Nyhet

Dette er de beste nyhetene for Android-telefoner

Tidlig Android 11-versjon avslører mye nytt.

Disse mobilene kjører Android 9, ikke den nye Android 11-betaen som nå er tilgjengelig.

En gang i året gir Google ut en ny Android-versjon med nye funksjoner, feilrettinger og oppdatert design.

I år er det Android 11 sin tur, og nå har Google sluppet den første betaversjonen av operativsystemet. Denne er beregnet på dem som utvikler apper eller produserer telefoner, og ikke vanlige brukere. Den gir oss imidlertid masse informasjon om hva du har i vente senere i år.

Dette blir nytt

Google kan selvsagt ha noen ess i ermet som de holder skjult til nærmere lanseringen, men så langt vet vi at Android 11 får disse nye funksjonene:

Snakkebobler

Du har sikkert sett Facebook Messengers snakkebobler. Enkelte mobiler har allerede støtte for å feste samtaler du har gående via Facebook og andre meldingsapper på hjemskjermen for rask tilgang, men nå jobber Google med å bygge inn funksjonen i Android. Slik skal beskjeder fra apper som Meldinger, WhatsApp og Messenger kunne flyte rundt på hjemskjermen din. Funksjonen var lovet allerede i fjor, så vi krysser fingrene for at den kommer denne gangen.

Bedre personvern

I fjor ble det lettere å velge nøyaktig hvilke tillatelser hver enkelt app skulle få på mobilen din. Nå følger muligheten til å gi midlertidige tillatelser, eller engangstillatelse, til apper uten å måtte gå inn og fikle i innstillingene. Dette kan være kjekt om du vil bruke kameraet for å ta et nytt profilbilde i en app som du tidligere har blokkert fra å bruke dette, eller ta video med en app du ikke har gitt tilgang til mikrofonen som standard.

Skjermopptak

Skjermopptak var lovet å komme med Android 10, men ble aldri rullet ut av Google. Nå ser funksjonen ut til å være på vei med årets oppdatering. Her vil du få mulighet til å ta opp video av alt som skjer på skjermen mens du bruker telefonen, en mulighet iOS-brukere har hatt i tre år allerede. Funksjonen skal kunne aktiveres på samme vis som når du tar en skjermdump.

Andre kjekke nyheter er blant annet:

  • Muligheten til å øke berøringssensitiviteten i skjermen, noe som kan gjøre telefonen lettere å bruke om du har satt på skjermbeskytter.
  • Mulighet for å aktivere mørk modus mellom gitte tidspunkt
  • Bedre støtte for enheter med brettbare skjermer og skjermer med kamerahull.
  • Justering slik at aktivering av flymodus ikke lenger automatisk kobler fra blåtann-enheter
  • Mulighet for å feste de mest brukte appene i toppen av «Del»-menyen.

I tillegg til nye funksjoner kommer selvsagt Android 11 med ulike optimaliseringer og sikkerhetsfikser som skal gjøre telefonene raskere og sikrere.

Kan drøye før du får de nye funksjonene

Telefonprodusentene er notorisk kjent for å bruke lang tid på å tilby oppdaterte Android-versjoner til eksisterende kunder. Til tross for at Android 10 ble lansert allerede i fjor sommer er det for eksempel ikke før de siste par månedene at Galaxy S10-eiere har fått muligheten til å oppdatere fra versjon 9.

Det er usikkert om situasjonen blir bedre med Android 11, som det ventes at Google vil vise frem i sin mer eller mindre endelige versjon på deres I/O-arrangement i mai.

Om du vil ha en telefon med Android 11 så raskt som mulig kan du dermed ha størst sjanse ved sikte deg inn på en helt ny mobil som slippes i løpet av høsten eller vinteren.

Les også
Alle iOS 13-enheter får oppgradere til høstens iOS 14
annonse