Tek.no

Nyhet

Nå vet vi alt om innmaten til Xbox Series X

Kan bruke eksterne «lagringskort».

Kommende Xbox Series X får lynrask ekstern lagring.
Microsoft
17 Mar 2020 12:33

Allerede på tampen av fjoråret avslørte Microsoft sin kommende spillkonsoll kjent som Xbox Series X, og i forrige måned fikk vi vite flere detaljer og visse spesifikasjoner.

I et nylig blogginnlegg lar nå Microsoft oss vite enda mer om den nye Xboxens egenskaper, inkludert detaljer rundt slikt som prosesseringkraft og lagringsmuligheter.

For å ta prosessoren først, er denne er spesialbygd av AMD og basert på Zen 2-arkitekturen, altså slekter den sterkt på selskapets Ryzen 3000-serie. Den har åtte kjerner som kan nå klokkefrekvenser på 3,8 GHz – eller 3,6 GHz når SMT (simultaneous multithreading) er inne i bildet. Altså kan den kjøre opptil 16 samtidige prosesstråder ved behov.

Grafikken er bygd på en arkitektur kjent som RDNA 2 og har som allerede kjent en ytelse på 12 teraflops, noe som skal være dobbelt så mye som i dagens Xbox One X og over åtte ganger så mye som i den originale Xbox One.

De nye spesifikasjonene forteller oss dessuten at grafikkdelen har 52 «compute units» som alle er klokket til 1,825 GHz.

Sammen med 16 GB med GDDR6-minne – der 10 GB er optimalisert for bruk av grafikkprosessoren – skal dette sørge for at titler kan kjøre i 4K-oppløsning med 60 FPS, og helt opp til 120 FPS i visse spill.

Helt spesiell lagring

For å sikre at spill starter og laster så kjapt som mulig, har Microsoft valgt å bruke rask SSD-lagring til Xbox Series X. I/O (input/output)-strømmehastigheten er oppgitt til 2,4 gigabyte per sekund eller 4,8 GB/s komprimert. Og her snakker vi ikke bare om at det går unna med den interne delen på én terabyte.

Seagate og Microsoft står bak de eksterne lagringskortene.
Microsoft

For moderne spill kan som kjent ta stor plass, så selv 1 TB er ikke all verden. For ytterligere lagring vil det selvsagt være mulig å koble til en ekstern harddisk eller SSD via USB, men heller ikke dette er kjapt nok til å virkelig være bra, mener Microsoft.

Derfor har de også samarbeidet med Seagate om å utvikle et proprietært «lagringskort» – kalt Xbox Series X Storage Expansion Card – med 1 TB kapasitet til den nye spillkonsollen.

Dette kortet er basert på den samme PCIe 4.0 SSD-teknologien som brukes internt. I teorien kan da spill som sitter på et slikt kort laste like kjapt som fra den interne lagringsplassen.

Ifølge The Verge kommer Seagate til å være en eksklusiv «lanseringspartner» for disse spesielle SSD-ene, noe som trolig kommer til å gjøre sitt for prisen. At teknologien er proprietær, betyr også at denne lagringsplassen ikke vil kunne brukes til noe annet enn sammen med den nye Xboxen.

Men den raske SSD-en vil altså kunne gjøre underverker for lastetiden, og disse kortene støtter også noe Microsoft kaller «Xbox Velocity Architecture» – en blanding av maskinvare og programvare som skal sørge for rikere og bedre spillopplevelser da det kutter tid og behov for å vente på at innhold skal lastes inn.

Dette støtter også noe som kalles «Quick Resume», der alt fra RAM ganske enkelt kan flyttes til SSD-lagringen.

På denne måten vil det være mulig å relativt sømløst gjenoppta en spilløkt på et senere tidspunkt – ja, faktisk også hoppe rett mellom forskjellige spill med bare noen få sekunders ventetid. Microsoft mener dette gjenspeiles korrekt i skrytevideoen over.

Selskapet har for øvrig sluppet en kjekk ordliste for teknologier i Xbox Series X.

Konsollen skal opprinnelig være planlagt å slippes mot slutten av året, men det spekuleres i at dette kan bli utsatt på grunn av coronaviruset.

Les også
Cyberpunk 2077 skal ikke være i fare
annonse

Les også