Nyhet

Retrofil: Siemens var først

Siemens Mobiltelefon C1 var selskapets første mobiltelefon.

Den gamle mobilprodusenten Siemens ble nedlagt sommeren 2006, etter at mobildivisjonen ble kjøpt opp året før. Men før det gikk rett nedover med Siemens mobildivisjon, har slelskapet tilført mobilmarkedet mye nytt og spennende. 

Siemens lagde sin første mobiltelefon allerede i 1985. Denne var formet som en koffert, med et telefonrør hengende fast i seg, og het Siemens Mobiltelefon C1. 

Fargeskjermen - Siemens S10, 1997

Siemens var produsenten som var først ute med fargeskjerm, med sin S10. Fargeskjermen ble da sett på som totalt unødvendig, og man så ikke for seg at dette kunne være nyttig til annet enn mobilspill. 

Skjermen til S10 kunne vise 6 linjer med tekst, i 97 x 54 piksler og fire forskjellige farger. Det var med andre ord ikke snakk om en skjerm du kunne se bilder på, men den kunne vise enkel grafikk i farger.

Selv om dette ikke er imponerende i dag, var det helt nyskapende i 1997. Fargeskjermer begynte ikke å bli vanlig før i 2003, selv om enkelte fargeskjermstelefoner som Siemens S25, Nokia 7650 og Ericsson T68 og ble lansert rundt årtusenskiftet.

Den første skyvemobilen - Siemens SL10, 1999

Siemens var den første mobilprodusenten som lagde en skyvemobil, nemlig SL10. Denne utformingen har siden blitt svært populær, og blitt flittig brukt av både Nokia, Samsung og Sony Ericsson i ettertid. 

Siemens var altså først ute med dette også. SL10 hadde i tillegg en fargeskjerm med samme spesifikasjoner som fargeskjermspionéren S10. 

I prisguiden kan du se alle dagens telefoner med denne formfaktoren »

Første mobil med MP3-spiller og minnekortstøtte - Siemens SL45, 2000

MP3-spilleren hadde allerede hatt litt fartstid i markedet. Men MP3-spiller i mobilen var bare noe man drømte om, helt til SL45 kom. Testene av SL45 skrøyt over telefonens gode klang og fyldige lyd i stereo, som var på nivå med mange renspikkede MP3-spillere.

SL45 brukte minnekort av typen MMC, slik at du kunne få plass til all musikken din. Et minnekort på 32MB fulgte med, men du kunne i den tiden få kjøpt MMC-kort opp til 128 MB. På dette kunne du lagre omtrent 30-40 sanger i normal MP3-kvalitet. 

Det skulle ta flerfoldige år før neste mobiltelefon dukket opp med en skikkelig MP3-spiller. De neste telefonene med minnekort og MP3-spiller var smarttelefonene Siemens SX1 med stereolyd og Nokia 6600 med monolyd, begge mot slutten av 2003.

Første med over en megapiksel - Siemens S65, 2004

Siemens har vært helt i fronten av utviklingen også på mobilkamera. Allerede i 2002 var det Siemens S55 og Ericsson T68 som først fikk et kamera som ekstrautstyr, som du kunne plugge til i bunnen av telefonen, mens Nokia kjørte løpet helt ut og lanserte 7650 med et innebygget kamera.

Siemens S65 og Nokia 7610 var de to første telefonene med 1 megapiksels oppløsning eller mer i kameraet. Da begynte bildene for alvor å bli store nok til å kunne brukes på PC-skjermen i skikkelig størrelse.

De to telefonene ble lansert omtrent samtidig. Siemens S65 hadde 1,23 megapikslers oppløsning mens 7610 egentlig hadde rett under en megapiksel: 0,995 megapiksler for å være rimelig nøyaktig. 

Sjekk bildene tatt med S65 i testen vår fra 2005 »

Les også: De første kameramobilene

GPS i mobilen - Siemens SXG75 - Tidlig i 2005

Det er litt feil å si at Siemens SXG75 er den første mobilen med innebygget GPS, ettersom HPs smarttelefoner var enda tidligere ute. Disse var imidlertid ekstremt store, så SXG75 var likefullt den første "vanlige" mobilen med innebygget GPS.

Det betyr at du kunne bruke SXG75 til å navigere bak rattet eller til fots, helt uten at du trengte å ha med deg noe ekstrautstyr. 

Da Nokia N95 ble lansert, sent i 2006, ble de fleste imponert over at telefonen hadde innebygget GPS-mottaker. Men dette var altså noe Siemens hadde hatt allerede i nesten to år. 

Les vår test av SXG75 fra 2006 »

Blir oppkjøpt og nedlagt

1. oktober 2005 ble Siemens' mobildivisjon kjøpt opp av Benq, og den nye mobilavdelingen fikk navnet Benq Mobile. Selskapet fikk bruke merkenavnet Siemens i en periode på ti år fremover, og de nye mobilene fra selskapet fikk dermed navnet Benq-Siemens. 

I september 2006 gikk imidlertid Benq Mobile konkurs. I februar 2007 ble det klart at ingen kom til å kjøpe opp og redde selskapet. PC-kort-produsenten Option kjøpte imidlertid opp deler av Benq Mobile, og fikk 50 ingeniører og 750 årsverk med erfaring fra trådløs kommunikasjon med på kjøpet.

Les også
Retrofil: Sony CMD Z1
Les også
Retrofil: IBM Simon
Les også
Retrotest: Nokia 6310i
Les også
Retrofil: Siemens MC60
Les også
Retrofil: "Dinosaur"-kommunikasjon
Les også
Vi ser på gamle klosser
Les også
Husker du disse mobilene?
Les også
Retrofil: Walkman var fortidens Ipod
Les også
Retrofil: Fargeskjermen var ikke unyttig likevel
Les også
Retrotest: Siemens S55
Les også
Retrofil: De første kameramobilene
Les også
Retrotest: Nokia 8910
Les også
Retrotest: Samsung P510
Les også
Retrotest: Motorola V70
Les også
Retrotest: Siemens SX1
Les også
Retrotest: Ericsson T68
Les også
Retrotest: Nokia 3310
annonse