Apple saksøker tilbehørsprodusenter

Apples mange bærbare produkter har for lengst blitt stor industri. Også for svært mange andre enn selskapet selv. IT-giganten har lenge operert med en "Made for Ipod"-merking som står på emballasjen der kundene skal kunne være helt sikre på at tilbehøret virker med Apples produkter.

Dette merket koster det mye å få bruke på produktene sine. Hele 20 til 25 prosent av utsalgsprisen går til Apple, forteller analytiker Shaw Wu til bloomberg.com.

Dårlig tilbehør skadelig for Apple

Det finnes haugevis av tilbehør som produseres utenfor Apples kontroll, og nå tar Apple grep mot flere av disse produsentene. Ifølge selskapet er mange av disse produktene av så dårlig kvalitet at det er uvisst om de vil virke med produktene, eller om de til og med kan skade dem.

Mark Kesslen er advokat og har jobbet med lisensiering av Apple-tilbehør. Til bloomberg.com forteller han at selskapet oppfatter disse produktene som truende i forhold til egen merkevare. At produktene presenteres som tilbehør for Apples innretninger uten å fungere kan skade Apples omdømme.

Mange produsenter

Så langt er seks tilbehørsprodusenter innblandet i søksmålet, og i søksmålet hevder Apple at ytterligere tjue produsenter kan nevnes.

"Made for Ipod"-produsentene lisensierer vanligvis patenter fra Apple, og i søksmålet skriver også IT-giganten at de uautoriserete produsentene bryter inntil ti ulike patenter med produktene sine.

Kan være konkurransehemmende

Kesslen mener det er en hårfin balansegang mellom å beholde kontrollen over egne dingser, og konkurransehemmende aktivitet. Man må være svært forsiktig for å ikke tråkke over, avslutter han.

Les også:

(Kilde: bloomberg.com via appleinsider.com)

Les også
Sjekk hvor raske de er
Les også
Les tegneserier på mobilen
Les også
En Iphone 4 full av diamanter
annonse