Til hovedinnhold

Denne pennen lar deg «tegne» elektriske kretser

Det er mulig ved hjelp av et ganske spesielt blekk.

Kretser er en vesentlig komponent i elektroniske dingser, og i senere tid har selvbyggere fått flere muligheter når det gjelder å lage egne kretser, for eksempel med 3D-skrivere. Nå har det dukket opp en løsning som gjør dette enda enklere, nemlig en penn. Det melder Scientific American.

Pennen er utviklet av et selskap ved navn Nectro. Det er i all hovedsak en vanlig kulepenn, men med den egenskapen at den er fylt med et spesielt «blekk» som inneholder sølv.

Strømførende blekk med gummi

Dette blekket er altså strømførende, og i tillegg inneholder det et gummistoff som fester seg til overflaten av det du tegner på, og som danner et fleksibelt underlag. På den måten kan du for eksempel tegne kretsene på underlag som bøyer eller strekker seg.

På denne måten skal man altså kunne tegne på mange ulike overflater, men utviklerne anbefaler fotopapir, og kan ifølge hjemmesiden ikke garantere for de strømførende egenskapene dersom man benytter andre typer overflater.

Kretsene skal være vannsikre, og skal ifølge utviklerne også ha «livslang» varighet dersom man ikke utsetter dem for fysisk skade. Pennen skal ellers være enkel å bruke, omtrent som en vanlig penn, og i tillegg har den et spesialdesignet «viskelær» i den andre enden.

Kansellert på Kickstarter

Nectro tilbyr sine egne gjennomsiktige underlag til pennen, slik at du først kan skrive ut modellen av kretsen på vanlig papir, og deretter plassere det gjennomsiktige underlaget over og tegne selve kretsen på dette ved hjelp av pennen.

Selskapet har laget en demonstrasjonsvideo fra en tid tilbake som viser at teknologien tilsynelatende fungerer ganske så bra. Videoen kan du se nederst i artikkelen.

Nectro-pennen ble lagt ut på finansieringsnettstedet Kickstarter i september i år, men der er prosjektet nå kansellert. Det er imidlertid uvisst om dette betyr at pennen ikke vil bli lansert i det hele tatt. Produktets hjemmeside er fremdeles oppe og går, og der kan du også finne mer informasjon.

Det finnes mange andre teknikker for å skrive kretser: Denne løsningen kan skriver kretser på nesten alt »

annonse