Tek.no

Nyhet

Lover 3G til utkant-Norge

Simen J Willgohs
11 Juni 2004 00:14

Den hittil ukjente svenske mobiloperatøren Nordisk Mobiltelefon AB sikret seg i dag den eneste gjenværende NMT-lisensen her til lands. Prisen for lisensen ble relativt rimelige 1 million kroner, da ingen andre interesserte hadde meldt seg. Lisensen skal brukes til å gi 3G til mindre tettbygde strøk.

Nordisk Mobiltelefon AB ønsker å bygge ut et digitalt bakkenett som erstatter Telenors gamle analoge NMT-nett. Bakgrunnen for NMs ønske om dette er at 450-frekvensen har en mye større rekkevidde enn dagens GSM900-frekvens og egner derfor egner seg godt for bruk i lite befolkede områder.

Det nye nettet finnes allerede i store deler av verden og kalles for CDMA2000. Dette er en eldre konkurrent til UMTS som har forsynt blant annet Korea med funksjoner som vi har måttet drømme om som videotelefoni og høye nedlastingshastigheter i flere år. Om slik funksjonalitet vil være mulig i NMs nettverk vet man ikke.

Områder med CDMA-dekning i dag

Det er imidlertid en bakside ved å satse på CDMA2000 midt i Europa. Man skal ganske langt vekk for å finne et lignende nett, og fremtidige brukere av NMs nett må finne seg i å benytte to telefoner - en for UMTS/GSM i byen og en for CDMA i utkantstrøk. Det finnes heller ikke telefoner til salgs i Norge i dag som støtter det nye frekvensnettet, og kundepotensialet kan ved et raskt øyekast virke svært lite.

Men ting kan forandre seg innen NM åpner sitt nett. Telefoner som støtter CDMA såvel som GSM ligger klar på tegnebordene og skulle i teorien være klar før NM åpner Norges tredje nettstandard.

Tanken til NM bak hele satsningsprosjektet kan være å bygge et dekkende nett for Sverige og Norge og dermed konkurrere åpent opp mot GSM og UMTS. Debatten om å digitalisere söta brors NMT-nett har gått i over to år og investorene bak NM kan ha sitt utspring herifra. Svenskene sliter i likhet med oss nordmenn med store områder uten spesielt stor befolkning.

Utover det som står skrevet i pressemeldingen er NM svært hemmelighetsfulle og ønsker å gi minst mulig informasjon om planene fremover. Det NM derimot vil si er at de planlegger en større utbygging som skal være klar for oppstart den 1. september 2005. Da utløper nemlig konsesjonsfristen for utbygging.

Les også
Telenor går for EDGE
Les også
Ukens flørt: KH5000
Les også
3G først til høsten
annonse

Les også