Tek.no

Nyhet

Vil ha vern mot monsterregninger

Silje Gomnæs
22 Sept 2007 20:00

I forrige uke fikk mobilabonnent Lisbeth Aa Magnussen en mobilregning på 6000 kroner. Årsaken var at hun hadde sendt en MMS-melding, med det resultat at mobiltelefonen hennes hengte seg opp og lastet ned data fra internett kontinuerlig. Fordi hun var i utlandet, ble regningen for datatrafikken skyhøy.

Nå vil Forbrukerrådet ha et vern mot slike uventede store regninger, skriver Dagens IT.

- Folk hevder at de får store, uforutsette regninger. Mye av årsaken er at det er så vanskelig å beregne hva det faktisk koster å bruke mobilen, sier Forbrukerrådets underdirektør, Ole Asbjørn Lie, til Dagens IT.

Han mener mye av sakene oppstår ved at en mobiltelefon ikke lenger bare er en mobiltelefon.

- Vanskelig å vite

- Man bruker mobilen til mer enn telefon og sms. Man kjøper ulike typer innhold, og laster ned data. Det siste er kanskje det skumleste, fordi man betaler for datamengde som er lastet ned og ikke hvor lang tid det tar. Da er det særlig vanskelig for en vanlig person å vite hvor mye det koster, sier Lie.

Både Telenor og Netcom har egne huskelister for bruk av mobiltelefon i utlandet, slik at du skal slippe å bli overrasket over regningen når du kommer hjem. Huskeliste hjelper imidlertid lite når det er telefonen som henger seg opp og laster ned uante mengder data. Derfor vil Forbrukerrådet ha en sperregrense på mobiltelefonene.

Rådet har i følge Dagens IT allerede tatt opp saken med både Samferdselsdepartementet og mobiltilbydere, men fått disse harhittil ikke vært interessert i å gjøre noe med saken.

- De mener at dette ikke er et stort problem, men vi mener at det er et stort nok problem for den det gjelder. Dem blir det flere av, og beløpene blir større. Det er stor forskjell på å håndtere en regning på 5.000 og en på 50.000, sier han.

(Kilder: Dagens IT)

Les også
Lavere utenlandspriser i sommer likevel?
Les også
Dobler prisen på utenlands-SMS
Les også
Greier ikke betale mobilregningen
annonse

Les også