Tek.no

Nyhet

Våre mobilfavoritter: Del 4

Øystein W Høie
21 Des 2007 20:01

Er det noe jeg liker med mobiltelefoner, så er det hvordan utviklingen av og til tar et kjempesprang fremover. Hvordan teknologien du så på kino for to år siden plutselig er i hånda di. Er det noen her i verden som sitter på feite utviklingsbudsjetter, så er det mobilprodusentene, og det får vi nyte godt av hvert år.

Jeg husker ennå min første videosamtale over 3G ("Beam me up Scotty!"). Da jeg knipset mitt første foto med en mobiltelefon. Eller når jeg plutselig ble festens midtpunkt med min allvitende musikktelefon (TrackID).

Med jevne mellomrom kommer det telefoner med slike killerfunksjoner som er langt forut for sin tid. Og når du er så heldig å sikre deg et eksemplar, sitter du med følelsen av å ha litt av fremtiden i lomma.

Ericsson T28

I 1999 var det kun én telefon som gjaldt om du var mote- og teknologi-bevisst, og det var Ericssons nye proffmobil T28. Her fant du omtrent alt av ny teknologi. Det kanskje største fremskrittet var Bluetooth, som lot deg koble til hodesett uten ledninger. Telefonen hadde også stemmestyring, mulighet for å koble til radio og kunne brukes over hele verden takket være trippelbåndstøtten.

Det kanskje mest imponerende var allikevel at man hadde klart å presse alt dette inn i en telefon som kun var 1,5 centimeter tynn - noe som er lite selv den dag i dag. T28 var også skikkelig lekker å se til, og en av de første mobiltelefonene på markedet som begynte å leke med motespråket. Den var helt flat, bygget i harde materialer og hadde en egen knapp for å la dekselet sprette opp og ta samtalen.

Selv måtte jeg bare sikle etter T28, men fikk noen år senere tak i etterfølgeren T29. Den var litt rundere i fasongen og hadde bedre batterilevetid, men var ellers praktisk talt lik sin forgjenger.

Siemens SL45

Ingen liste over mobiler blir komplett uten SL45. For hva var det egentlig som skjedde i 2000?

På den tiden var de fleste mobiler store, tunge beist med trang skjerm og 100 KB minne. Og så kommer det plutselig en sylslank mobiltelefon med minnekort, mp3-spiller og etterhvert Java-støtte.

Og dette var ikke noen prototype. Lydkvaliteten var på nivå med mange rene mp3-spillere, skjermen var krystallklar og stor, og du fikk plass til hele 6 linjer med tekst av gangen.

SL45 var et glimt av fremtiden, og det skulle ta nesten tre år før resten av bransjen klarte å lage telefoner som kunne måle seg.

Jeg husker ennå hvordan det kriblet i kroppen når jeg tok denne telefonen ut av pakken først gang. Den var kanskje min tids største investering med sin stive utsalgspris på 6000 kroner, men jeg angret aldri ett sekund på kjøpet.

Apple iPhone

Joda, jeg har hørt det tusen ganger før: Det er ingenting iPhone gjør som du ikke allerede kan gjøre på en vanlig smarttelefon. Men det er jo heller ikke poenget. Forskjellen er at nå er det gøy å gjøre det! Glem 15-punkters menyer, innstillinger og bruksanvisninger. Iphone styrer du med å trykke på det du vil ha.

Jeg elsker alle de smarte snarveiene. Zoom inn med å dra fingrene fra hverandre, zoom ut med å dra de sammen. Bla til neste bilde med å dra det forrige ut av skjermen. Send telefonlisten spinnende avgårde og stopp den med fingeren når du ser navnet du er ute etter. Så enkelt og rett fram kan det gjøres!

I en ideell verden hadde jo folk tatt seg tid til å lære seg funksjonene på mobilen sin. Men slik er det ikke. Fungerer det ikke med en gang, så mister man interessen. Og det er her iPhone briljerer. Plutselig kan alle bruke telefonen til å se på musikk, spille filmer og sende e-post. Det har de hatt muligheten til å gjøre med Series 60 og Windows Mobile i åresvis, men hvor mange gjør det? Tallene viser at folk blir mer skremt av mulighetene i telefonene enn de blir fristet.

Et klokkeklart eksempel på dette er hvordan iPhone-eiere nå kaster seg over internett. I USA surfes det allerede fem ganger så mye med de få eksemplarene av iPhone som finnes, som med alle Series 60-telefoner til sammen!

(Kilde: AdMob)

Har de andre mobilprodusentene noe å lære? Å ja. LG KU990 og HTC Touch er fine forsøk på å kopiere suksessen, men ikke der helt ennå. Forhåpentligvis får produsentene teken på brukervennlighet i løpet av 2008. Inntil da ligger min iPhone trygt plantet i lommen.

Øystein W. Høie
Daglig leder, Amobil

Les også
God jul!
annonse

Les også