Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Kreative selgere tar 90.000 kroner for iPhone med Fortnite

Krigen mellom Apple og Epic har gitt uventede konsekvenser.

Epic
Finn Jarle Kvalheim

De siste dagene har det stormet mellom Apple og Fortnite-utviklerne i Epic. Sistnevnte la inn kjøpsmuligheter i appen som gikk utenfor App Store, i protest mot at Apple tar 30 prosent av salgsinntektene fra butikken. iPhone-produsenten svarte med å kaste ut spillutvikleren av butikken i det store og hele, og ønsker nå å stenge Epics utviklerkontoer.

Den åpne krangelen har ført til at ivrige Fortnite-spillere ikke lenger kan laste ned spillet på en fersk iPhone, eller oppdatere med nye versjoner. Dermed er det tilsynelatende skapt et marked for telefoner som har Fortnite ferdig installert.

90.000 kroner for iPhone med Fortnite

Android Authority melder at på eBay i USA selges det iPhoner med Fortnite forhåndsinstallert for opp til 10.000 dollar, eller knappe 90.000 kroner.

Et raskt eBay-søk viser at en rekke selgere nå forsøker å nyttegjøre seg situasjonen, med ulike modeller av brukte iPhoner til det som må kunne kalles fantasipris. iPhone SE er det eksempelvis noen som vil ha 20.000 kroner for med Fortnite installert - det er nesten firegangeren av hva den telefonen koster i utgangspunktet. To generasjoner gamle iPhone X har allerede fått bud, og går for over 13.000 kroner - omtrent det den kostet ny for to år siden.

Etter en kjapp tur innom Finn.no og svenske Blocket kan vi nok konkludere med at trenden ikke helt har nådd Norden ennå. Foruten én optimistisk selger som vil ha 15.000 kroner for en eldre brukt iPhone er det ingen ting som likner på fantasiprisene vi finner på eBay.

iPhone Xr er fortsatt en veldig god telefon, men 62.000 kroner er neppe den beste dealen du kan få den for. I Prisjakt starter den på 7.000 kroner.
Skjermdump, eBay

Fra Flappy Bird til Fortnite

Selv om prisene overrasker er kanskje ikke trenden helt overraskende. I 2014 ble spillet Flappy Bird trukket fra App Store, etter at utvikleren mente det skapte for mye frustrasjon blant spillerne. Spillet var nesten klin umulig å hamle opp med, der du skulle trykke på skjermen for å få en fugl til å fly oppover og komme seg gjennom hindringer som minnet sterkt om rørene Super Mario titt hoppet nedi i gamle dager.

Men selv om spillerne kunne bli ganske sinte, var det tydelig at spillet også hadde masseappell. Den gang ble det rapportert om iPhoner som hadde rukket å få Flappy Bird installert som ble solgt for 100.000 dollar på eBay.

Spillet gjorde senere et comeback en stund, før det i dag finnes et nesten uendelig antall kloner av det i App Store - der ulike varianter blant annet tillater deg å fly rundt på seddeljakt med den amerikanske presidentens hode (!) i «Flappy Donald Trump».

eBay selv fanget opp trenden, og bestemte seg etter hvert for at salg av mobiler med Flappy Bird forhåndsinstallert ikke var tillatt på tjenesten.

Det er likevel ingen mangel på svinaktig dyre iPhoner på tjenesten - men for det meste snakker vi om veteranmobiler som den originale iPhone i god forfatning, eller ny i eske. Disse koster ofte fra det du betaler for en helt ny iPhone i dag, og opp til ganske heftige priser hvis mobilene er omgitt av eske og original plast. Men de byr altså ikke på Fortnite - og ikke hadde de kunnet kjøre det rett fra App Store heller.

Vi har prøvd.

Originale iPhoner kan være svært dyre på eBay, men de kjører ikke Fortnite. Uansett om spillet er i App Store eller ikke.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Apple iPhone SE 64GB (2020)
Apple iPhone SE 64GB (2020)

Konkurransen hardner

Det hører med til historien at Epic har profilert seg som «bråkmakere» i digitalt salg den siste tiden. Med sin Epic-butikk på Windows-plattformen gir de vekk gratis spill hver uke, og enkelte store spilltitler har gjort plutselige hopp for å bli eksklusive i Epics butikk, etter først å ha vært på Valves spillbutikk Steam. Blant disse er Rocket League og Metro: Exodus.

Også her har omtale og kontroverser handlet mye om de store kostnadene ved å selge ting i den etablerte butikken.

Epic er heller ikke alene om å protestere mot de etablerte butikkene på nett; Spotify og Deezer fra henholdsvis Sverige og Frankrike har fra før klaget Apple inn til EU på grunn av det de betrakter som konkurransevridende kostnader ved å selge tjenestene sine i App Store. Apple kan selge sine egne tjenester i butikken og få hele kjøpesummen, mens tredjeparter må gi fra seg 30 prosent av de første inntektene, og 15 prosent av løpende inntekter, ved salg i butikken.

Apple iPhone 11 64GB
Apple iPhone 11 64GB

Neppe verdt pengene

Skulle du falle for fristelsen til å vurdere en iPhone til flere tusen kroner over listepris, er det greit å få med seg to ting. For det første har Fortnite vært en milliardmaskin både for Apple og for Epic. Begge parter taper enorme inntekter på krigen som nå pågår - og ingenting er større motivasjon for en «fredsavtale» enn unødvendig bortfall av gigantiske inntekter.

Vi vet at Apple kan være både prinsippfaste og stae - det har vi sett i de langvarige rettssakene mot Samsung, og da de nektet å hjelpe amerikansk ordensmakt med å åpne låste telefoner. Men likevel virker det lite trolig at selskapene vil stå i krig til evig tid, når begge parter taper så mye på krigen.

I tillegg til det kan du ved å kjøpe en rimelig OnePlus- eller Huawei-telefon få en mobil som kjører Fortnite meget godt, helt ned i rundt tre tusenlapper. Og selv om Fortnite også for tiden er kastet ut av Google Play, kan du installere spillet direkte fra nett på Android-telefoner, i motsetning til på en iPhone, som er bundet til App Store.

Å shoppe gamle iPhone-modeller til flere ganger prisen av nye modeller bare fordi de har Fortnite installert er altså neppe den beste investeringen man kan gjøre.

For ordens skyld; Schibsted eier eBays europeiske virksomhet, i tillegg til Finn.no, Blocket.se, Prisjakt.no og Tek.no gjennom VG. Puh!

annonse