– I fremtiden vil det være fri bruk av data på mobilen
Hastighet på mobilabonnementet er ikke viktig, mener Hello-sjefen. Tull, sier Telenor og Telia.
Når du kjøper et mobilabonnement med større datapakke, får du gjerne høyere hastighet med «på kjøpet» – og mange mobiloperatører bruker nedlastingshastighet aktivt i markedsføringen av sine abonnementer.
Finn billigste mobilabonnement »
Det mener Hello-sjef Thomas Sandaker er å bløffe kundene.
– De fleste mobilabonnementene i det norske markedet er skrudd sammen feil i forhold til nordmenns faktiske behov. Vi trenger ikke stadig høyere hastigheter, vi trenger antall gigabyte til den laveste mulige prisen, sier Sandaker.
Han har tidligere gått ut og hevdet at nordmenn er blitt lurt til å tro at det norske mobilmarkedet er preget av konkurranse, siden Telenor og Telia selv eier flere av sine «konkurrenter» og dermed i praksis har 97 prosent av mobilkundene.
– Det går mot fri bruk
Sandaker mener de fleste mobilabonnementene burde hatt flere gigabyte inkludert, men at mobilselskapene i stedet prøver å få deg til å kjøpe høyere hastigheter i stedet. Dette er gjort bevisst for å få deg til å betale mer enn du trenger, hevder han.
Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor er som ventet ikke enig med Sandaker.
– For noen mobilbrukere er det eneste som teller å få en lavest mulig månedspris, og de er villig til å akseptere ulike begrensninger i tilbudet for å oppnå dette, for eksempel å ikke få tilgang til høye hastigheter.
Siden Hello ikke har eget nett, men må kjøpe kapasitet i Telenors nett, lønner det seg ifølge Sandaker ikke for dem å tilby de høyeste hastighetene – men det mener han som sagt heller ikke er det viktigste.
En rapport som er utarbeidet av Nexia for Hello viser at hastighetskravene til ulike tjenester som brukes på mobiltelefoner er langt lavere enn de hastighetene som markedsføres mot norske forbrukere. For eksempel kreves det rundt 5 Mbit/s for å strømme i HD-kvalitet til TV, eller rundt 1,8 til en mobilskjerm. Lydstrømming krever bare 0,1 Mbit/s, ifølge rapporten.
Innenfor bredbånd til husstander er det vanligvis fri bruk av data, og så betaler man mer jo høyere hastighet man ønsker.
På mobiltelefoner vil ikke hastigheter være så viktig, derfor tror Sandaker at de i fremtiden kun vil ha ett abonnement til mobil – og én pris.
Noen superbrukere kan ha andre behov
Han innrømmer imidlertid at noen superbrukere som bruker mobilen som mobilt aksesspunkt for PC-en kan trenge også høyere hastigheter, men at dette gjelder et veldig lite mindretall av brukerne.
På mobiltelefonen gjør man ifølge Sandaker stort sett én ting av gangen, som å strømme video, surfe på nettet eller sjekke e-posten. Da er nedlastingshastigheten mye mindre viktig enn datapakken, mener Hello-sjefen.
Ellen Scheen, senior kommunikasjonsrådgiver i Telia Norge, sier til Tek.no at de mener at hastighet og kapasitet tvert i mot henger nøye sammen, og at det å dele kapasitet blir viktigere og viktigere for Telias kunder.
– Det er mer og mer vanlig blant familier i dag, enten de er på reise, på hytta eller i bilen, at mor eller far deler ut nett til barna med mobilen. Det krever høyere kapasitet og hastighet, fordi du har flere brukere på samme linje. Har du for eksempel 10 Mbit/s på det abonnementet, og alle fire i familien er på Netflix samtidig så vil det kunne gjøre brukeropplevelsen dårligere, sier Scheen.
Nexias undersøkelse viser at norske forbrukere i 2014 brukte under en gigabyte i snitt på mobilen, mens svensker brukte over 2 gigabyte og finner nesten 3 gigabyte. Men ifølge den samme undersøkelsen er det reelle databehovet i dag på rundt 9 gigabyte på mobil – og for noen brukergrupper kan behovet være helt opp mot 20 GB.
– På sikt går det mot «all you can eat», altså at du kan bruke så mye data du vil. Spørsmålet er bare hvor fort, sier Sandaker.
Anders Krokan i Telenor sier til Tek.no at mange kunder mener mobilabonnementet er såpass viktig at de er interessert i andre ting enn bare størrelsen på datapakken.
– Dette kan være høyere hastigheter, lagringstjenester som Min Sky, tilgjengelig hjelp og service i butikk, mulighet for å kjøpe en subsidiert telefon, billig og forutsigbar bruk i utlandet – bare for å nevne noe. Telenor ønsker å gi et best mulig tilbud til disse kundene og spisser kontinuerlig tilbudet vårt for at det skal møte det kundene etterspør, sier Krokan.
Ellen Scheen i Telia mener kravene til hastighet blir stadig større.
– Når vi investerer i nettet vårt, og bruker ressurser på kvalitet og hastighet, er det med fremtiden i tankene. Fremtiden vil kreve båndbredde, høy fart og ingen forsinkelse i overføringene. Det er den virkeligheten vi ruster oss for.
Lurer du på hvilket abonnement du skal velge?
Dette er de billigste abonnementene til ditt bruk »
Hva mener du? Svar gjerne på vår lille uhøytidelige spørreundersøkelse nedenfor!