Til hovedinnhold

– Neste Iphone får super-3G

Apple

Det går knapt en dag uten at det kommer frem nye rykter og ny informasjon om Apples neste mobiltelefon. nå har hackere oppdaget en referanse i den nye Iphone-programvaren som antyder at Iphone snart vil støtte super-3G (også kjent som HSDPA).

Støtter 7,2 Mbps

Hackerne, som også står bak den populære ZiPhone-hacken som låser opp operatørlåsen, har funnet ut at siste versjon av programvaren for Iphone støtter brikken kalt SGOLD3H. Denne brikken produseres av Infineon, som produserer brikkesettet i dagens Iphone og ryktes å skulle produsere brikkesettet også for neste versjon av telefonen. SGOLD3H gir støtte for super-3G med hastigheter på opptil 7,2 Mbps. Dette er den høyeste HSDPA-hastigheten tilgjengelig på markedet i dag.

Foreløpig støtter de fleste HSDPA-nett kun hastigheter på opptil 3,6 Mbps. Dette gjelder også de to norske HSDPA-operatørene Telenor og Netcom. Men i fremtiden er det ventet at denne hastighetsbegrensningen vil fjernes, og mobilnettet på alvor kan konkurrere med bredbåndslinjen hva gjelder hastighet.

– Vil inn i Asia

At Apple kan se ut til å hoppe over vanlig 3G og gå direkte til HSDPA blir av flere analytikere sett på som grep for å slå gjennom utenfor USA. For mens USA foreløpig ligger etter på databruk er HSDPA i løpet av kort tid blitt vanlig i Europa. Analytikere mener også at Apple ser mot Asia, der blant annet Korea og Japan ikke støtter GSM og Iphone må støtte 3G for å kunne brukes i disse landene.

Samtidig er det grunn til å spørre seg om Apple går langt nok. I USA planlegger nemlig dagens Apple-samarbeidsoperatør AT&T å gå over til HSUPA. Dette er HSDPA med sterkt forbedret opplastingshastighet, som er nødvendig for at responstiden skal gå ned og nettsurfing med telefonen faktisk skal komme opp på hastighet med bredbåndslinjen. HSUPA skal også gjøre det mer aktuelt å laste opp video og drive fildeling via telefonen.

De to telefonene som er lansert for Norge med HSUPA så langt er Sony Ericsson X1 og LG KS20.

HSUPA er dessverre ikke det samme som HSDPA, så alle telefoner som støtter HSDPA vil måtte fortsette med dagens opplastingshastighet, som ligger på opptil 384 kbps.

Kan få videotelefoni

Dersom det stemmer at Apple kommer til å bruke SGOLD3H-brikkesettet fra Infeon i den nye Iphone, vil det også åpne nye muligheter på videofronten. Denne brikken støtter videosamtaler og overføring av video i sanntid, men foreløpig er det ingenting som har tydet på at Apple planlegger å gi neste Iphone et eget kamera for videosamtaler i front.

(Kilder: Apple Insider, Telenor)

annonse