Til hovedinnhold

Bløff-tekst sprer seg på Facebook

Nei, du kan ikke skrive dine egne vilkår på Facebook-veggen.

Skjermdump: Facebook/Side3/Teknofil

Du har sikkert sett det i nyhetsfeeden din på Facebook de siste dagene.

En venn publiserer en lengre tekst som skal beskytte rettighetene til egne bilder og privat informasjon. Det starter gjerne med setningen "På denne dagen, som svar på de nye Facebook-retningslinjer ...".

Les også: Du har en hemmelighet som kan ødelegge livet ditt

Teksten sprer seg i rekordfart. Men, dessverre, det er bare en bløff. Det spiller ingen rolle hva du skriver på veggen din. Facebooks regler gjelder uansett.

Både brukerne av Facebook og Facebook selv er knyttet til de vilkårne som aksepteres i det en lager seg en profil på Facebook, og - når reglene endres - fortsetter å bruke tjenesten.

Å publisere en tekst på veggen din påvirker ikke vilkårene overhodet, melder SVT Nyheter.

Les også: Dette bør du gjøre på Facebook med en gang

Teksten dukket opp først på engelsk og som et svar på at Facebook endret brukervilkårene i slutten av november 2014. I beste fall kan teksten ses på som en effektiv protestaksjon, bare en er klar over at en hvilken som helst tekst på veggen din ikke har den minste effekt på de områdene teksten omhandler.

Her er hele teksten som sprer seg på norsk:

sitat"På denne dagen, [dato], som svar på de nye Facebook-retningslinjer og under artikler L.111, 112 og 113 av koden av intellektuell eiendom, erklærer jeg at mine rettigheter knyttes til alle mine personlige data, tegninger, malerier, bilder, tekster osv publisert på profilen min og mine sider, både det som allerede er publisert, og det som måtte bli publisert senere.For kommersiell bruk av det foregående kreves mitt skriftlige samtykke til enhver tid.Dette tillater meg å plassere meg under beskyttelse av opphavsrett.Med dette erklærer jeg overfor Facebook at det er strengt forbudt å avsløre, kopiere, distribuere, kringkaste ting fra min profil og / eller dens innhold. Handlingene som er nevnt ovenfor, gjelder både ansatte, studenter, agenter og / eller andre ansatte i regi av Facebook, samt deres samarbeidspartnere, eiere og kunder.Innholdet i profilen min omfatter privat informasjon.Brudd på personvernet er straffbart.Facebook er nå en åpen kapitalenhet. Alle medlemmer er invitert til å legge ut en melding av denne typen, eller hvis du foretrekker det, kan du kopiere og lime inn denne versjonen. Hvis du ikke har publisert dette utsagnet minst én gang, vil du stilltiende tillate bruk av elementer fra din profil/statuser/oppdatering."

Les mer på Side3:

(Kilder: svt.se, mashable.com)

annonse