Til hovedinnhold

Svenskene vil beslaglegge thepiratebay.se

Styresmaktene ønsker å ta over kontrollen.

De svenske styresmaktene ønsker å beslaglegge domenenenavnene tilhørende det svenske torrentnettstedet The Pirate Bay: thepiratebay.se og piratebay.se. Bakgrunnen er at det er domener som har blitt brukt i forbindelse med handlinger som er kriminelle.

Det er den offentlige anklageren Fredrik Ingblad som ønsker å prøve om et domene kan beslaglegges av påtalemyndighetene, for å bli lagt ned for godt eller satt under statlig kontroll – på linje med mer konvensjonelle verktøy som brukes kriminelt.

På tiltalebenken står stiftelsen .se, som er ansvarlige for Sveriges toppnivådomene.

Umiddelbart betyr ikke denne saken så veldig mye for The Pirate Bay, som jo enkelt kan flyttes til et domene tilhørende et annet land. Men en dom som gir den svenske staten fullmakter over domenene, kan lage en presedens som gjør det enklere for andre domstoler å gjøre det samme.

Saken skal opp i Stockholms tingsrätt den 27. april.

Et vanskelig Internett

The Pirate Bay og lignende nettsider har vist seg vanskelige å bli kvitt. Foto: Gil C/Shutterstock.com

Uheldigvis for verdens styresmakter og Storebrødre har Internett vist seg vanskelig å kontrollere. Derfor ser vi stadig flere forslag som kan sette stoppere for et fritt og åpent Internett – i den grad det i dag eksisterer.

For The Pirate Bay og lignende nettsteder har i det minste Internett vært fritt nok til at de har kunne sno seg unna det å bli stengt ned for godt. Presset fra antipirat- eller ordensmaktene har gjerne gått mot nettilbyderne, og trikset har da vært å flytte domenet og innholdet over til en annen nettilbyder når det begynte å se mørkt ut.

På den måten har det vært mulig å holde det gående.

Dagens gjenstridighet har Internett arvet fra den kalde krigen, ettersom det er bygd på to prinsipper som skulle gjøre et nettverk robust nok til å overleve en atomkrig: desentralisering og redundans. Det vil si at det ikke eksisterer et sentralt punkt som hele nettverket er avhengig av, og at enhetene på nettverket er knyttet sammen gjennom flere uavhengige linjer.

Tøft halvår

Bredbåndssjef i Bredbandsbolaget Mats Lundquist mener at blokkeringstvang ikke er veien å gå. Foto: Bredbandsbolaget

The Pirate Bay har vært i skikkelig hardt vær det siste halve året. Det begynte for alvor i begynnelsen av desember i fjor, da hele nettstedet forsvant fra radaren etter et politiraid og utstyrsbeslag i nærheten av Stockholm.

The Pirate Bay kom ikke tilbake før 1. februar, og da som en halvdårlig kopi av sitt gamle jeg.

Og så har vi en nærtil samlet musikk- og filmindustri som vil ha den store svenske bredbåndsleverandøren Bredbandsbolaget til å blokkere tilgangen til nettstedet – noe Bredbandsbolaget mener det ikke er dekning for i den svenske lovgivningen, og at det dessuten strider mot prinsippet om et åpent Internett.

Internett gjorde det enkelt:
Programmene vi brøt loven med (Ekstra) >>>

(Kilde: TorrentFreak)

annonse