Til hovedinnhold

WiMAX i danske byer

Det er det danske selskapet Clearwire som nå setter alle kluter til for at danskene skal få arvtakeren til dagens Wi-Fi hjem i stua. Flesteparten av innbyggerne i de tre byene København, Århus og Odense har nå muligheten til å melde sin interesse for teknologien.

WiMAX er av mange beskrevet som arvtakeren til dagens Wi-Fi-nettverk. Mens Wi-Fi har meget begrenset rekkevidde, dekker et WiMAX-nettverk et såpass stort område at du ikke skal behøve å lete på spesielle avgrensede områder for å komme deg på nett. De nye WiMAX-nettene i de tre danske byene skal dekke 500 000 husstander, eller nesten 90 prosent av byenes boliger.

Et nettverk har en kapasitet på 100 000 brukere. Peter Jerry Sørensen, direktør i Danske Telecom, sier til danske nettsiden Ingeniøren at mellom 500 og 800 interesserte byboere er nok til at Clearwire vil sette opp en ny antenne.

Innbyggerne som ønsker å benytte seg av tilbudet skal kunne installere utstyret selv. Utstyret skal koste 1500 danske kroner, og består av en liten mottakerboks som monteres inne i huset. Clearwire tilbyr også fire abonnementer, hvor hastighetene varierer mellom 256/128 Kbps og 2048/512 Kbps. Prisene ligger på mellom 200 og 700 danske kroner.

Det er forøvrig ikke alle som har like store forventninger til bruken av WiMAX. Carl-Edward Joys i Alcatel Norge, som selv leverer WiMAX-utstyr, gikk tidligere i høst ut og sa at brukerne må forberede seg på en del begrensninger med den nye teknologien.

I stedet for den spådde hastigheten på 70 Mbps, mener Joys at 21 Mbps passer bedre med virkeligheten. Han begrunner dette med at WiMAX er et delt medium, hvor alle som er koblet til må dele på båndbredden. Jo flere som kobler seg på nettet samtidig, jo mindre båndbredde vil det bli til hver person.

I tillegg til at forventningene til båndbredde bør skrues kraftig ned, mener Joys at rekkevidden heller vil bli 20 kilometer, fremfor 50 slik mange i bransjen mener.

(Kilde: Digi.no)

annonse