Nyhet

Stadig råere 3G-foner

Motorola har vært en av de ledende produsentene av 3G-telefoner for det europeiske markedet med telefoner som Motorola A925 og Motorola A835. Selskapet har nå brukt årets 3GSM-messe til å vise frem to nye telefoner for bruk i 3G-nettene, rettet mot henholdsvis underholdning og proffbruk.

Motorola E1000 - tredjegenerasjons moro og underholdning

Motorola E1000 er ment som et alternativ for mannen på gata, som vil bruke telefonen for mer fargerike formål enn e-post synkronsering og møteplanlegging. Den nye modellen skiller seg fra tidligere 3G-telefoner med sin usedvanlig lave vekt på 91 gram og sine små dimensjoner, som gjør den til en av de første tredjegenerasjons telefonene som man faktisk kan si ligger godt i lomma.

Til tross for sine små mål er E1000 proppet med det siste av teknologi, og er blant annet den hittil første telefonen for det europeiske markedet med 1,2 Megapikslers kamera - hele fire ganger så høy oppløsning som dagens beste alternativer. Den kan dessuten vise til en 8x digital zoom.

Skjermen leverer en oppløsning på imponerende 240x320 piksler, tilsvarende en fullblods PDA, med en 262,000 fargers fargedybde, og burde gjøre både spill og bilder tatt med det innebyggede kameraet full rettferdighet.

Som de fleste andre 3G-telefoner kan også E1000 brukes til videotelefoni, der man ser hvem man snakker med og vedkommende kan se deg gjennom telefonens kamera. Dette muliggjøres av den høye båndbredden man oppnår med UMTS-nettet - helt opp mot 384 Kbps i nettverk med den rette støtten - og åpner også for å se på direkteoverførte videoklipp og sendinger.

En annen funksjon verdt å bite seg merke i er telefonens AGPS-støtte, som gjør det mulig å lokalisere telefonen på kartet med et par meters feilmargin. Dette åpner for bruk av lokaliserte tjenester som byguider og søk etter alt fra nærmeste restaurant til serverdigheter, såvel som ruteplanlegging og veivising.

Ellers kommer E1000 med alt vi er vant av fra nyere telefoner - Blåtann for bruk av trådløst headsett, MMS-støtte for å sende bilder og videoklipp til andre telefoner, Java for å laste inn spill og støtte for avspilling av både MP3 og video.

Ifølge Motorola skal E1000 dukke opp en gang i andre halvdel av året, og vil selges gjennom 3G-operatører som Hi3G. (som snart kommer til Norge)

Motorola A1000 - 3G for proffbrukeren

Den andre 3G-modellen fra dagens storslipp retter seg mot den profesjonelle brukeren, og er en såkalt hybridtelefon med trykkfølsom skjerm og PDA-funksjonalitet, slik vi kjenner det fra modeller som Sony Ericsson P900.

Den viktigste forskjellen fra E1000 er utvilsomt at A1000 bruker SymbianOS 7, som er et adskillig mektigere og mer skalerbart operativsystem enn Motorolas ordinære løsninger. Symbian åpner for installasjon av tunge applikasjoner og nytteverktøy og tilbyr dessuten skikkelig multi-tasking og et fullblods filsystem.

Den nye modellen stiller sterkt på applikasjons-fronten, og kan blant annet problemfritt lese Word, Excel, Powerpoint og Adobe Acrobat-filer såvel som å kunne åpne Zip-filer. Annen funksjonalitet kan dessuten raskt implementeres i telefonen takket være det store utvalget av Symbian-applikasjoner der ute.

3G-støtten gjør det mulig å surfe på nettet og laste ned data i helt opp mot bredbånds-hastighet med den rette støtten, og åpner som tidligere nevnt både for videotelefoni, direktesendt video og nedlasting av filer. VPN-støtten til A1000 gjør det dessuten mulig å logge på det interne nettverket på jobben over telefon-tilkoblingen for å sjekke e-post, personlige filer og annet av sensitive data.

A1000 har ellers det samme 1,2 Megapikslers kameraet som søstermodellen, om dog kun med 4x zoom, men har en noe svakere skjerm med "kun" 208x320 pikslers oppløsning og 65.536-fargers fargedybde.

Den nye modellen ventes ut på markedet i fjerde kvartal. Til den tid burde selv vi her i Norge ha fått 3G-nettene våre oppe og kjøre.

relatert stoff

annonse