebook.

I dag lanserte Apple en haug med spennende nyheter. Det meste av det kan du lese om hos vårt søsternettsted Hardware.no. Det er nemlig snakk om en MacBook Pro, MacBook Air og en ny versjon av operativsystemet Mac OS X.

Men her på Amobil fikk vi likevel en godbit på slutten av lanseringen. iOS ble annonsert i en helt ny versjon: iOS 6.

iOS 5 ble lansert i oktober i fjor, og testen av operativsystemet kan du lese her. Blant nyhetene da var at du ble veldig mye mindre avhengig av iTunes og at skytjenesten iCloud heller kunne ta seg av synkronisering av bilder og annet innhold.

I tillegg kom iMessage, som lar deg sende meldinger til andre brukere av iOS 5 via datatrafikk.

Apple sparker ut Google Maps

I neste utgave av iOS har Apple nå bygget en ny kartløsning helt fra grunnen av, og dermed har Google Maps fått fyken fra iOS. Et lite bilde av Oslo tyder på at kartløsningen bør fungere her til lands også. I tillegg bygger Apple en trafikktjeneste, slik Google allerede har i USA. Her skal du kunne se hvor det er køer.

Navigasjonstjeneste er også på plass. Siden Google lenge har tilbudt sving-for-sving-navigasjon i alle sine smarttelefoner, er det nødvendig for å nå igjen Android. Karttjenesten kan du kommunisere med via Apples stemmestyringstjeneste, Siri, slik at du faktisk kan spørre "are we there yet", og få et svar. Også Google har stemmestyring i sin navigasjonstjeneste.

Karttjenesten skal gjøre det mulig å få oversiktsbilder fra luften, slik at du får skikkelig tredimensjonal oversikt slik vi kjenner det fra Google Earth.

Siri kan svare på mye forskjellig på stadig flere språk. Men ikke norsk riktig ennå.

Siri avanserer

Stemmetjenesten Siri skal nå kunne svare på enda flere spørsmål enn før. I iOS 6 skal hun ha lært seg massevis om sport, filmer og restauranter. Du kan også si kommandoer, som "play Temple Run", og spillet startes automatisk.

Siri har også lært en rekke nye språk, men norsk har hun ikke lært seg ennå.

Tettere Facebook-tilknytning

Apple skal ha jobbet tett med Facebook for å gi en bedre Facebook-integrering. Du kan poste bilder fra galleriet, nettsider fra safari og lokasjoner rett fra karttjenesten. Kontaktsynkronisering mot Facebook er også på plass.

Telefonfunkjsonene skal også ha blitt mer avanserte. Når du sitter i et møte skal du kunne dra tommelen oppover skjermen for å få påminnelse om å ringe vedkommende opp eller sende en melding senere. Du kan for eksempel velge at telefonen skal minne deg på det når du forlater. Da bruker den telefonens posisjonstjenester for å se når du forlater området du var på.

En ny "ikke forstyrr"-funksjon gjør at er helt lydløs, uten vibrasjon og uten lys i skjermen. Du har også fått funksjoner for å ignorere alle som ringer unntatt noen få.

FaceTime over mobilnettet

Videotelefonifunksjonen FaceTime fra Apple har tidligere kun fungert over Wi-Fi. Nå skal det også fungere over mobilnettet, slik som konkurrenten Google Talk på Android-mobiler.

Nettleseren Safari får noen nye funksjoner. Du kan for eksempel gjøre nettsider tilgjengelig for avkoblet bruk, slik som vi er vant med fra Operas mobilnettlesere.

En egen fotostrøm gjør at du kan dele bilder med andre brukere utenfor sosiale nettverk.

Skal gjøre flyreiser enklere

Den nye applikasjonen "Passbook" samler alle flybillettene dine i én applikasjon med QR-kode. Her skal billettene dine komme rett inn i applikasjonen fra de forskjellige flyselskapene, men hvilke flyselskaper som støtter applikasjonen sies det ikke noe om. Sannsynligvis bare USA-baserte selskaper i første omgang.

iOS 6 er allerede tilgjengelig for utviklere, men sluttbrukere vil ikke få tilgang til den nye programvaren før i høst. Amobil kommer tilbake med en test av iOS 6 om kort tid.

Les også
Mer nytt i Apple iOS 6
Les også
– Apple har stjålet støykanselleringen
Les også
iPhone-brann filmet av overvåkningskamera
Les også
iPhone-oppgradering gir deg dårligere kart
Les også
iPhone-oppgradering gir deg dårligere kart
Les også
Apple iOS 5
annonse