Til hovedinnhold

Intel snakker om trender

Stadig flere datamaskiner i verden

Hardware/Hannover: Intel holdt en rekke pressekonferanser i løpet av Cebit, og en av de mer aktuelle var den om forbrukerelektronikk og trender. Det er forventet at det kommer rundt 700 millioner nye datamaskiner ut på markedet i 2010-2011, i løpet av den samme tiden er det regnet med at man kommer til å kassere drøye 400 millioner maskiner. Så antallet maskiner i bruk er ventet å stige bra de neste årene. Hovedtyngden, 43 prosent, av maskinene som byttes ut er fra 2005 og eldre. Tett etter følger 2006 med 22 prosent og 2007 med 18 prosent. Maskinene fra 2010 står heldigvis bare for 1 prosent av maskinene som ryker ut i 2010-2011.

Når det gjelder stasjonære maskiner er det en tydelig trend at folket vil ha mer og mer kompakte maskiner, da i form av alt-i-ett-maskiner og SFF-maskiner. Større tårnkabinetter går en usikker fremtid i møte, i alle fall blant brukere flest.

For bærbare er det maskinene med 15-tommers skjermer som ligger tynt an. Det kan virke som at forbrukerne enten vil ha større ting som 16 tommer, alternativt vil de ha mer mobilitet i form av 14 og 13 tommer. Også maskiner med skjermstørrelser fra 7-12 tommer kommer trolig til å oppleve en vekst. Nett-PC-er er holdt utenfor disse spådommene.

Et veiskille

Et veiskille for stasjonære datamaskiner

Atom-prosessoren gjorde noe med tilnærmingen vi har til datamaskiner. I tiden fremover vil vi se mer og mer av et skille mellom entusiastene og dem som bare vil ha en standardmaskin.

Steve R. Peterson, Director of Chipsett and Plattform marketing, kan fortelle at man regner med 150 millioner nye enheter ut på markedet hvert år i tiden fremover, og disse vil komme innenfor sine spesialiserte kategorier. Helt grovt mener han disse kan deles opp i entusiast, alt-i-ett-løsninger, bedriftsmaskiner og helt enkle innstegsmodeller.

Blant entusiastene er det 14 prosent som bytter maskin hver eneste år, oo 33 prosent bytter ut hvert andre år. Dette innebærer at hele 47 prosent bytter ut maskinen sin hvert andre år eller oftere. Denne gruppen vil ha det beste, uansett. De nyeste og dyreste prosessorene selger faktisk overraskende bra, og det er denne entusiastgjengen som kjøper den.

Når det gjelder livsstilmaskiner er dette en gruppe som er i en voldsom utvikling. Dette gjelder spesielt alt-i-ett-maskinene som vi også har sett mange av på Cebit. Dette er den nye greia, helt klart. I Japan er man allerede godt i gang med PC-TV,

Steve benyttet også sjansen til å fortelle noen ord om Gulftown. Intet av det som ble sagt var egentlig nytt, og han ville ikke kommentere om hva det endelige navnet kom til å bli. Det var også satt opp en demoplattform der en Bloomfield-prosessor ble satt opp mot en Gulftown-prosessor i den nye Cinebench-testen. Det er kanskje unødvendig å si, men Gulftown gjorde svært kort prosess med den tidligere kongen. Dette er en prosessor for entusiastene som vil ha det beste, uansett pris.

Steve viser frem en wafer med Gulftown

Nye Atom-prosessorer

Intel benyttet også sjansen til å lansere et par nye prosessorer, nærmere bestemt Atom D410 og D510. Fellesnevneren for disse to er at de er utviklet med tanke på SOHO-enheter, typisk hjemmeservere og NAS-bokser. I tillegg kommer det en ny sørside i form av Intel 82801IR

Den nye Atom-plattformen har naturlig nok fått et hyggeligere effektforbruk, samtidig som ytelsen skal ha gått opp. Noe av grunnen til at dette har vært mulig er integreringen av grafikkprosessoren inn i selve hovedprosessoren.

Intels Brad Karlberg, Director of Marketing, Storage Group, kunne fortelle om at man i fjor passerte en milepæl innen lagring. Da gikk nemlig hjemmebrukerne forbi bedriftene i mengden data som var lagret. Slike ting gjør at blant annet Intel setter et stadig større fokus på denne gruppen. I år regner man med at gjennomstnittsbrukeren trenger 362 GB med lagringsplass, noe som øker til 501 GB til neste år. Dog er det 2013 og 2014 som kanskje er mest spennende, med et forventet behov på 1101 og 1740 GB per gjennomsnittsbruker.

Utviklingen på hjemmelagring er spennende på flere måter. Først fikk vi NAS-bokser som ga nye og spennende muligheter og nå er det hjemmeserveren som virkelig slår an. Merfunksjonaliteten i forhold til en NAS går blant annet på automatisering av hjemmet og transkoding av video for portable enheter. Ser man fremover regner Intel med opptak av TV, leie av film, videoovervåkning, sømløs deling av filer samt mulighet for ansiktsgjenkjenning for å søke gjennom bildefiler.

Brad med en NAS-boks fra Qnap
Les også
Nvidia-forsker hardt ut mot Moores lov
Les også
Ny Atom-prosessor: Tunnel Creek
Les også
Sandy Bridge: Nehalems etterfølger
Les også
6-serie-brikkesett i 2011
Les også
Billig 40 GB SSD fra Intel
Les også
Chieftec viser USB 3.0
Les også
Småsaker med god plass
Les også
SSD-er i lange baner
Les også
Coolit til Norge
Les også
Vi tester MSIs 3D-maskin
Les også
- Vi satser ikke på SSD
Les også
Cougar fornyer
Les også
Her er 890-kortene
annonse