Nyhet

Hollywood-profiler hardt ut mot innstilling du har på TV-en din

Slik slår du den av.

Moderne TV-er kommer med et lass av funksjoner og innstillinger med «fancy» navn som ifølge produsentene skal gi deg bedre bilde.

En av de mest utbredte, men også mest kontroversielle funksjonene, er korrigering av bevegelsesuskarphet – også kjent som «motion smoothing». Alle TV-produsenter tilbyr hver sine versjoner av teknologien, og selv om det kan være fint til visse ting, slik som sportssendinger, er det hatet av filmbransjen.

Denne uken gikk skuespilleren Tom Cruise og regissør Christopher McQuarrie hardt ut mot TV-funksjonen som de også omtaler som «såpeopera-effekten»:

Denne TV-innstillingen ber Tom Cruise deg om å skru av

sitat""

Gir feil bilde

For å gjøre forhindre bevegelsesuskarphet, såkalt motion blur, legger moderne TV-er rett og slett inn flere bilder i sekvensen. De fleste filmer viser deg bare 24 bilder i sekundet, men med «motion smoothing» aktivert legger TV-en inn flere bilder. Hvordan den kalkulerer disse mellombildene, og hvor mange det er, varierer fra produsent til produsent. I mange tilfeller kan det være at du får presentert 60 bilder i sekundet, fremfor de tiltenkte 24.

Dette kan være nyttig under sportssendinger hvor det blir lettere å følge med på bevegelsen til små elementer, som en fotball eller en hockeypuck, men slår dårlig ut på andre sendinger og i nøye orkestrerte filmscener som de to Hollywood-personlighetene selvsagt brenner for.

Teknologien har vært i hardt vær tidligere, og regissøren av den siste Star Wars-filmen har kalt teknologien for «flytende diaré». Om du vil at TV-en din skal gjenskape bilder og film på en mest mulig realistisk måte har McQuarrie og Cruise følgende beskjed:

– Slå av Motion Smoothing!

Dette vil la deg oppleve filmen slik regissøren har laget den, forteller McQuarrie.

Slik slår du av Motion Smoothing-effekten

Uheldigvis liker TV-produsentene å gjemme denne innstillingen dypt nede i menyene sine, og alle opererer med ulike navn på innstillingen. Det varierer også fra TV til TV, og fra årsmodell fra årsmodell, men under har vi satt sammen en liten hjelpeliste som tar for seg de mest kjente produsentene.

LG: Slå av «MEMC» som du finner i en undermeny av bildeinnstillingene kalt «TruMotion».

Sony: Slå av «Motionflow». Det varierer veldig hvor i menyen denne innstillingen skjuler seg, men stort sett finner du det under "bildeinnstillinger" og deretter en egen undermeny kalt «Motion».

Samsung: Slå av «Auto Motion Plus» som du finner under «Bildeinnstillinger». Kanskje står det «Auto Motion Plus 240 Hz» i menyen.

Er du fortsatt ikke fornøyd med bildekvaliteten?
Slik stiller du inn TV-en din riktig på fem minutter »

(Kilde: The Verge)

Les også
Nye TV-er får filmmodus som slår av «bildeforbedringer»
Les også
Netflix med egne anbefalinger til TV-en din
Les også
Samsung-sjef: – Vi utvikler teknologi for å klargjøre TV-er med QD-OLED
Les også
Samsungs kunst-TV blir bedre, men prisen forblir den samme
Les også
LG avslører verdens første 8K-OLED-TV
Les også
Sony slipper TV-er med Netflix-modus
annonse