Tek.no

Nyhet

Skal du til USA i sommer?

Husk å registrere din ankomst på nett om du vil slippe å bli sendt hjem på grensa.

11 Mai 2009 17:00

I sommer er det nok en gang klart for de lange feriene hvor du endelig får tid til den etterlengtede turen med familie og venner. Men om du skal til USA må du ikke bare huske på pass før du reiser. Om du setter deg på flyet uten å ha søkt om innreisetillatelse risikerer du å måtte ta turen hjem lenge før ferien er begynt.
Intrikat skjema
Om du har reist til USA på ferie tidligere så kjenner du trolig godt til det noe morsomme skjemaet for å få turistvisum i landet. På dette skjemaet, kalt I-94, må du besvare spørsmål som "Har du noen gang blitt arrestert eller dømt for en kriminell handling som involverte moralsk forfall eller søker du om innreisetillatelse for å involveres i kriminell eller umoralske aktiviteter?" og "Har du nå, eller noen gang tidligere vært involvert i spionasje eller sabotasje; eller vært involvert i terrorist aktiviteter; eller folkemord; eller har du på noen som helst måte vært involvert i forfølgelse assosiert med Nazistiske Tyskland eller deres allierte i perioden 1933 og 1945?".


Om du skulle føle for å svare ja på disse spørsmålene vil du trolig få litt problemer på den amerikanske grensen.
Du må søke via nett
Dette skjemaet ble vanligvis utdelt på flyet over Atlanterhavet, nå har derimot dette blitt endret. Fra og med nyttår ble det obligatorisk å fylle ut dette skjemaet via Internett 72 timer før ankomst til USA via systemet Electronic System for Travel Authentication (ESTA). Det du i realiteten gjør er å fylle ut samme skjema som tidligere, søknad om reisetillatelse inn i USA, og registrerer deg og din ankomst via Internett. På skjemaet fyller du ut både personopplysninger og opplysninger om deg selv og planene for din reise til USA.
Her finner du søknadsskjema for reise til USA.
Om du skulle glemme å fylle ut registreringen før avreise kan det få strenge konsekvenser for deg. I så fall kan du risikere både å ikke komme på flyet og også å bli sendt tilbake ved ankomst til USA opplyser informasjonsavdelingen ved den amerikanske ambassaden i Oslo. I tillegg til å være forhåndsregistrert trenger du også et gyldig elektronisk pass for å komme inn i USA.

Les også
10 dingser for sommeren
Les også
Så enkelt gjør du ID-tyveri
Les også
Tollere vil snoke i din MP3-samling
Les også
Din ferie overvåkes
Les også
Spar tusenlapper på teknologikjøp
annonse

Les også