Tek.no

Nyhet

Vi oppsummerer Linux-uken 51-09

18 Des 2009 13:11

Nyheter

Skal Gnome splitte seg fra GNU-prosjektet?

Helt siden 1997 har Gnome vært en del av GNU-prosjektet, men på grunn av enkelte uenigheter med Richard Stallman, har det blitt ropt for en stemming om hvorvidt Gnome skal være en del av prosjektet eller ikke. Det er Richard Stallman sine holdninger til blant annet nulltoleranse for diskusjoner rundt proprietær programvare i lister eller blogger på Planet Gnome som skal være noe av bakgrunnen for dette. Kilder linux-magazine og pwnage.

Stort GPL-søksmål underveis

14 større selskaper, deriblant Best Buy, Samsung og JVC, er blitt saksøkt av "Software Freedom Law Center" (SFLC) for brudd på opphavsretten og GPL-lisensen.

Helt konkret dreier det seg om bruk av BusyBox, en samling av de mest populære GNU-verktøyene skrevet med tanke på at de skal være raske og bruke mist mulig systemressurser, altså spesielt tilpasset små innebygde systemer. GPL-kravet om å frigi koden er ikke etterfulgt for nærmere 20 produkter, alt fra TV-apparater til DVD-opptakere.

Da disse 14 selskapene enten ikke har svart på, eller ikke brydd seg om, henvendelser fra SFLC, har man nå tatt saken til en domstol, nærmere bestemt "United States District Court for the Southern Discrict of New York".

Innad i miljøet er det liten tvil om at SFLC har en god sak og det forventes at SFLC neppe taper denne saken

Mer om dette kan leses i en lengre artikkel her på hardware.no

Oppdaterer Linux-kjernen

Torvalds har satt ned foten for videre utvikling av 2.6.32-kjernen, og dermed er listen av nyheter klar.

Vi har tatt en liten kikk på noen av de viktigste nyhetene i 2.6.32-kjernen. Her er det mye å glede seg over for svært mange av oss, og for enkelte av oss også mindre irritasjonsmomenter.

Mange har gledet seg over forbedringer av I/O-skedulereren som sørger for bedre responstid på GUI og forgrunnsprosesser når man kjører tunge I/O-operasjoner i bakgrunnen. Også den nye satsningen på grafikk-drivere den senere tiden, noe som blant annet resulterer i bedre strømsparing på bærbare maskiner og enklere oppsettsprosedyrer, er noe som har gledet mange, og ergret enkelte.

Hele artikkelen vår kan leses her.

Sabayon Linux 5.1 ferdig

Fabio Erculiani er nå klar med versjon 5.1 av sin Gentoo-baserte distribusjon Sabayon, og kan lastes ned med både Gnome og KDE-skrivebordmiljø. Hva man vil finne her er blant annet XBMC 9.04.1 (tidligere kjent som Xbox mediasenter), KDE 4.3.4, Gnome 2.28 (med mulighet for å teste Gnome 3-skallet), Linux-kjerne 2.6.31, X.Org 7.5, og en rekke annen oppdatert programvare. Installasjonsverktøyet er nå også tilgjengelig i flere språk. Ext4 vil bli brukt som standard. Oppdaterte proprietære drivere til forskjellige skjermkort vil være følge med som standard, det samme gjelder støtte for en rekke multimediaformater. Ny utgave av pakkebehandleren Entropy. Demo av en nokså enkelt, men nokså utfordrende og populært spill kalt World of Goo følger også med som standard i distribusjonen. Sabayon 6 kan også testes i Windows via QEMU-virtualisering. Sabayon 5.1 lastes ned for x86 her (direktelink for KDE utgaven) og her (direktelink for Gnome-utgaven). For mer informasjon, ta en titt på denne siden.

Ulteo lanserer open source virtual desktop 2.0

For kort tid siden lanserte Ulteo versjon 2.0 av deres virtuelle programvaremiljø.

Med dette begynner OVD å bli modent og et reelt alternativ til andre langt dyrere alternativer på markedet. OVD er et plattformuavhengig miljø for levering av tilgang til både programvare og skrivebordsmiljø over nettet, en teknologi som går under navnet "applications on demand", og som i lengre tid har blitt spådd som det nye store på nettet.

Tanken er at man skal ha tilgang til programvaren man har behov for, gjerne på jobb, uavhengig av tid, sted og hva slags nettilgang.

Ulteo lover god integrasjon med eksisterende system, både Windows- og Linux-baserte, og skal være svært enkelt å sette opp og drifte. Visstnok kan man få et fungerende system opp på under 10 minutter.

Mer om Ulteo open source virtual desktop 2.0 kan leses i vår artikkel her. Vi ønsker å komme tilbake med en lengre artikkel etter å ha testet OVD 2.0.

The Linux Foundation lokker til seg enda flere studenter

Tidligere i høst skrev vi om hvordan The Linux Foundation ønsker å lokke til seg flere studenter ved hjelp av svært gunstig rabatt på studentmedlemskap og gode medlemsfordeler.

Nå satser The Linux Foundation enda hardere på studenter, og gir studenter i en kampanjeperiode frem til 31. januar muligheten for 1 års gratis medlemskap.

Hele saken kan leses her.

pfSense 1.2.3

BSD-distribusjonen pfSense er en distribusjon som spesialiserer seg på brannmurer. Denne utgaven vil komme med en oppdatert FreeBSD-base (fra FreeBSD 7.0 til 7.2), feilfikser, sikkerhetsoppdateringer, og et par små forbedringer. Mer informasjon kan leses her.

Over 4000.00 euro i donasjoner til Krita.

Krita sin pengeinnsamlingsaksjon endte på godt over hva som var satt som mål. Målet var satt til 3000.00 euro, som til sammen ble oversteget med 1135.00 euro. Beløpet som var satt som mål, ble også oversteget i løpet av under en uke, noe som har gått over all forventning. Donasjonen vil blir brukt til å leie inn Lukáš Tvrdý i tre måneder for å arbeide med prosjektet, fra Februar 2010. Planleggingen er lagt ut her for de som ønsker å se denne mer i detalj. Versjon 2.2 som det legges arbeid i her, er forventet ferdig i May 2010. Kilder: linuxcrunch og krita2d.

Ubuntu opp fra de bortgjemte kroker på Dell sine nettsider.

Veldig mange har i lange tider klaget på at Dell sine maskiner som tilbyr Ubuntu ikke alltid er like enkle å finne, men en stund etter Windows 7 sin utgave var på plass, har Ubuntu blitt gjort mer synlig også for de som ikke spesifikt er ute etter en maskin med Ubuntu på Dell sine hjemesider. På denne siden kan vi se at muligheten for å sortere maskiner etter operativsyste også inneholder Ubuntu. Alternativet er ikke gjort tilgjengelig for alle maskiner som kan leveres med Ubuntu enda ser det ut til, men dette ser ut til å være en god start. Kilde: workswithu.

Ubuntu 10.04 Alpha 1

Første utvikler-utgave til Ubuntu 10.04 (samt KDE-utgaven Kubuntu og Xfce-utgaven Xubuntu) er tilgjengelig på nettet, som vil bli deres neste LTS-utgave, det vil si at den er støttet lengre (skrivebordutgaven i 3 år og server-utgaven i 5 år) og skal være mer stabil enn de andre utgavene. Denne utgaven er på et veldig tidlig stadiet, veldig lite av hva som kommer til å bli 10.04 er synlig, og anbefales hovedsaklig kun for bidragsytere. For de som er intresserte i å se fremgangen i utviklingen og hva man kan vente seg i 10.04, kan ta en titt på Ubuntu sine såkalte blue-prints som man finner her, kan man følge litt med på en del av utviklingen. Utviklingsmodellen til Ubuntu er noe forandret, vi vil nå se 3 Alphaer, 2 Betaer, og en RC-utgave. For mer informasjon ta en titt på denne og denne siden.

Vi har også tatt en litt mer detaljert sniktitt på de kosmetiske endringene. Se og les hele sniktitten her.

Desember-utgaven av PCLinuxOS-magasinet er ute.

I dette nummeret vil man finne følgende temaer (bladet er på engelsk): 2009 Holiday Gift & Stocking Stuffer Guide, Game Zone: Quake III Arena Linux Client, Behind The Scenes: Linuxera, Constructing Panoramas Using Hugin, Command Line Interface Intro: Part 3, Double Take & Mark's Quick Gimp Tip Forum Foibles, Ms_meme's nook Holiday Songbook, Multimedia Mean Machine: ffmpeg, Winff: ffmpeg's Happy Face, Wireless USB: The Next Frontier?, Gadgets & Gear: Samsung N510 Netbook, Dropbox: File Synchronization Made Easy, Screenshot Showcase, and much, much more! Last ned og les herfra.

Les også