Til hovedinnhold

Netcom får Iphone

Teliasonera melder at de skal selge Iphone i de nordiske landene der selskapet opererer. Dette inkluderer Norge, gjennom den svenske operatørens eierskap i Netcom.

I en pressemeldingen skriver Netcom at Iphone vil bli introdusert i Norge løpet av året. Noe mer vil ikke operatøren si på det nåværende tidspunkt.

Les også: Er det slik 3G-Iphone ser ut? >>
Les også: Neste Iphone kun uker unna >>

– Veldig spennende

Ola Kallemur (Foto: Teliasonera)

– For Netcoms del kan vi ikke kommentere mer utover det som står i pressemeldingen, sier Øyvind Vederhus, kommunikasjonssjef i Netcom.

Heller ikke Teliasonera vil kommentere noe mer utover det som står i pressemeldingen om at Iphone vil komme i salg i løpet av året.

– Nei, det kan vi dessverre ikke. Men vi kan si at det er veldig spennende å få kunne selge Iphone på det nordiske markedet, sier Ola Kallemur, kommunikasjonssjef i Teliasonera til Amobil.

Les også: Iphone får GPS og blir tykkere >>
Les også: 10 millioner 3G-Iphone klar >>

Pris og lansering ikke avklart

Hvilken versjon av Iphone det er snakk om at Netcom skal selge vil ikke operatøren si noe om. For øyeblikket er det kun den opprinnelige versjonen med Edge som er offisiell, men alt tyder på at en ny versjon med super-3G vil bli lansert på en Apple-konferanse 9. juni.

Dersom det er den nye Iphone-versjonen det er snakk om så vil eventuell salgsstart også avhenge av når en ny Iphone-versjon er klar. Rykter har til nå sagt at 3G-Iphone vil komme i salg like etter lansering, noe flere større operatører også har hintet til. Om dette også gjelder Teliasonera og Netcom blir kun spekulasjon.

Hva prisen blir i Norge og Norden forøvrig er heller ikke avklart. Nye rykter kan tyde på at Apple går bort fra å ha én fast pris på Iphone i alle land, slik som selskapet har hatt til nå. I stedet vil prisen tilpasses hvert enkelt land, noe som kan tilsi at Iphone vil bli dyrere i Norge enn i for eksempel USA. I tillegg er det usikkert om og isåfall hvilke abonnement som vil følge telefonen, eller om den vil kunne kjøpes uten binding.

– Ikke eksklusiv

Tidligere har det blitt kjent at både Telenor og Teliasonera har vært i samtaler med Apple om muligheten for å selge Iphone i de nordiske landene. I likhet med Teliasonera har også Telenor nett i både Danmark og Sverige, og vil dermed ha interesse av å få selge Iphone på det nordiske markedet.

Hvorvidt avtalen med Netcom blir eksklusiv her i Norge, vet foreløpig bare Apple. Telenors informasjonssjef Atle Lessum tror imidlertid ikke at dette blir tilfellet. Overfor Dagensit.no hevder han at Telenor har grunn til å tro at avtalen er ikke-eksklusiv, og at Iphone vil bli solgt på "normalt" vis i Norge.

Han får medhold fra teleanalytiker Asgeir Myhre i Teleplan.

Tok feil: August Baumann i Netcom (Foto: Simen Willgohs)

– Eksklusivitetsmodellen har ingen historikk hos norske operatører. De har vært tilbakeholdne med å dele trafikkinntekter med andre. En normal distribusjonsmodell virker derfor mest sannsynlig for Norge, sier Myhre til Dagens it.

Spådde feil

Dagens nyhet er garantert godt nytt for Netcom-sjef August Baumann. Men det er stikk i strid med hva Baumann selv spådde intervju med Amobil i februar.

– Jeg har tviler på at Iphone kommer i 2008 for det norske markedet. Norge, med 5 millioner kunder er ikke så interessant som for eksempel Tyskland med 80 millioner kunder. Vi får se, kanskje kommer Sverige før oss, sa Baumann da til Amobil.no

Det har ikke lykkes Amobil å komme i kontakt med Baumann i dag.

Les også vår test av Apples Iphone >>

(Kilder: Netcom, Teliasonera, Dagensit.no, Macworld.se)

Les også
Alt om Iphone 3G
Les også
3G-Iphone er lansert
Les også
Ny Iphone lanseres 9. juni
Les også
3G-Iphone bekreftet
Les også
Endelig norsk i Iphone
Les også
Apple iPhone
annonse