Endelig har luftfartstilsynet kokt ned dronereglene til fem enkle punkter

Lanserer nettsiden Dronelek.no for å vise dem frem.

Tek har ved flere anledninger satt søkelys på at regelverket for droneflygere har vært både kronglete og vanskelig å forstå. Samferdselsdepartementet ga uttrykk for at de var enige med oss og våre lesere i at regelverket var for uklart og komplisert.

Myndighetene ba derfor Luftfarstilsynet om å ta grep, og utarbeide tydeligere retningslinjer for flyging med drone på hobbybasis.

Luftfartstilsynet lanserte i september en ny nettside kalt dronelek.no, med en enkel og god oversikt over reglene.

Det medfører risiko å være droneoperatør.

Fem hovedregler og en lettfattelig grafisk illustrasjon rydder effektivt opp i kaotiske tilstander. Samferdselsdepartementet med statsråd Ketil Solvik Olsen i spissen har vært en pådriver for en enklere oversikt over reglene, som i større grad tydeliggjør forskjellen mellom hobbybruk og kommersiell flyging med droner.

− Jeg er glad for at det nå vil bli lettere for flygere av hobbydroner å orientere seg om regelverket. Jeg oppfordrer alle som har en hobbydrone til å besøke dronelek.no, og gjerne også dele illustrasjonen i sosiale medier. Det vil jeg gjøre selv også, sier statsråden ifølge Luftfartstilsynet.no.

Illustrasjonen skal følge med i esken

− Illustrasjonen skal distribueres til importørene av droner slik at den følger med esken, sier kommunikasjonsdirektør i Luftfartstilsynet Frank Gøran Nordheim.

Les vår guide: Slik blir du dronepilot

Luftfartstilsynet opplyser at de er i kontakt med droneimportører for å få til et samarbeid.

På dronelek.no drøftes kort momenter som fotografering og filming med drone, hvilken sikkerhetsrisiko det medfører å operere en drone i luftrommet, samt at det er forskjellige regler for kommersiell bruk og hobbybruk. «Bruk av drone til rekreasjon, lek, hobby eller sport er ikke kommersielt.»

I tillegg er det lenker til blant annet Datatilsynets sider om personvernreglene, i forbindelse med droner utstyrt med kamera.

Luftfartstilsynet opplyser videre at det i Norge er 1500 registrerte kommersielle operatører. 4000 personer har tatt Luftfartstilsynets nettkurs for droneflyging.

I Sverige er det blitt forbudt å fly med kameradroner

Les også
Her er en drone som kan hjelpe deg å fiske
Les også
– Å filme med drone krever ikke spesiell tillatelse i Norge
Les også
Mathias gjør kometkarriere med dronefilm
Les også
Han ble så lei av naboens drone at han skjøt den ned
annonse