Til hovedinnhold

Disse stedene får du ikke se

Googles søkemotor er svært effektiv for å finne frem til det meste, men slett ikke alt. Det er nemlig ikke alle som er like glade for at Google legger ut informasjon om dem på nett. Både politikere og militære har kommet med eksklusive ønsker for søketjenestens kartfunksjon som er kjent for å gi publikum et svært godt overblikk over verden via sine satellittbilder. Her er noen steder du ikke får se.

Militærbaser, fengsler og fornøyelsesparker

Nettstedet Focus har satt sammen en liste over 51 forskjellige områder som enten er blurret ut eller blir redigert i Google Earth. I hovedsak er det større militære installasjoner som har blitt redigert vekk fra kartene, men også flere politikere har kommet med spesifikke ønsker. Blant annet er Dick Cheney, tidligere visepresident i USA, sitt hus blurret ut. Også den amerikanske ambassaden i Nederland er visket vekk.


Amerikanerne er slett ikke alene om å ha kommet med slike ønsker. I Frankrike er flere militærbaser vekke fra kartet og i Nederland er en rekke steder fjernet. Blant annet den kongelige stallen. I North Oaks Minnesota ba een hel by med 4500 innbyggere om at gatebilder fra deres område skulle fjernes fra Google Street View da gatene etter deres syn var private, noe de fikk rettslig medhold i.

10 steder du ikke får se
Alle konspirasjonsteoretikere vil nok bli svært skuffet over at Area 51 er fullt synlig på Google Maps. Her er derimot noen av stedene du ikke får se:
Det Hvite Hus
Du kan riktignok se Det Hvite Hus i Washington via Google Maps. Derimot får du ikke fullt innblikk i denne velkjente bygningen. Google har endret bygningens tak slik at forsvarsverk for beskyttelse mot flyangrep og andre sikkerhetstiltak skjules.
Reims flyplass, Frankrike
Ved Reims flyplass i Frankrike har Google sensurert bort en enkelt bygning. Årsaken til dette er ukjent men høyst sannsynlig er det snakk om et forsvarsverk.
Estec Noordwjik, Nederland
European Space Research and Technology Centre, ESAs tekniske hovedkontor, er plassert i den Nederlandske fiskelandsbyen Noorwjik, ved kysten av Nederland. Her har kanskje Google noe av den mest interessante sensureringen. Ut fra kartet å tolke kan det se ut som om de har lagt et gigantisk kamuflasjenett over hele området.


NATOs flyplass i Geilenkirchen, Tyskland
NATOs flyplass i Geilenkirchen hvor NATO har sitt system for tidlig varsling ved flyangrep har fått sensurert store områder vekk fra Google Maps. Ved flyplassen er det stasjonert flere overvåkningsfly og også Norge har hatt mannskap stasjonert her. Området har også større radarsystemer for å varsle angrep mot NATO-land.

Fjellområde i Russland
Midt i dette fjellområdet helt øst i Russland har det blitt sensurert vekk et større område. Årsaken til sensureringen er ukjent, men det dreier seg høyst sannsynlig om et forsvarsverk også her.


Elmira fengselsanstalt, USA
Elmira fengsel i USA er et høysikkerhetsfengsel som har eksistert siden den amerikanske borgerkrigen da det ført ble benyttet som krigsfangeleir. Fengselet var lenge beryktet for sine harde metoder for å "reformere" kriminelle. Fengselet har i dag plass til rundt 1800 fanger og er kanskje ikke overraskende pikselert i Google Maps.
Stony Brook University, USA
Stony Brook University i New York er pikselert på samme måte som Elmira fengsel. Å sensurere et universitet er ikke det vanligste en finner hos Google, men kanskje ikke iverraskende i dette tilfellet da universitetet har et større laboratorium hvor det forskes på energi og kjernefysikk.
Playland fornøyelsespark, USA
Det er ikke kun forsvarsverk, hemmelige laboratorier og fengsler som skjules i Google. Playland fornøyelsespark i staten New York er USAs eneste offentlig eide fornøyelsespark. Men om du går via Google får du ikke være med på moroa. Du kan bare såvidt skimte konturene av berg- og dalbanen i Google Maps.


White Plain stasjon, New York
Om det er frykten for terror eller andre årsaker er ukjent, men White Plain T-banestasjon i New York er uansett sensurert i Google Maps. Stasjonen er en av knutepunktene for T-baner til og fra Harlem-området. Her skal du dermed trygt kunne ta banen uten frykt for å havne på Google.
Du kan finne flere steder sensurert av Google hos nettstedet Focus.
Om du vil se enda fler finner du en større liste hos Wikipedia her.

Mer om
annonse