Tek.no

Nyhet

Bluetooth 5 dobler rekkevidden og firedobler hastigheten

Det neste store på Blåtann-fronten vil annonseres 16. juni.

Estimote
Vegar Jansen
11 Juni 2016 13:00

Bluetooth – eller Blåtann som den også kalles her hjemme, ettersom den tross alt har fått navnet sitt fra den kjente kongen – er en trådløs teknologi som i dag finnes i alt fra mobiltelefoner til hodetelefoner, alskens smartdingser, tastaturer og blomsterpinner.

Og i en verden der stadig flere duppeditter skal kobles trådløst til hverandre, er det ingen tegn på at Bluetooth setter på bremsene. Tvert i mot kan vi på sett og vis si, med tanke på at neste generasjon ikke er så veldig langt unna.

For i et notat fra Mark Powell, daglig leder i Bluetooth SIG (Special Interest Group), får vi vite at den neste versjonen av Blåtann enkelt og greit vil markedsføres som Bluetooth 5 – for visstnok å gjøre det ukomplisert for den gjengse forbruker.

Bluetooth 5 skal etter planen annonseres den 16. juni, altså førstkommende torsdag.

Bedre rekkevidde og høyere hastigheter

Av det mer tekniske er det ikke så mye som kommer fram, men for lavenergioverføringer – som vi i dag kjenner som Bluetooth Low Energy (LE) eller Bluetooth Smart – er det snakk om at Bluetooth 5 vil ha opp mot dobbel rekkevidde og fire ganger så høye overføringshastigheter som det Blåtann klarer i dag.

«Fyrtårn» kan gi deg slikt som kjøpstilbud rett på mobilen.
Shopkick

Videre er det snakk om at Bluetooth 5 skal kunne by på langt mer funksjonalitet rundt tjenester som ikke krever at man aktivt søker en tilkobling. Her er det nok i hovedsak snakk om «fyrtårnteknologi» som Apple iBeacon og lignende.

Dette kan naturligvis bety mer reklame rett på telefonen, men forhåpentligvis vil vi snarere se at dette brukes til slikt som innendørs navigeringshjelp eller for å gi relevant informasjon. Likevel er det nok liten tvil om at reklamebransjen vil like mulighetene.

Hva mer som er nytt med Bluetooth 5 regner vi med å få greie på mot slutten av neste uke.

Apple iBeacon virker ikke uten:
Derfor skrur Apple på Bluetooth etter oppdateringer >>>

(Kilde: The Verge)

Les også
Nå har Bluetooth 5 offisielt ankommet
Les også
Sporingsbrikker: Er disse sporingsbrikkene bedre enn de forrige vi testet?
Les også
– Ja, Apple fjerner hodetelefoninngangen på iPhone 7
Les også
Dette Bluetooth-tastaturet er genialt
Les også
Derfor skrur Apple på Bluetooth etter oppdateringer
Les også
Apple iBeacon gir deg tilbud når du er i nærheten
annonse

Les også