Nyhet

– Snart slutt på billige mobiltelefoner

Konserndirektør Jon Fredrik Baksaas i Telenor ASA

Det skulle være et markedsføringsstunt, men endte opp som en dundrende suksess. En suksess så formidabel at mobilselskapene i årevis har grublet på hvordan de skal klare å avslutte den.

NetCom introduserte i 1995, som første mobilselskap i Norge, mobiltelefoner til én krone stykket. Forbrukerne gikk mann av huse og kundene strømmet inn.

I de 16 årene som har gått siden den gang, har subsidierte mobiltelefoner vært operatørenes fremste våpen i jakten på nye kunder.

Snart slutt på sponsingen

Konseptet er like enkelt som det er forlokkende og effektivt overfor teknologihissige nordmenn:

Mobilselskapet betaler mesteparten av prisen når du kjøper deg en ny telefon. Til gjengjeld forplikter du deg til å være kunden deres det neste året.

Nå nærmer det seg derimot slutten på denne æraen i norsk mobilindustri. I hvert fall om vi skal tro den danske teleanalytikeren John Strand.

– Det er ingen tvil om at tiden er moden for å avslutte denne modellen. Den var da heller aldri ment å være en permanent løsning, sier Strand.

Telenor gjør det i Danmark

For to uker siden bestemte Telenor i Danmark seg for å avslutte ordningen med subsidierte mobiltelefoner. Selskapet har to millioner mobilkunder i landet, men tror de kan få flere kunder og tjene mer penger på å avvikle ordningen.

– De hadde ikke noe valg. Konkurransen er beinhard, og noe måtte gjøres, sier Strand.

Han understreker at ordningen koster operatørene milliarder av kroner i året. Ved å frigjøre disse pengene, kan operatøren redusere prisen på abonnementene. Og det er nettopp hva Telenor har gjort i Danmark.

– Telenor har redusert prisene markant. På denne måten møter de priskonkurransen på en helt annen måte enn før. Nå kan de andre selskapenes kunder komme til Telenor og få hyggelige ringepriser når bindingstiden er over, sier Strand.

One Call vokser og vokser

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor bekrefter overfor Mobilen.no at ordningen med subsidierte mobiltelefoner kan være på vei mot en slutt også i Norge.

– Vi følger nøye med på utviklingen i markedet. Og vi registrerer at for eksempel One Call ikke selger en eneste subsidiert mobiltelefon, sier Baksaas.

Også Strand viser til One Call når han underbygger sitt standpunkt.

– Se på One Call! De vokser, vokser og vokser. Telenor og NetCom har ikke noe valg - de må komme etter, og da kan bare gjøre det ved å fjerne subsidiene, sier Strand.

– Hvis markedet beveger seg i den retningen, og det ser jeg slett ikke bort fra at det gjør, skal vi følge nøye med, sier Baksaas.

Billigmobilene lever videre

En eventuell fjerning av subsidiene behøver likevel ikke bety slutten for billigmobilene. I Danmark kan kundene fortsatt velge å kjøpe mobilene for en billig penge, om de foretrekker det.

– Subsidiene erstattes av regulære lån. Og tilbudet er så langt godt mottatt, sier Strand.

På denne måten kan man fortsatt skaffe seg en splitter ny og billig telefon mot å tegne et lån som løper over 24 måneder.

Dette er fire ganger så lenge som bindingstiden, som i Danmark ikke kan vare lenger enn seks måneder. I Norge setter regelverket grensen ved 12 måneders bindingstid for mobilkunder.

Men da finnes det ingen ting som forhindrer kunden fra å bytte operatør om han eller hun vil det. Det er nemlig forbudt å kombinere lån med bindingstid.

Les også
Telenor tar det hele og fulle ansvaret
Les også
Drittmobilene du har råd til å miste
Les også
Både NetCom og Telenor har trøbbel
Les også
Samsung Wave 723
Les også
Ikke tabu å ta med mobilen på do
Les også
Disse gutta sikrer mobildekningen
Les også
Nå kan du ikke lenger ringe gratis
Les også
Telenor mistet 18 000 mobilkunder
Les også
Hipp hurra for mai-mobilene
annonse