Til hovedinnhold

Fujifilm lanserer X20

Ligner X10 utenpå, men har mye nytt og spennende under panseret.

Fujifilm X10 var et flott og sjarmerende kamera og nå er oppfølgeren, Fujifilm FinePix X20, her.

Utseendemessig er det ikke mye som er endret fra X10. Bare en endring i produktnavn og noen knappeendringer bak (for eksempel en Q-knapp) så er det ikke mye som er forskjellig. Går man derimot under panseret finner man fort mye nytt. Kameraet har en nyutviklet 12 megapikslers X-Trans CMOS II-bildebrikke og brikken er på samme størrelse som hos forgjengeren. I tillegg til ny bildebrikke har kameraet også fått en ny EXR II-bildeprossesor. Om man skal tro Fujifilm selv så skal denne kombinasjonen kunne redusere bildestøy med hele 30%.

Les også: Vår test av forgjengeren Fujifilm FinePix X10

Et annet resultat av den nye kombinasjonen er piksler spesielt ment for autofokus via fasedeteksjon. I pressemeldingen står det at denne autofokusen skal treffe blink på så lite som 0.06 sekunder. Ved hjelp av den nye bildebrikken og en teknologi ved navn Intelligent Hybrid AF skal kameraet automatisk kunne svitsje fra fasedetektert autofokus til kontrastfokus når automatikken selv mener det er riktig.

X20 har som sin forgjenger en optisk søker. Selv om X10-søkeren var et kjærkomment tillegg i kompaktkamerasegmentet så ble vi litt skuffet over at den var helt uten noe form for informasjon. Dette har Fujifilm tatt til etteretning og utstyrt FinePix X20s søker med et digitalt panel de har kalt "Digital Trans Panel". Digital Trans Panel skal gi den samme informasjonen som vi finner i vanlige systemkameraer og på X100s. Fotografen vil nå få informasjon om blender, lukkertid, iso, fokusområde og mer til. Søkerdekningen skal være i følge Fujifilm på 85% og synsfeltet er oppgitt til 20 grader.

For de som ikke ønsker å benytte seg av den optiske søkeren så er det selvfølgelig skjerm på dette kameraet også. X20 har en skjerm av LCD-typen på 2,8 tommer (7,1 cm) og med en oppløsning på 460.000 punkter.

Objektivet som sitter på Fujifilm FinePix X20 er en oppdatert versjon av det man fant på X10. Det har det samme brennviddeomfanget (28 - 112 mm), men linseelementene skal være mer enn bare pusset på. Det har 11 glasselementer i ni forskjellige grupper. Dette inkluderer tre asfæriske linselementer og to ED-elementer.

Les også: Fujifilm utsetter vidvinkelobjektiv

Med dette utgangspunktet har Fujifilm igjen klart å skvise ut f/2.0 på det videste til f/2.8 på det trangeste. Objektivets syv blenderlameller skal, i følge produsenten, være gi herlig bokeh. Fujifilm har også gjentatt suksessen med en manuell zoomring. Man skrur rett og slett på objektivet for å endre på brennvidden. I tillegg skal X20s bildestabilisator være god for hele fire stopp.

Foto: Fujifilm

Rent funksjonsmessig er det ikke mye som skiller Fujifilm FinePix X20 fra verken forgjenger eller andre i samme segment. Det har selvfølgelig støtte for full-HD video (1920 x 1080) og en hel del forskjellige filtre. De mest aktuelle er nok ikke "Toy Camera", "Pop Color" eller "Soft Focus", men heller mulighet for å emulere forskjellige analoge filmeffekter fra FujiFilms tradisjonelle satsingsområde (Velvia, Provia og Astia).

Les også: De 10 mest populære digitalkameraene

Fujifilm FinePix X20 skal være tilgjengelig i butikkene allerede i løpet av februar og vil ha en veiledende pris på 4299 kroner. Av ekstrautstyr vil man få tak i læretui, objektivdeksel, solblender og tre forskjellige blitser: EF-20, EX-20 og EF-42.

Det vil også være mulig å få tak i ekstern stereomikrofon. For den virkelig retroorienterte kan Fujifilm også fortelle at FinePix X20 vil komme i to forskjellige versjoner. En i sølv og en i sort.

Kilde: Pressemelding

Les også
Fujifilm kutter i kompaktkameraer
Les også
Sjekk alt som kommer i butikkene i mars!
annonse