Tek.no

Nyhet

Vellykket «hopp» for SpaceX' nye Raptor-rakett

Svevde 150 meter over bakken.

Niklas Plikk
28 Aug 2019 09:45

Tirsdag kveld norsk tid gjennomførte SpaceX sitt andre vellykkede test-«hopp» med fartøyet kalt «Starhopper». Det forrige hoppet som ble gjennomført for omtrent en måned var bare på 16 meter, og var nesten umulig å se fra avstand, mens denne gangen fløy den hele 150 meter opp i luften.

Da den hadde nådd toppunktet fløy den bortover omtrent 100 meter, før den sank sakte nedover og landet trygt på bakken.

Fremtidens rakettmotor

Selve hoppet i seg selv er ikke noe nytt for SpaceX. De har gjennomført slike hoppetester siden 2012, og landet raketter etter oppskytninger mange ganger. Det som er nytt denne gangen er selve rakettmotoren, kalt Raptor.

Raptor er rakettmotoren som SpaceX skal utstyre det kommende romskipet «Starship» med. Den skal utstyres med hele seks Raptor-motorer, hvor tre av dem skal være tilpasset Jordens atmosfære, mens de tre siste skal tilpasses for å fungere best i verdensrommet. Starship er ment å frakte mennesker til både Månen og Mars i fremtiden.

De nye Raptor-motorene som testes i Starhopper er litt annerledes enn rakettmotorene SpaceX ellers bruker, med metan nær frysepunktet som drivstoff, der Merlin-motorene i Falcon-rakettene bruker parafin – i begge varianter brukes flytende oksygen i tospann med drivstoffene.

Krever mye testing

Testene de gjennomfører nå er ment for å evaluere både design og maskinvare, før de installeres på «Starship»-raketten. Starship alene er over 55 meter høy, og er planlagt å ta av fra Jordens overflate på toppen av en enorm boosterrakett kalt Super Heavy.

Når den ankommer målet sitt, i teorien Månen eller Mars, skal den lande stående på Raptor-rakettene, på samme måte som vi har sett Falcon 9-rakettene lande på bakken. Den skal også ha nok kraft til å kunne lette og fly tilbake til Jorden med de seks Raptor-rakettene.

annonse

Les også