Tek.no

Nyhet

Få mer ut av batteriet

14 Aug 2008 18:00

Det er et evig strømproblem når du tar med deg din bærbare på tur. Stikkontakter kan ofte være luksus på reisen. Da har vi noen nyttige tips du kan ta med deg på reisen.
Klikk her for å lese 16 tips for batterisparing.

Kan vare mye lengre

Tore Lervik er daglig leder hos Altitec, butikken som har spesialisert seg på batterier til bærbare dingser. Ifølge han kan du tjene mye på å følge noen enkle tips. Din bærbare maskin kan brukes mye lengre, men noen superprogrammer kan du ikke forvente å kjøre.
- Du kan spare opptil 50 prosent om du følger alle tipsene, men du vil få en tregere maskin og kanskje litt vanskelig å bruke maskinen i sollys og lignende, forklarer han til Teknofil.

Sett maskinen i dvale

Et av de enkleste triksene er å klappe sammen maskinen når den ikke er i bruk. Du skulle tro at maskinen bruker mye strøm på å starte opp igjen og at fortjenesten forsvinner her, men i følge Lervik er det bedre at maskinen klappes sammen og går i dvalemodus. Den bruker da svært lite strøm.
Ikke minst vil det å spare batteriet kunne gi en økonomisk fortjeneste over lengre sikt. Hver gang du lader opp batteriet svekkes nemlig dets evne, etter mange oppladninger har du lite annet valg enn å kjøpe nytt batteri.
- Å benytte seg av strømsparing vil forlenge levetiden på batteriet da det vil bli ferre oppladningssykluser. Ett laptopbatteri tåler cirka 300 sykluser før det begynner å svekkes betydelig, etter 500 er det defekt, forklarer Lervik.

Klikk her for å lese 16 tips for batterisparing.
Da har du lite annet valg enn å kjøpe nytt batteri. Om du da har vært flittig med strømsparingen så er kanskje også maskinen utdatert og du kan unne deg en ny maskin med det nye batteriet.

Ikke særlig ytelse

Men om du ønsker å bruke maskinen til særlig annet enn tekstdokumenter så er det kanskje smart å ikke benytte seg av alle strømsparingstriksene. Noe særlig funksjonell maskin gir de nemlig ikke.
- Når du for eksempel setter en 1.1 liter Fiesta motor i en Ferrari så kan du ikke forvente mye av ytelse. Det samme gjelder med bærbare. Med alle strømsparefunksjoner på vil du kunne lese og jobbe med tekstredigering. Men om du jobber noen timer med dette er det nok ikke strøm igjen til en film, forklarer Lervik.
Personlig jobber han sjelden så lenge på maskinen uten et strømuttak i nærheten at disse triksene er nødvendige. Men om du planlegger å kombinere jobb og hyttetur uten strøm kan det nok være smart å ha noen av disse tipsene i mente.
Klikk her for å lese 16 tips for batterisparing.
Denne artikkelen er republisert og ble første gang publisert 09.10.2007.

Les også
Forleng batteriets levetid
Les også
Klart for norsk batterirevolusjon
Les også
Snart kan du kaste kablene
Les også
Tips for kjøp av skole-PC
Les også
De kuleste bæreveskene
annonse