Til hovedinnhold

Det ligger 12 svenske kameraer på månen

Astronauter lot utstyret ligge igjen.

Et av de modifiserte kameraene som ble igjen på månen, Hasselblad 500EL.

Visste du at det ligger tolv Hasselbladkameraer igjen på månen? Astronautene som landet på månen mellom 1969 og 1972 var utstyrt med kameraer fra den svenske fotoprodusenten. De lot imidlertid fotoutstyret ligge igjen da de dro tilbake til moder jord.

Hasselblad har levert syv forskjellige kameramodeller til NASA, alle modifiserte for å tåle påkjenningen av en romtur. I tillegg var det kritisk å spare mest mulig vekt, slik at modellene fikk fjernet flere av komponentene som standardversjonene var utstyrt med. I utgangspunktet var dette små modifikasjoner, men på månen og i verdensrommet teller tydeligvis hvert eneste gram.

Les også: Et vanvittig bilde

Av disse modellene er det kameraet under som er det mest kjente. Hasselblad EDC (Electric Data Camera) er en modifisert og motorisert versjon av Hasselblad 500EL, og ble bygget for å kunne brukes ved en eventuell månelanding. Kameraet ble bruk da de første månebildene ble tatt av Neil Armstrong i 1969. Objektivet er et spesialdesignet Biogonobjektiv med 60mm brennvidde og forhåndsmontert polariseringsfilter.

Hvis man ser på bildene fra månelandingen mellom 1969 og 1972, vil man oppdage at bildene har tydelige kors som man kan se på bildet under. Dette var ekstramonterte glass med noe som kalles reseaukors, som ble brukt for å kunne korrigere eventuelle fortegninger på bildene. Disse korsene er synlige på alle bildene tatt i denne tidsperioden.

Les også: Stor dag for astro-interesserte

En gjennomsiktig glassplate med reseaukors ble brukt for å kunne rette opp fortegning på bildene.

Disse kameraene ble brukt til å ta noen av verdens aller mest kjente og ikoniske bilder, og hører naturligvis hjemme på et museum. Astronautene må åpenbart ha lidd av månesyke da de skulle dra hjem, ettersom de prioriterte å ta med seg 25 kg månestein tilbake til jorden, istedenfor kameraene som måtte bli liggende igjen for å spare vekt. Det eneste som fikk bli med hjem igjen var bakstykkene til kameraene, hvor filmene lå bevart.

Dette er selvfølgelig gode nyheter for alle som planlegger en månetur i nærmeste fremtid, for da har man sjansen til å sikre seg opptil flere klenodier. Beregn allikevel god tid til leting, det kan bli vanskelig å finne kameraer som har ligget på månen i over 40 år.

Les også: Bli årets astro-fotgraf

Kilder:
www.petapixel.com
www.hasselblad.com

Les også
Nå skal vi bosette oss på Mars
Les også
– SpaceShipTwo falt som en stein
Les også
Nå kan du få din egen satellitt
Les også
Se NASAs forbløffende romplaner
Les også
Nytt røntgenkamera tar 4,5 millioner bilder i sekundet
Les også
Hva er galt med dette bildet?
Les også
Ble nektet å fotografere blomster
Les også
Dette Leica-kameraet har du råd til
Les også
Siste romfergetur filmes i 3D
Les også
Lær å ta bilder fra verdensrommet
annonse