Til hovedinnhold

3D + HDMI 1.3 = sant?

Det er mye forvirring rundt den kommende 3D Blu-ray-standarden og hvorvidt HDMI 1.4 er påkrevd. Vi skal prøve å oppklare litt.

Det er fullt mulig å kjøre 3D Blu-ray over HDMI 1.3. Det vil si at eksisterende Blu-ray-spillere med HDMI 1.3 i teorien vil kunne få 3D-støtte, men en firmware-oppgradering er nødvendig.

PS3 blir klar

En slik oppgradering vet vi at for eksempel Playstation 3 vil få. Det er foreløpig uvisst om andre 1.3-spillere får en slik 3D-oppgradering, og om det i det hele tatt lar seg gjøre i praksis – bl.a. om prosessorene i BD-spillerne er kraftige og fleksible nok.

Dessuten antar vi at produsentene er mer interesserte i å dytte ut nye produkter enn å flikke på programvaren i de gamle – men det gjenstår å se.

Begrenset oppløsning

Blu-ray-spillere med HDMI 1.3, som Playstation 3, vil imidlertid kun klare å gjengi 3D i oppløsninger opp til 1080i eller 720p. Det er kanskje ikke en så stor ulempe som det høres ut som – for det skal et svært godt trenet øye eller en svært stor skjerm til før du ser noen forskjell.

Det finnes unntak

Enkelte nylig lanserte Blu-ray-spillere, som f.eks. Sonys BDP-S470, er oppgitt til å støtte 3D, men har kun HDMI 1.3. Disse vil likevel klare å kjøre 3D i 1080p, siden de møter 3D-kravene i HDMI 1.4, men mangler enkelte kvalifikasjoner ellers for å få HDMI 1.4-sertifisering. Det skal ikke være lett.

TV-siden er du dog nødt til å ha en modell med HDMI 1.4 og minimum 120 Hz for å kunne oppleve 3D-effekten. De første modellene kommer i handelen i løpet av våren, blant annet Samsungs 7000-serie.

Følg Audiovisuelt på Twitter

I tillegg trenger du altså de elektroniske brillene, som ventes å koste rundt tusenlappen per par. Enkelte av de dyrere 3D-TV-ene vil dog leveres med ett eller to par som standard.

(Kilder: Engadget, Dvice, Bigpicturesound, Engadget #2)

annonse